Origano je najpoznatiji kao neizostavan začin za pizzu, te u jelima s rajčicom i tjesteninom. No, njegova je upotreba u kulinarstvu znatno raznolikija, dok je eterično ulje origana iznimno cijenjeno i korišteno u aromaterapiji. Kozmetička industrija također je prepoznala njegove odlike u njezi lica i tijela. Ljekovita svojstva origana poznata su pak od davnina, pa se i u medicinske svrhe koristi taj superzačin.
Origano za jaču aromu
Origano je biljka intenzivnog okusa i mirisa, može se koristiti u obliku svježih listova, ali i kao usitnjeni i mljeveni začin. Zanimljivo kako je origano jedna od rijetkih biljaka koja ima jaču aromu osušena nego kada je svježa. U kulinarstvu se origano koristi kod pripreme mesa, te u raznim vegetarijanskim jelima. Odličan je za pojačavanje arome kod raznih pečenja, salata, kao i juha od graha i graška. Tikvice, brokule, cvjetaču i patlidžan također nadopunjuje svojom aromom, a odlično se slaže s češnjakom, lukom, timijanom, bosiljkom, peršinom i maslinovim uljem.
Kod pripreme jela blažeg okusa origano može prevladati svojom jačinom i čak biti gorak, pa je u takvim jelima umjesto origana bolje koristiti mažuran. U talijanskoj kuhinji origano je vrlo važan začin, uz razne tjestenine, jela od školjki i neizostavne pizze. Od mesnih jela tu je piletina s mozzarellom, janjeći i goveđi stifado i niz drugih jela. Riba pečena u soli u kojoj ima origana dobit će poseban mediteranski štih.
Puno više od boljeg okusa
Francuska provansalska mješavina začina u kojoj su uz origano i mažuran, timijan, ružmarin i čubar začin je mnogih ukusnih jela. Začini su najpoznatije preventivno sredstvo pomoću kojeg možemo direktno jačati naš imunosustav kao i rad cjelokupnog metabolizma.Tipični mediteranski začini koji se dodaju ribi, janjetini, raznim salatama, juhama, pečenju, su bosiljak, peršin, kopar, majčina dušica, mažuran, lovor, ružmarin, origano, šafran, kapari, komorač. Dodavanjem origana kao začina u dijetalnim jelima možemo mnogo poboljšati sam okus hrane pogotovo kod neslanih jela i raznih juha od povrća, kojima daje aromu.
Prirodni antibiotik
Studije su pokazale kako origano ima niz antibakterijskih, fungicidnih, antivirusnih i antioksidantnih svojstava, pa se origano koristi i u medicinske svrhe. On je prirodni antibotik i sredstvo za iskašljavanje, sredstvo za širenje bronha, a koristan je i protiv grčeva. Svoju djelotvornost pokazuje kod upale sinusa, posebno kronične grlobolje, nespecifične upale uha, prehlade, viroze, gripe i dugotrajnih tegoba s nosom kao i kod upale mjehura.
Origano, poput bosiljka i ružmarina, sadrži ružmarinsku kiselin, koju karakterizira protuupalni učinak, pa predstavlja učinkovit tretman za alergijsku astmu .Ovaj snažan antioksidans pomaže u sprječavanju oštećenja stanica uzrokovanih slobodnim radikalima, čime se smanjuje rizik od raka, srčanih bolesti, ateroskleroze i preranog starenja.
O tome da je jedan od najjačih prirodnih antioksidansa, svjedoči podatak da ima 42 puta više antioksidativne aktivnosti nego, primjerice, jabuke. Origano također obiluje antibakterijskim svojstvima, uključujući ulja timol i karvakrol. Istraživanja su pokazala da ova dva spoja zaustavljaju rast mnogih vrsta bakterija.
Ako se koristi za kožne bolesti ili infekcije, potrebno je nekoliko kapi ulja origana pomiješati s drugim uljima, poput maslinovog ili kokosovog, te namazati na mjesto. Ulje origana pomiješano s maslinovim uljem može se i umasirati u dijelove tijela koji bole zbog upale mišića ili bolnih zglobova.
Origano se može konzumirati u svježim ili sušenim listićima, te kao čaj, koji pomaže kod bronhitisa, prehlade ili upale grla, ali i kod bolova u crijevima. Čaj se priprema tako da jednu čajnu žličicu usitnjenih listova origana prelijte šalicom vruće vode i ostavite deset minuta da odstoji.
Origano u aromaterapiji
Osim u kuhinji kao začin, može se koristiti i u kozmetici za njegu tijela. Eterično ulje origana iznimno je cijenjeno i često se koristi u aromaterapiji. Eterično ulje origana dobiva se vodenom destilacijom, ulje je svijetložute boje, koristi se samo za vanjsku uporabu i to za masažu kod reumatskih bolova, mišićnih bolova, glavobolje, upalnih procesa, te za relaksaciju. Koristi se i kao biljna kupka kod kožnih bolesti, kod neuroza, kao komprese, za inhalacije kod prehlada, začepljenja nosa i bronhitisa. Od origana se izrađuje mast za reumatičare koja je dosta tražena, kao i kod raznih glavobolja i migrena. Svježi sok biljke liječi tegobe uha. Origano ne bi smjele uzimati trudnice, čak ni u uljima za masažu.
Ima 42 puta više antioksidativne aktivnosti nego, primjerice, jabuke