Nekada se meso jelo jednom tjedno, a danas je mnogima teško zamisliv dan bez mesa, iako svjetske zdravstvene organizacije i novija istraživanja pokazuju kako takva prehrana baš i nije najpovoljnija za zdravlje. Mnogi ljudi jednostavno ne znaju što bi drugo pripremili za ručak kako bi cijela obitelj bila zadovoljna- i sita. Zato smo pronašle nekoliko doista ukusnih, a jednostavnih bezmesnih recepata- za koje ti ne trebaju egzotične ni skupe namirnice.
Špageti Bolognese s crvenom lećom
Crvena leća manje je poznata od zelene i smeđe, ali je po sastojcima jednako zdrava, puna je proteina i lako je probavljiva. Ovu je mahunarku dovoljno kuhati 20-ak minuta nakon čega se pretvara u pire smjesu pa je idealna za pripremu umaka- kao za vegansku verziju umaka Bolognese- omiljeno jelo djece, ali i mnogih nas malo starijih.

Priprema:
Tjesteninu, najbolje integralnu, skuhajte na uobičajen način (integralna se nešto duže kuha od obične).
Za umak: Na maslinovom ulju prepržite sitno isjeckan luk i češnjak te dodajte prokuhanu leću i začine (ružmarin, lovorov list, sol, papar, kurkuma, crvena paprika), zatim dodajte pasiranu rajčicu i neka kipi na laganoj vatri još oko 30 minuta. Na kraju dodajte origano i svježi bosiljak. Umjesto crvene leće možete koristiti i ljuskice soje koje se prethodno prokuhaju nekoliko minuta u kipućoj slanoj vodi, a daljnji postupak je isti.
Tofu šnicle - zasitne, a lagane
Priprema:
Tofu se može kupiti već začinjen i mariniran, čak i narezan na šnite- a možete kupiti i sirovi komad (Tofu Natur) pa ga narezati na šnite i marinirati u začinima kao što su papar, curry i ružmarin te dodati sojin umak. Prži se na zagrijanom ulju sa svake strane, dok ne dobije lijepu boju.

Tofu je odlična je zamjena za meso jer je bogat bjelančevinama, sadrži čak osam esencijalnih aminokiselina, ima malo masnih kiselina, od čega je većina nezasićena, ne sadrži sol, a i kalorijski je siromašan. Osim toga, tofu je dobar izvor vitamina B, kalcija i željeza. Tofu odreske poslužite uz jela od riže ili uz wok od povrća, a odlični su i kao sastojak za sendvič.
Fantastični gulaš od gljiva
Gljive nazivaju još i bogatstvom iz šume- i to s punim pravom! Zbog izloženosti suncu, gljive su bogate D vitaminom, ali su također odličan izvor vitamina B. Izvrsna su zamjena za meso jer nemaju puno kalorija, a sadrže mnoštvo bioaktivnih tvari koje tijelo štite od nastanka karcinoma i bolesti srca. Osim toga, reguliraju razinu šećera u krvi i smanjuju našu potrebu za dodatnim unosom soli. Gulaš koji smo odabrale zaista je zasitan i tako fin da će ga tvoji ukućani svakako poželjeti češće na jelovniku.

Priprema:
Na maslinovom ili kokosovom ulju pirjati šampinjone ili vrganje (može i kombinacija) i mladi luk nekoliko minuta dok gljive ne puste vodu. Dodati smrznuti grašak i dva režnja sitno narezanog češnjaka. Zaliti s 1 dcl vina i 1 dcl vode i lagano kuhati 10-ak minuta dok se grašak ne bude mekan. Dodati sol, papar, dimljenu crvenu papriku, majčinu dušicu i kurkumu. Kad je grašak skuhan umiješati rižino vrhnje za kuhanje (može i sojino, ali rižino je puno lakše) te kuhati još 2 minute i na kraju dodati sitno nasjeckan peršin. Poslužiti uz njoke ili pire krumpir.
Javi nam kakvi su dojmovi i dobar tek!
