Blanširanje je djelomična prerada prehrambenih proizvoda koja se provodi u vrućoj vodi temperature 82-95 ºC pola do pet minuta. Voće i povrće blanšira se prije konzerviranja, sušenja i smrzavanja kako bi se omekšala njihova tekstura, uklonio zrak i djelomično ili potpuno deaktivirali prisutni enzimi koji bi mogli uzrokovati promjenu boje i neugodan miris.
Blanširanje špinata otklanja oko 10-20% šećera, soli i proteina, nešto vitamina B skupine i trećina vitamina C.
(FOTO: PixaBay)
Blanširanje špinata započnite čišćenjem. Odrežite korijen i po potrebi donji dio peteljki i operite špinat u vodi. Uronite špinat u vrelu vodu i pričekajte da voda ponovno dobro zakuha. Zatim špinat izvadite i prelijte hladnom vodom. Blanširanje špinata omogućava njegovu svježinu i očuvanje zelene boje.
Blanširanje špinata čuva svježinu i zelenu boju vašeg špinata, a u nastavku naučite kako blanširati