S njima nemoj pretjerivati

Ove su namirnice zdrave, no mogu ti naštetiti ako pretjeruješ

Iako su zdrave i važno ih je uključiti u svoju prehranu, ove namirnice mogu djelovati toksično ako s njima pretjeramo

pexels-ivan-samkov-5799679.jpeg
Foto: Pexels
Play logo

Hraniti se zdravo jako je važno, a danas i vrlo popularno. Postoje mnoge zdrave namirnice koje bismo trebali jesti jer obiluju vrijednim nutrijentima koji su važni za naš organizam i za održavanje dobrog zdravlja.

Play logo
Image
Čitaj deklaracije!

Šest 'zdravih' namirnica koje skrivaju puno više šećera no što misliš

Ipak, važno je znati da više uvijek ne znači i bolje te i sa zdravom hranom treba biti umjeren. Naime, čak i zdrave namirnice mogu biti štetne za naše zdravlje ako s njima pretjeramo odnosno ako ih pojedemo u prevelikim količinama.

U nastavku ti otkrivamo 8 nevjerojatno zdravih namirnica koje mogu biti potencijalno opasne za tvoje zdravlje ako ih konzumiraš u većoj količini.

Omega-3 i riblje ulje

Omega-3 masne kiseline esencijalne su za naše zdravlje jer štite tijelo od upala, povoljno utječu na zdravlje mozga, a mogu smanjiti i rizik od srčanih oboljenja. S obzirom na to da najčešće nisu dovoljno zastupljene u našoj prehrani, mnogi uzimaju suplemente koji ih sadrže. Kod većine takvih suplemenata omega-3 masne kiseline proizvode se od riba i algi. Dokazano je da uzimanje omega-3 masnih kiselina u prevelikim količina može biti štetno. Preporučene doze su 1-6 grama na dan, no uzimanje 13-14 grama može se loše odraziti na zdravlje pojedinca i imati učinak razrjeđivanja krvi. To može predstavljati rizik, posebno za ljude koji su skloni krvarenju ili pak uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi.

Play logo
shimmer fallback

Tuna

Tuna je riba koja obiluje zdravim masnoćama i proteinima, no može sadržavati i visoku razinu polutanata odnosno onečišćivača okoliša među kojima se najviše ističe metil-živa. Taj teški metal djeluje toksično na neurološki sustav te u većim količinama može biti vrlo opasan za ljudsko zdravlje, uzrokujući zaostajanje u razvoju kod djece, probleme s vidom i koordinacijom te oštećenje sluha i govora. Upravo radi toga, trudnicama i djeci savjetuje se da ograniče unos morskih plodova, a važno je napomenuti da postoje i druge vrste ribe koje obiluju zdravim kiselinama, a za koje je manje vjerojatno da će biti kontaminirane živom. To su losos, pastrva, srdela i skuša.

shimmer fallback

Cimet

Cimet je jedan od najukusnijih i najzdravijih začina koji se često upotrebljava u kulinarstvu. Obiluje antioksidantima, bori se protiv upala u tijelu, a može smanjiti i razinu šećera u krvi. Pomaže čak i kod mršavljenja, a neka su istraživanja pokazala da može smanjiti i rizik od raka, dijabetesa i bolesti srca. Ipak, cimet sadrži visoke količine spoja koji se naziva kumarin, a koji je štetan za ljudsko zdravlje u velikim količinama. Postoje dvije vrste cimeta, azijski i cejlonski. Cejlonski cimet je puno zdraviji i sadrži manje kumarina pa je puno bolji izbor. Dnevna količina kumarina koju naš organizam može podnijeti je 0,1 mg po kg tjelesne težine, a sve više od toga može biti toksično i kancerogeno.

shimmer fallback

Muškatni oraščić

Još jedan aromatični začin koji se često koristi, osobito u jesensko i zimsko vrijeme je muškatni oraščić. On sadrži spoj miristicin koji je zapravo psihoaktivna tvar. U manjim dozama, muškatni oraščić nije štetan, no u većim količinama može izazvati trovanje. Simptomi trovanja miristicinom uključuju mučninu, vrtoglavicu, srčanu aritmiju i halucinacije. Ne preporučuje se unositi više od 1 žličice muškatnog oraščića dnevno.  

Play logo
shimmer fallback

Kava

Kavoljupcima se neće svidjeti informacija o tome da njihov omiljeni napitak također može loše utjecati na njihovo zdravlje. Iako je kava u manjim količinama dobra jer sadrži antioksidante i druge aktivne spojeve, a i pomaže nam da se razbudimo, svi znamo da ona sadrži i kofein. Jedna šalica kave sadrži otprilike oko 80-120 mg kofeina, a dnevna preporučena doza je 400 mg. Sve više od toga može biti štetno i opteretiti naš živčani sustav te izazvati zdravstvene probleme poput nesanice, nervoze, razdražljivosti, grčeva u želucu, lupanja srca i tremora mišića.

shimmer fallback

Životinjska jetrica

Životinjske mesne iznutrice mnogima su delicija, a najpopularnija su jetrica. Iako obiluju nekim nutrijentima među kojima se ističu vitamini B12, A vitamin te željezo i bakar, pretjerana konzumacija mesnih iznutrica može izazvati toksičnost. Simptomi koji se pojavljuju u slučaju trovanja su problemi s vidom, bol u kostima, mučnina i povraćanje. Iako su zdrava, jetrica se ne preporučuju jesti previše često. Jednom tjedno je dovoljno.

shimmer fallback

Kruciferno povrće

U ovu porodicu spadaju brokula, kelj, kupus i karfiol i iako je ovo povrće izuzetno zdravo te se često nalazi na našim jelovnicima, s njime također treba biti umjeren. Naime, ovo povrće sadrži spojeve koji se nazivaju tiocijanati, a koji mogu utjecati na sposobnost apsorpcije joda u tijelu. To pak može dovesti do stanja koje se naziva hipotireoza. Kod hipotireoze štitnjača je nedovoljno aktivna što dovodi do zatvora, suhe kože, smanjene razine energije i debljanja. Iako je kruciferno povrće vrlo zdravo, ipak treba biti umjeren s konzumacijom te ga izbjegavati jesti u vrlo velikim količinama.

Play logo
shimmer fallback

Brazilski oraščići

Poznato je da su orašasti plodovi jako dobri za naše zdravlje, a to vrijedi i za brazilski orah. Ova ukusna i zdrava grickalica sadrži selen koji je esencijalan za naš organizam, ali može biti toksičan u većim količinama. Dnevna preporučena doza selena za odraslu osobu je 50-70 mikrograma. Usporedbe radi, jedan veliki brazilski oraščić može sadržavati čak 95 mikrograma selena, što je više od dnevne preporučene doze. Upravo radi toga, prilikom uživanja u ovom ukusnom snacku valja biti vrlo oprezan. Simptomi trovanja selenom su gubitak kose i noktiju, probavne smetnje te poteškoće s pamćenjem.

shimmer fallback
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.