Odličan za zdravlje

Omiljena zimska namirnica koja ima obilje zdravstvenih prednosti

Izvor je brojnih nutrijenata koji su važni za naše zdravlje, sadrži malo kalorija i štiti imunitet. Vrlo je ukusan i lako ga je dodati u prehranu

caroline-attwood-lxg_OAdWcw4-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Kupus, poznatiji i kao 'zelje', od davnina se koristio za liječenje raznih zdravstvenih tegoba, a i danas je široko rasprostranjena namirnica u kulinarstvu. I crveni i zeleni kupus izvor su brojnih nutrijenata, poput vitamina C, kalcija i željeza pa bismo ga svakako trebali što češće uključiti u svoju prehranu.

Image
Crvena bombica zdravlja

Sezona je šipka, ploda koji čini čuda za zdravlje. Iskoristi ga u ovim receptima

Najčešće ga jedemo kao salatu ili u raznim varivima i nalazi se među najpopularnijim zimskim namirnicama. Osim što štiti imunitet, sadrži i jako malo kalorija pa je savršen izbor za osobe koje se bore s viškom kilograma.

shimmer fallback

U nastavku ti otkrivamo neke od najvažnijih zdravstvenih prednosti kupusa.

Obiluje nutrijentima

Unatoč tome što sadrži jako malo kalorija, kupus je bogat hranjivim tvarima od kojih se najviše ističu:

  • Proteini
  • Vlakna
  • Vitamin K
  • Vitamin C
  • Folati
  • Mangan
  • Vitamin B6
  • Kalcij
  • Kalij
  • Magnezij

Kupus sadrži i manje količine drugih mikronutrijenata, uključujući vitamin A, željezo i riboflavin. Bogat je brojnim ključnim vitaminima i mineralima koji su važni za ljudsko zdravlje i za normalno funkcioniranje svih organa u našem tijelu. Odličan je izvor vlakana i snažnih antioksidansa koji štite stanice od oštećenja koje uzrokuju slobodni radikali.

shimmer fallback

Ima protuupalna svojstva

Iako upale nisu nužno uvijek loše i pomažu našem tijelu da se zaštiti od infekcija, kronične upale kroz dulji vremenski period mogu biti uzrok brojnih bolesti, poput bolesti srca, reumatoidnog artritisa i bolesti crijeva. Zeljasto povrće kao što je kupus sadrži jako puno važnih antioksidansa za koje je dokazano da smanjuju kronične upale u ljudskom tijelu.

shimmer fallback

Odličan je izvor vitamina C

Kupus je bogat vitaminom C koji ima nekoliko ključnih uloga u našem tijelu. Primjerice, potreban je za stvaranje kolagena – proteina koji daje strukturu koži i ključan je za pravilno funkcioniranje kosti, mišića i krvnih žila. Osim toga, vitamin C pomaže tijelu i kod apsorpcije željeza i snažan je antioksidans te ima potencijalna antikancerogena svojstva. Uz sve to, prehrana obogaćena namirnicama koje sadrže vitamin C važna je za jačanje imunološkog sustava.

shimmer fallback

Pozitivno utječe na probavu

Kupus je bogat izvor vlakana, što ga čini odličnom namirnicom za poboljšanje probavnog sustava. Vlakna koja kupus sadrži pozitivno utječu na rad dobrih bakterija u našim crijevima. Namirnice s vlaknima su i vrlo zasitne pa ih je važno uključiti u prehranu, osobito ako se pokušavaš riješiti viška kilograma.

shimmer fallback

Dobar je za zdravlje srca

Crveni kupus je izvor snažnih spojeva zvanih antocijanini koji ovom povrću daju ljubičastu boju. To su zapravo biljni pigmenti iz obitelji flavonoida, a brojna istraživanja su pokazala poveznicu između prehrane obogaćene ovim pigmentom i smanjenim rizikom od srčanih bolesti. Pokazalo se i kako povećani unos namirnice koje sadrže antocijanine mogu smanjiti krvni tlak i rizik od bolesti koronarnih arterija. Kupus sadrži čak 36 različitih vrsta moćnih antioksidansa, što ga čini odličnom namirnicom za zdravlje srca.

shimmer fallback

Odličan je izvor vitamina K

U našem tijelu vitamin K ima važnu ulogu, a kupus je odličan izvor vitamina K1. Naime, jedna šalica kupusa sadrži čak 85 posto preporučene dnevne doze tog ključnog nutrijenta. Jedna od njegovih glavnih funkcija je djelovati kao kofaktor za enzime koji su odgovorni za zgrušavanje krvi. Manjak ovog vitamina može izazvati razne poremećaje s zgrušavanjem krvi.

shimmer fallback

Lako ga je dodati u prehranu

Osim što je vrlo zdrav, kupus je i jako ukusan i prava je zimska namirnica. Može se jesti sirov, kao salata, ali se može dodati i u razna jela – juhe, variva i tjestenine. Od kupusa se može napraviti i ukiseljeni kupus. Prilagodljiv je mnogim receptima i vrlo je pristupačan. Bez obzira na to kako ćeš ga pripremiti, dodavanjem ovog izuzetnog povrća u svoju prehranu učinit ćeš zaista odličnu stvar za svoje zdravlje.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.