AKTIVAN NAČIN ŽIVOTA

Vježbaj usput - uz ove trikove kretanje će postati dio tvoje svakodnevice

Vjerojatno si već puno puta čula koliko je kretanje važno, ali možda nemaš vremena još i za treninge. Evo kako sport može postati dio tvog života čak i ako si preplavljena obavezama

 Vježbanje usput
Foto: profimedia.hr

Mnoge od nas rado bi redovito trenirale, ali nam se čini gotovo nemoguće pronaći slobodno vrijeme za vježbanje. Osim toga, ponekad nas užurbana svakodnevica toliko iscrpi da niti nemam volje, a ni energije nakon posla još otići i u teretnu. Ipak, stručnjaci preporučuju da bismo vježbati treble barem tri puta tjedno i to ne samo kako bismo održavale našu težinu, nego i radi zdravlja. Pogotovo nakon 40. godine naš se metabolizam usporava i dolazi do hormonalnih promjena, što može rezultirati nakupljanjem viška kilograma. Vježbanje je nužno u bilo kojoj životnoj dobi, a posebno je važno ne zapostaviti ovaj aspekt zdravog života u našim zrelim godinama.

Image
Trening u dnevnoj sobi

'Cozy kardio': novi trend treniranja idealan za lijene dane kad bi najradije ostala u krevetu

No, baš kao i što bi ti cilj trebao biti usvojiti zdrave prehrambene navike, a ne smo provoditi brzinske dijete – isto je i kad je vježbanje u pitanju. Stručnjaci se slažu oko toga da bi kretanje trebalo postati dio naše svakodnevice u što većoj mjeri. Dakle, osim što dizalo trebamo zamijeniti stepenicama, što još možemo učiniti? Ako želiš biti aktivnija, evo jednostavno načina kako ukomponirati vježbanje u svoj život „usput“:

Vježbanje na poslu

Većina nas provodi više od 8 sati sjedeći, a velik dio toga mnogi oda nas „odrade“ na poslu. Baš zato, važno je redovito raditi stanke i izvesti nekoliko vježbi istezanja. Ovakva će praksa pomoći tvojim leđima i vratu, ali ćeš se i bolje koncentrirati na posao. Svakih sat vremena ustani i kratko, ali žustro prošeći ili istegni vrat i kralježnicu. Pauzu za ručak, ako je moguće, povodi na otvorenom umjesto da još 30 minuta sjediš, kombiniraj jelo s laganom šetnjom.

Image
Foto: Pexels

Uvijek biraj kretanje

Odluči se za stepenice umjesto dizala ili pokretnih stuba. Jednom kad ti ovo postane navika, nećeš više ni primjećivati da zapravo vježbaš. Na taj način slobodno možeš preskočiti steper u teretani. Također, razmisli o tome možeš li umjesto automobila ili javnog prijevoza prošetati do svog cilja – ili hodati barem dio puta. To je osobito izvedivo sada u toplijem dijelu godine, kad je šetnja često ugodnija nego vožnja u zagušljivom autobusu ili od stresnog probijanja automobilom kroz gradsku gužvu.

Tvoj dom kao fitness studio

Neki kućanski poslovi sami po sebi već su oblik vježbanja, ali i u obaveze koje su više statične možeš dodati više kretnja - zapleši dok kuhaš ručak i izvedi vježbe istezanja dok vješaš i slažeš rublje. U ovom su smislu odlični i radovi u vrtu. Budi kreativna i tvoj dom će se transformirati u tvom osobni fitnes studio.

Image
Foto: Pexels

Blic trening u kupaoni

Možeš vježbati čak i dok pereš zube – napravi nekoliko čučnjeva ili se njiši naprijed nazad mijenjajući centar ravnoteže na prednji pa na stražnji dio stopala. Takvo lagano njihanje aktivira osobito mišiće nogu, a tu mikro vježbu možeš izvoditi kad nešto čekaš – u redu za blagajnu, na primjer ili dok čekaš tramvaj.

Drugačije koristi mobitel

Vjerojatno bi se iznenadila kad bi osvijestila koliko dnevno minuta provedemo sjedeći i gledajući u ekrane. Umjesto toga možeš uzeti slušalice i krenuti u šetnju, vožnju biciklom ili rolama, a istovremeno slušati svoju omiljenu glazbu, neko online predavanje ili podcast koji ne zahtijevaju da gledaš u ekran. 

POGLEDAJ VIDEO: JOGA ZA OPUŠTANJE