Blago iz pčelinjih košnica za snagu vašeg imuniteta

Matična mliječ i propolis - saznajte za što su sve korisni i kako ih uzimati

Blago iz pčelinjih košnica za snagu vašeg imunitetaStiglo nam je razdoblje prehlada i gripa, a s njima i potreba za dodatnim jačanjem imuniteta pri čemu su med i pčelinji proizvodi neizostavni. Zanimljivo je spomenuti da srce svakodnevno ispumpa od 13 do 14 000 litara krvi za što troši mnogo glukoze kojom je med izvanredno bogat pa bi se ova namirnica doista trebala naći na našim jelovnicima.

Med je izniman izvor energije jer predstavlja lako probavljivu visokokaloričnu hranu te je stoga pogodna za sportaše, posebice jer povećava izdržljivost te smanjuje zamor mišića. Zahvaljujući svome sastavu, med je također i vrlo cijenjen antioksidans.

Najpoznatije ljekovito svojstvo meda jest olakšavanje simptoma gripe i prehlade, odnosno bolesti respiratornog sustava, kao što su bronhitis, upala grla te sinusa.

Iz slavonskog mjestašca Tikveš, u srcu zaštićenog parka prirode Kopački rit, pčelarska obitelj Gusak proizvodi pčelarske proizvode i med Tikveško blago s mnogo ljubavi i poštovanja prema pčelama i prirodi. Eko pčelarstvo Gusak  izabralo je lokaciju gdje nema opasnosti od bilo kakvog zagađenja. Košnice su izrađene od prirodnih materijala i bojane isključivo eko bojama. Saće se izrađuju od vlastitog ekološkog voska.  U tikveškim šumama se, uz marljiv rad pčelica, proizvode dvije vrste meda - bagrem te mješavina šumskog i livadnog meda, propolis, cvjetni prah i rijetko kvalitetna matična mliječ te pčelinja bomba.

O dobrobiti meda na organizam smo vam već više puta pisali, a sada vam skrećemo pozornost na vrlo vrijedne pčelinje proizvode - matičnu mliječ i propolis.

MATIČNA MLIJEČ

Matičnu mliječ proizvode mlade pčele radilice. Kraljica pčela, matica, nastaje od iste vrste jajeta kao i pčela radilica. To znači da je od svake pčele radilice mogla nastati matica. Jedina razlika, i faktor koji određuje da li će se razviti matica ili pčela radilica je način ishrane u toku razvoja larve. Larva od koje će se razviti matica se cijelo vrijeme hrani matičnom mliječi, dok se larva radilice nakon trećeg dana nastavlja hraniti s peludi i nektarom.

Preporučujemo da matičnu mliječ konzumirate tako da ju stavite ispod jezika i pričekate nekoliko minuta dok se pripravak ne otopi. Na taj način matična mliječ se direktno apsorbira u krv što daje najbolji efekt.

Nakon 15 do 30 dana uzimanja matične mliječi u kontinuitetu potrebno je napraviti pauzu u istom trajanju kao što je bilo i vrijeme uzimanja. Pauza je jako važna zbog antibakterijskih svojstava matične mliječi.
Matičnu mliječ možete uzimati jednom dnevno, najbolje ujutro nakon ustajanja, iako je bolje ukoliko možete to raditi dva puta dnevno, ujuto i poslijepodne. Ne preporučuje se uzimanje matične mliječi u večernjim satima jer "povećava" energiju u organizmu te može izazvati nesanicu. Važno je matičnu mliječ uzimati u kontinuitetu. Važno je napomenuti da se matična mliječ smije uzimati samo drvenim, plastičnim ili staklenim žlicama, a ne metalnim.

Radi zaštite matične mliječi od svjetlosti mora se pakirati u tamne bočice. Odmah nakon vađenja iz košnice, bočica s mliječi čuva se u hladnjaku (čak i u vrijeme transporta).  Utjecaj zraka je vrlo štetan, i zato u bočici ne smije biti prostora za zrak te ju ne treba otvarati do same upotrebe.

Matična mliječ može se čuvati godinu dana u frižideru, a najbolji način čuvanja matične mliječi je u izvornom obliku.

Matična mliječ je kompleksna prirodna materija koja se stvara u specijalnim pčelinjim žlijezdama. Smatra se vrhuncem prirodne biosinteze zbog kombinacije strukturnih (proteini), energetskih (masti i ugljikohidrati), neorganskih (minerali), zaštitnih (vitamini) i drugih sastojaka.

Ovom hranom, koju u nekim zemljama zovu «kraljevskim želeom», pčele radilice hrane ličinke pčela radilica, matice i trutove. Nakon trećeg dana tu hranu dobiva samo ličinka matice, dok ostale dobivaju samo pelud i med.

