Moć iz prirode

Svako bobičasto voće ima supermoć. Znaš li koje su?

Sezona je bobičastog voća i važno je da iskoristimo sve dobrobiti koje nam može ponuditi

timo-volz-pYpnKA52a-A-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Osim što je bobičasto voće jako ukusno, ima i malo kalorija, a može puno pomoći našem zdravlju. Ovih pet vrsta voća imaju supermoći - od toga da se osjećamo manje umorno, ublažimo bolove i još mnogo! Dovoljno je odvojiti nekoliko minuta da saznaš nekoliko važnih informacija, a zatim u idućim kupovinama pametno napuniš svoju košaricu.

Image
Slasne i ljekovite

Sezona je jagoda: Znaš li zašto su dobre za tvoje zdravlje?

Ublažavanje umora: Jagode

Za povećavanje energije (bez kofeina) dovoljno je pojesti jednu šalicu jagoda. Istraživači sa Stanforda kažu da ovo ukusno voće obiluje spojevima (pelargonijin i cijanidin) koji pomažu mišićnim i moždanim stanicama da sagorijevaju masne kiselina. Tako daju 35 posto više energije tijekom iduća tri sata i pomažu nam da se riješimo umora.

Smanjuju stres: Trešnje

Iako zvuči malo nevjerojatno, ali trešnje mogu biti užina koja smanjuje stres. Kanadski istraživači otkrili su da konzumiranje 24 trešnje umanjuje napetost za 15 minuta, a rizik od kroničnog stresa i tjeskobe smanjuje se na pola ako svakodnevno uživamo u njima. To trebamo zahvaliti antocijaninima koji brzo smiruju centar za tjeskobu u mozgu. Zrele trešnje imaju četiri puta veću količinu antocijana nego čvršće i sa slabijom bojom.

Image
Foto: Unsplash

Čvršći san: Kupine

Pigmenti koji kupini daju boju (elagitanini) potiču naš mozak da oslobađa melatonin koji je važan za spavanje. A istraživači s UCLA-e kažu da konzumiranje 3⁄4 šalice u večernjim satima može pomoći da zaspimo za samo 30 minuta. Sjajno, zar ne?

Manje masnoća: Crveni ribiz

Crveni ribiz ima vrlo zanimljiv okus, negdje između maline i rabarbare - trpko, ali opet ih možemo samostalno jesti. A međuobrok od 1⁄4 šalice mogao bi nam pomoći da izgubimo kilograme, tvrde švedski znanstvenici. Oni to pripisuju voćnim kiselinama ribiza - spojevima koji utječu na kontrolu apetita u mozgu.

Glatka koža: Borovnice

Svakodnevno konzumiranje zdjelice borovnica može vidljivo smanjiti bore, crvenilo i ljuštenje za samo 10 dana. To tvrde istraživači s Havaja, koji kažu da ovo voće sadrži rijetki biljni spoj (delfinidin) koji ubrzava stvaranje kolagena i elastina, te potiče rast zdravih novih stanica epiderme, piše First for Woman.