Nisu svi ciklusi isti

Kako se s godinama mijenja i naša menstruacija?

Ponekad je blaga, ponekad nas prikova za krevet na 3 dana. Naši se ciklusi iz mjeseca u mjesec razlikuju, ali postaju drugačiji i kako starimo

girl-97433_960_720.jpg

Vjerojatno već dobro poznaješ svoje tijelo i po nekim suptilnim znakovima možeš pretpostaviti kakva te menstruacija očekuje ovaj mjesec. Tako možeš planirati hoćeš li te dane odraditi trening ili ćeš se radije opskrbiti zalihama čokolade. Znaš već otprilike i hoće li biti dovoljni mini ulošci ili se predviđaju teže oborine. No, malo tko zna kako se menstrualni ciklus prilično mijenja i s obzirom na ženinu dob. U nekim je godinama tako mjesečnica podnošljivija, u drugima izaziva bol i nelagodu.

Image
Hush, hush

Seks za vrijeme menstruacije da ili ne? Ovo su neke prednosti

Ovisno o razini hormona i tome koliko redovito nastupa ovulacija, ciklus može posve podivljati, ali i biti točan kao švicarski sat. Od prvih menstruacija u doba srednje škole pa sve do menopauze u pedesetima - evo kakve promjene u krvarenju i popratnim simptomima možeš očekivati:

Tinejdžerske godine i rana adolescencija

Prve menstruacije obično su poprilično neredovite, a ciklusi se još nisu ustabili. No u dvadesetim godinama stvari konačno postaju predvidljive i mirnije. Razlog tome je što se ovulacija sada događa svakog mjeseca, dok kod mlađih žena zna izostati. Iako ciklus postaje rutinski, žene u dvadesetima počinju osjećati sve čari menstruacije: grčeve, glavobolju, osjetljivost dojki - a u ovim se godinama javlja i omraženi PMS.

Image

Tridesete godine

U tridesetima nema puno iznenađenja što se tiče trajanja i jačine samog ciklusa, ne događaju se obilnija krvarenja nego inače, kao ni jaki grčevi (ako se to ipak dogodi, treba posjetiti ginekologa jer u ovim godinama bolni miomi nisu rijetkost). Naravno, čest razlog izostanka mjesečnice u tridesetim godinama je i trudnoća. Razdoblje je to od minimalno 9 mjeseci odmora od uložaka i tampona - a ako žena doji, onda je pauza nerijetko još i duža, iako je to vrlo individualna stvar.

Sve u svemu, ovo je razdoblje kada je najlakše izračunati plodne dane i imati neku rutinu po pitanju mjesečnice.

Četrdesete godine

Taman si mislila da si konačno uhvatila ritam što se menstruacije tiče, a onda dođu četrdesete i tvoj ciklus ponovno počinje ludovati. Naime, tijelo se desetak godina prije nastupanja menopauze već počinje pripremati na to da više nećeš biti trudna. Sve opet postaje nepredvidivo, poneke mjesece krvarenje čak može izostati, a ciklusi mogu trajati kraće ili duže- jednom riječju: kaos.
No, unatoč nedarovitom ciklusu trebaš biti svjesna da i dalje možeš postati mama - samo je to nešto teže postići.

Image

Pedesete godine

Dolazi vrijeme menopauze - a smatra se da je nastupila ako više od 12 mjeseci nema ovulacije. Vrijeme plodnosti je završilo. Promjene koje nastupaju prije menopauze su individualne, neke ih žene osjećaju već nakon 45. rođendana, a neke tek nakon što navrše 50. ili kasnije.