Uvrsti ih u svoju prehranu

9 namirnica koje obiluju željezom, a pogodne su i za vegetarijance

Brojni su razlozi zbog kojih može doći do pomanjkanja željeza, a nekvalitetna prehrana jedan je od najčešćih

pexels-the-th-179912.jpeg
Foto: Pexels

Željezo je jedan od najvažnijih nutrijenata, a u tijelo ga unosimo hranom. Ipak, ako prehrana nije dovoljno uravnotežena, može se javiti manjak željeza u organizmu odnosno anemija. U rizičnoj skupini koje su sklone pojavi anemije nalaze se i vegetarijanci te vegani.

Image
Važan mineral

Prepoznaj na vrijeme: 7 znakova nedostatka željeza

Dva su oblika željeza – željezo u hem obliku koje se nalazi u životinjskim namirnicama te željezo koje nije u hem obliku, a nalazi se u ostalim namirnicama. Željezo je vrlo važno za pravilan rad našeg organizma jer omogućuje crvenim krvnim stanicama da prenose kisik. Za pravilnu apsorpciju željeza važan je i unos vitamina C.

Brojni su razlozi zbog kojih može doći do pomanjkanja željeza, a nekvalitetna prehrana jedan je od najčešćih. Simptomi koji se pritom najčešće javljaju su umor i iscrpljenost, glavobolja, vrtoglavica, poremećaji u ponašanju, promjene na noktima, itd.

Na sreću, manjak željeza može se nadomjestiti uzimanjem suplemenata, ali i poboljšanjem prehrambenih navika. Ako ne jedeš meso, nastoj što češće u svoju prehranu uvrstiti namirnice koje ga sadrže. U nastavku ti otkrivamo devet zdravih namirnica koje obiluju željezom, a pogodne su i za vegetarijance.

Tofu

Proizvodi na bazi soje, poput tofua i tempeha, odlična su zamjena za meso, a sadrže i visok udio željeza. Povremeno ih se preporučuje uključiti u prehranu, osobito ako ne jedeš životinjske namirnice. Osim željeza, proizvodi od soje sadrže i druge bitne nutrijente, poput kalcija, fosfora i magnezija.

Image
Foto: Pexels

Leća

Leća je još jedna izuzetno zdrava namirnica koja obiluje nutrijentima pa tako i željezom. Kuhana leća sadrži i značajnu količinu proteina, složenih ugljikohidrata, vlakana, folata i mangana. U kulinarstvu se može pripremiti na razne načine i odličan je dodatak varivima ili salatama, a jako je ukusna.

Image
Foto: Pexels

Mahunarke

Osim leće, i brojne druge mahunarke poput graha, graška i slanutka su dobar izvor željeza. Uz željezo, ove mahunarke su i izvrstan izvor složenih ugljikohidrata, vlakana, kalija i korisnih biljnih spojeva. Studije su otkrile kako redovita konzumacija mahunarki može povoljno utjecati na visok krvni tlak, sniziti razinu lošeg kolesterola i uravnotežiti razinu šećera u krvi. Nadalje, mogu pomoći i kod mršavljenja zbog visokog udjela vlakana.

Image
Foto: Unsplash

Orašasti plodovi

Osim što su odličan zdravi snack, orašasti plodovi sadrže i čitav niz esencijalnih nutrijenata. Bogati su zdravim masnoćama, ali i željezom, a to posebno vrijedi za bademe, indijske oraščiće i makadamija orahe. Sadrže i druge važne vitamine i minerale, a obiluju i proteinima pa ih svakako dodaj u prehranu.

Image
Foto: Pexels

Sjemenke

Sjemenke poput sezama, lana i konoplje su izuzetno bogate željezom. Ako si vegetarijanka ili veganka, uključi u svoju prehranu tahini – ukusnu pastu napravljenu od sjemenki sezama. Osim što obiluju željezom, sjemenke sadrže i druge korisne hranjive tvari poput biljnih proteina, vlakana, kalcija, cinka, selena i antioksidansa. Uz to, odličan su izvor zdravih masnoća – omega-3 i omega-6 masnih kiselina koje su važne za tvoje zdravlje.

Image
Foto: Unsplash

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće poput špinata, kelja i blitve predstavlja odličan izvor željeza za vegane i vegetarijance. Ovo je povrće najbolje konzumirati kuhano, a možeš ga dodati i u svoj jutarnji smoothie. Ostalo povrće bogato željezom uključuje brokulu, kupus i prokulice.

Image
Foto: Pexels

Masline

Masline su poznate po tome što obiluju zdravim masnoćama, no jesi li znala da sadrže i dobar udio željeza? Osim toga, svježe masline su i dobar izvor vlakana te vitamina A i E. Sadrže i i druge korisne spojeve za koje je dokazano da pozitivno utječu na ljudsko zdravlje te mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Image
Foto: Pexels

Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice su dobro poznate zbog svojih mnogobrojnih prednosti za ljudsko zdravlje i temelj su uravnotežene prehrane. Dobre su za dugovječnost, smanjuju rizik od pretilosti i drugih bolesti poput dijabetesa i bolesti srca. Obiluju vlaknima, antioksidansima, vitaminima i mineralima, uključujući i željezo. Najbolji izvor željeza su kvinoja, zob i amaranth.

Image
Foto: Pexels

Tamna čokolada

Ako voliš jesti slatko, tamna čokolada savršena je poslastica. Čokolada s visokim udjelom kakaa sadrži znatno više nutrijenata od obične mliječne čokolade. Osim željeza, tamna čokolada sadrži i dobru količinu vlakana, magnezija i bakra. Ujedno je i dobar izvor snažnih antioksidansa štite stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Image
Foto: Pexels