Anti-age učinak

Namirnice koje su odlične za zdravlje, a pomažu i u borbi protiv starenja

Put prema lijepoj i blistavoj koži počinje prehranom, a ove namirnice bore se protiv starenja i odlične su za tvoje zdravlje

pexels-gustavo-fring-4148917.jpeg
Foto: Pexels

Osim što je važna za održavanje fit figure i zdrave tjelesne težine, pravilna prehrana može ti pomoći i u borbi protiv starenja. Naime postoje namirnice koje sadrže važne hranjive tvari poput vitamina i antioksidansa koji su vrlo važni za održavanje zdrave i mladolike kože.

Image

Znanstvenici otkrili tri sastojka koja produljuju život i usporavaju starenje

Sve ono što unosimo u svoje tijelo odražava se i na stanje naše kože. Tako slatkiši, procesuirana hrana, cigarete i alkohol mogu imati negativan utjecaj, no zdrave prehrambene navike učinit će suprotno. Kada svoju prehranu obogatiš s ovim supernamirnicama, tvoje tijelo će ti pokazati zahvalnost kroz svoj najveći organ – tvoju kožu.

Upravo je koža često prvi dio tijela koji nam upućuje da s našim zdravljem nešto nije u redu. Iako kreme, losioni i maske koje nanosimo na kožu imaju određeni utjecaj na to kako će ona izgledati, najvažnije su ipak naše svakodnevne navike i hrana koju jedemo.

Znanstvenici su otkrili da je prehrana bazirana na voću i povrću najbolji 'lijek' za kožu bez sjaja i s vidljivim borama i finim linijama. Dakle, želiš li učiniti nešto dobro za svoju kožu te joj podariti mladolikost, uvrsti u svoju prehranu neke od 'anti-age' namirnica koje ti otkrivamo u nastavku.

Crvena paprika

Crvena paprika obiluje snažnim antioksidansima koji su glavni kad je u pitanju borba protiv starenja. Ovo ukusno i sočno povrće sadrži i visok udio vitamina C koji je dobar za proizvodnju kolagena, a jača i tvoj imunološki sustav. Crvena paprika sadrži karotenoide – biljne pigmente koji povrću daju boju, a imaju protuuplano djelovanje i mogu zaštititi kožu od oštećenja izazvanih sunčevim zrakama, zagađenja i toksina iz okoliša.

Image

Papaja

Ovo egzotično super-voće sadrži čitav niz snažnih sastojaka – antioksidanse, vitamine i minerale koji povećavaju elastičnost kože i smanjuju pojavu bora i finih linija. Neki od najznačajnijih nutrijenata koji se nalaze u papaji su:

  • vitamini A, C, K i E
  • kalcij
  • kalij
  • magnezij
  • fosfor
  • vitamini B skupine

Širok raspon antioksidansa koje papaja sadrži pomaže u borbi protiv štetnih slobodnih radikala što može odgoditi pojavu prvih znakova starenja. Papaja sadrži i enzim papain koji ima snažna protuupalna svojstva, a ujedno i pomaže organizmu u odbacivanju mrtvih stanica kože. Dakle, želiš li imati sjajnu, glatku i mladoliku kožu, počni jesti papaju!

Image

Borovnice

Male, ali snažne borovnice uvijek se nalaze na popisu najzdravijeg voća, a količina nutrijenata koje ovo voće sadrži uistinu je impresivna. Borovnice obiluju vitaminima A i C, a bogate su i snažnim antioksidansima koji štite kožu od oštećenja uzrokovanih suncem te od stresa i zagađenja. Sprečavaju upale i gubitak kolagena.

Image
Foto: Pexels

Brokula

Brokula je još jedna supernamirnica koja ima antiupalna i anti-age svojstva, a obiluje vitaminima C i K, antioksidansima, vlaknima, folatima i kalcijem. Organizmu je potreban vitamin C za proizvodnju kolagena – proteina koji koži daje snagu i elastičnost.

Image
Foto: Pexels

Špinat

U špinatu se kriju snažni antioksidansi koji se bore protiv negativnog djelovanja štetnih radikala te tako sprečavaju upale u tijelu. Osim toga, ovo povrće bogato je i vitaminima A, C, E i K, magnezijem, željezom i luteinom. VIsok udio vitamina C koji potiče proizvodnju kolagena te tako pomaže koži da ostane čvrsta i glatka.

Image
Foto: Pexels

Orašidi

Orašasti plodovi (poput badema) su odličan izvor vitamina E koji pomaže u obnavljanju kožnog tkiva, štiti kožu od štetnih UV zraka i pomaže joj u zadržavanju vlage. Orasi sadrže i omega-3 masne kiseline koje su važne za zdravlje i sjaj kože.

Image
Foto: Pexels

Avokado

Avokado je još jedna odlična namirnica koju bi trebala jesti što češće želiš li imati lijepu kožu. Naime, avokado sadrži zdrave masnoće i brojne druge esencijalne nutrijente koji mogu umanjiti negativne učinke starenja. Sadrži vitamine K, C, E i A, vitamine B skupine i kalij. Visok udio vitamina u avokadu potiče odbacivanje mrtvih stanice kože, a rezultat je zdrava i blistava koža.

Image
Foto: Pexels

Slatki krumpir

Slatki krumpir odnosno batat ima brojne blagodati za ljudsko zdravlje, a dobar je i za tvoju kožu. Batat obiluje beta-karotenom koji se u našem tijelu pretvara u vitamin A. Upravo je vitamin A važan za održavanje elastičnosti kože, a potiče i obnovu stanica kože te pridonosi održavanje mekane i mladolike kože.

Image
Foto: Unsplash

Sjemenke nara   

Nar se u tradicionalnoj medicini koristio stoljećima zbog svoje ljekovitosti. Bogat je vitaminom C i moćnim antioksidansima te štiti tijelo od oštećenja koja mogu uzrokovati slobodni radikali, a dobar je i za jačanje imunološkog sustava. Nadalje, ovo zdravo voće sadrži i spojeve koji pomažu u očuvanju kolagena u koži usporavajući tako pojavu znakova starenja.

Image
Foto: Pexels