Aerobne vježbe čine čuda za zdravlje mozga

Redovita tjelovježba važna je za sve dijelove tijela. Jesi li znala da ima ogromne učinke na zdravlje i normale funkcije mozga?

Aerobne vježbe čine čuda za zdravlje mozga
Play logo

Možda je obožavaš a možda mrziš, no ne možeš reći kako tjelovježba nije odlična za sve! Redovita aerobna tjelovježba smanjuje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, raka i mnogih drugih zdravstvenih problema. To si sve već vjerojatno i znala, no sigurno nisi znala da aerobne vježbe mogu napraviti čuda za tvoj mozak.

Aerobne vježbe dugoročno unaprjeđuju moždane funkcije i pomažu ti da budeš produktivnija i razmišljaš bistrije. Povećana prokrvljenost mozga ima psihološke učinke koji unaprjeđuju kognitivne funkcije. Ovo nije potpuno novo otkriće. Postoji članak iz čak 1887. Godine objavljen u časopisu The Boston Medical and Surgical Journal u kojem piše da tjelovježba može doprinijeti rastu  mozga i simetričnom razvoju mentalnih sposobnosti.
Danas znanstvenici još ne znaju točan mehanizam djelovanja tjelovježbe na mozak, ali znaju da on definitivno postoji. Pretpostavlja se utječe kombinacija faktora, uključujući bolji protok krvi u mozak i bolja regulacija krvnog tlaka i viška težine. Ovo su neki od učinaka tjelovježbe koji dokazano djeluju na mozak.

Tjelovježba umanjuje upalne procese u mozgu

Raširene i kronične upale u tijelu uzrokuju razvoj mnogih bolesti poput artritisa, dijabetesa, srčanih bolesti i raka. One pogađaju i mozak i tako mogu uzrokovati smanjenje kognitivnih funkcija, pa čak i Alzheimerovu bolest.

Aerobne vježbe moćan su alat za suzbijanje upalnih procesa u cijelom tijelu. Studija iz 2017. godine objavljena u časopisu Brain, Behavior, and Immunity pokazala je da samo 20 minuta umjerene tjelovježbe može znatno umanjiti stupanj upala u tijelu zdrave osobe. Tjelovježba ima neuroprotektivni učinak koji može poništiti upale u mozgu, pa čak i one koje su uzrokovane manjkom sna. 

Tjelovježba unaprjeđuje moždane funkcije

Mozak koristi otprilike 50% glukozne energije u tijelu, i oslanja se na metabolizam šećera kako bi mogao pravilno funkcionirati. Nepravilnosti u metabolizmu glukoze mogu uzrokovati mnoge neurološke i psihijatrijske poremećaje.

Redovita umjerena tjelovježba pomaže pravilnom metabolizmu glukoze. Prema istraživanju iz 2017.godine objavljenom u časopisu Journal of Alzheimer's Disease, redovita tjelovježba drastično je smanjila šanse za razvoj Alzheimerove bolesti kod osoba koje su imale genetskih predispozicija az razvoj te bolesti. Ovi rezultati pripisani su unaprjeđenju metabolizma glukoze.
Pomaže mozgu u obradi informacija

Dokazano je da aerobne vježbe povećavaju učinkovitost bijele mase u mozgu i tako omogućuju bolju komunikaciju između različitih dijelova mozga. Istraživanja su pokazala da su više razine kardiovaskularne kondicije povezane s višim razinama povezanosti bijele mase i boljim kognitivnim sposobnostima.

Tjelovježba unaprjeđuje pamćenje i učenje

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je tjelovježbu najboljim načinom za prevenciju opadanja kognitivnih funkcija u starijoj dobi. Aerobne vježbe ovdje su pokazale mnogo bolje rezultate nego bilo koji drugi oblik vježbanja. 

Aerobne vježbe mogu spriječiti smanjivanje hipokampusa. Ovo je dio mozga koji je odgovoran za učenje, pamćenje i emocije, a smanjuje se s godinama. Istraživanja su pokazala da aerobne vježbe mogu čak povećati hipokampus kod žena, koje imaju veće šanse za smanjivanje hipokampusa.

Play logo
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.