7. Moćne ljekovite gljive
Drevna kineska medicina poznaje čak 200 vrsta gljiva koje se koriste za liječenje raznih tegoba, neke od najpoznatijih su Reishi, Maitake, Cordyceps, Shiitake i Čaga. Iako su one već i sada poprilično popularne u ovoj godini taj trend će se još pojačati.
Gljive sadrže brojne biološki aktivne tvari poput fitosterola, betulinske kiseline, betulina, stotina vrsta polisaharida, beta glukana, melanina, saponina, germanija i lanosterola. Sadrže i vrijedne za naše tijelo nutrijente - poput magnezija, kroma, željeza i vitamina skupine B. Gljive su bogate i vitaminom D - nutrijentom koji prema najnovijim istraživanjima igra važnu ulogu u radu imuniteta i zaštiti od karcinoma.
Za što su sve dobre? Osim što su učinkovite u prevenciji raka, one jačaju imunitet, bore se protiv virusa, imaju antiupalno, antikancerogeno i antibakterijsko djelovanje, pomažu u liječenju autoimunih bolesti, poboljšavaju pamćenje i koncentraciju, reguliraju razinu šećera u krvi, otklanjaju umor, slabost i nesanicu, pospješuju regeneraciju jetre, liječe alergije, astmu, dermatitis i psorijazu...