Matična mliječ je bijele do bljedožućkaste boje, gusta i tekuća, karakteristična mirisa i kiselkastog, malo ljutog okusa. Sadrži od 60 do 70% vode, 10 do 18% proteina, od 10 do 17% šećera, do 5,5% lipida, 0,7 do 1,5% anorganskih tvari i vitamina. Sadrži vitamine B skupine s posebno visokom koncentracijom vitamina B5 (pantotenske kiseline) i vitamina B6, vitamine A, C, D i E, minerale, enzime, 18 vrsta aminokiselina, kao i mnoge tvari koje sprečavaju razvoj i razmnožavanje bakterija i virusa. Isto tako sadrži i posebnu vrstu nezasićene masne kiseline 10-HDA (10-hidroksi-decenionske kiseline) koja u prirodi postoji samo u matičnoj mliječi i nije ju moguće umjetno proizvesti.
Matična mliječ je jedini prirodni izvor acetilkolina u čistom obliku, supstance koja širi krvne žile i zato dobro djeluje kod povećanog krvnog tlaka. Izvanredno jača imunitet i time spriječava nastanak i razvoj raznih bolesti. Povoljno djeluje na opće stanje organizma, koji odiše novom snagom i energijom. Posjeduje baktericidna, antibiotička i antivirusna svojstva.
Primjena:

Matična mliječ se primjenjuje kao 50%-tna otopina mliječi u alkoholu ili dodatak medu (od 1 do 3%). Primjenjuju se kure u trajanju jednog do dva mjeseca, a uzima se od 200 do 400 mg za odraslu osobu, odnosno upola manje za djecu.
Djelovanje:

Pojačava lučenje endokrinih žlijezda tj. žlijezda koje proizvode i luče hormone, kao što su gušterača, štitnjača, nadbubrežna žlijezda, hipofiza. Matična mliječ je jedina poznata tvar koja prodire kroz ovojnicu nadbubrežne žlijezde i čisti je od toksina, kao i kroz ovojnicu mozga gdje regenerira stanice.

Spriječava infekcije muških i ženskih spolnih organa te povećava prokrvljenost prostate, pomaže smanjenju otoka i regulira nedostatak seksualne energije.

Mliječ poboljšava rad središnjeg živčanog sustava, normalizira stanje duševne iscrpljenosti, povoljno djeluje na pothranjenu djecu i starije rekonvalescente. Povećava otpor na stres, pospješuje regeneraciju stanica i tkiva, smanjuje razinu kolesterola, pozitivno djeluje na krvožilni sustav, stabilizira krvni tlak te poboljšava pamćenje.
Pomaže u održavanju i jačanju kose, kožnog tonusa i noktiju, te zaglađuje kožu, odnosno ublažava bore zahvaljujući kolagenu koji nalazimo u sastavu matične mliječi. Blagotvorno djelovanje matične mliječi objašnjava se prisustvom vitamina, naročito pantotenske kiseline, a također i prisutnošću hormonalnih supstancija.


PROPOLIS

Propolis je smjesa biljnih smola, balzama, eteričnih ulja, voska, enzima, minerala i peludi. Pčele ga upotrebljavaju za izgradnju ulaza, zatvaranje pukotina i rupa, za dezinfekciju saća i cijele košnice te uz pomoć njega održavaju zdravu mikroklimu unutar košnica. To je smolasta supstanca koju pojedine pčele radilice kada postanu izletnice (od 21 dana života) sakupljaju s pupoljaka i kore drveća kao i drugih biljaka. Time se bavi samo mali broj pčela koje imaju u košnici tu odgovornu zadaću. Ime propolis prema pojedinim tumačenjima dobio je od grčke riječi "pro" - prije ili ispred i "polis"- grad, zbog upotrebe propolisa za izgradnju i regulaciju ulaza u košnicu dok drugi misle da nosi naziv prema riječi propoliso koja bi na grčkom ili latinskom značila zamazivati-zaglađivati.

Propolis posjeduje antivirusno, antibakterijsko i antigljivično djelovanje, a neki ga nazivaju i „lijekom 21 stoljeća“. Jača otpornost organizma na prehladu i gripu. Kao premaz ima jako antiflogestično djelovanje(protiv gnojnih upala) na upale u ustima, ždrijelu, jednjaku i potiče obnovu želučane sluznice. Izvanredne rezultate postiže u liječenju infekcija, opeklina, otvorenih rana te čireva probavnog sustava. Uklanja otekline kod zubobolje. Redovnom upotrebom jača obrambenu sposobnost imunološkog sustava.

Sve proizvode Eko pčelarstvo Gusak možete pronaći u bio&bio trgovinama.


shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.