Šećer u krvi kao na trampolinu
Kad se prejedeš, gušterača proizvodi dodatni inzulin kako bi obradila količinu šećera iz ugljikohidrata i uklonila ga iz krvi. I tu ne staje. "Tvoje tijelo će proizvoditi inzulin sve dok mozak ne dobije informaciju da su razine šećera u krvi sigurne. No, hormoni su spori pa dok prenesu mozgu informaciju da je sve u redu sa šećerom, on je već prenizak, a ti se osjećaš umorno, iscrpljeno pa čak i depresivno i opet želiš jesti".
Štoviše, žudiš za ugljikohidratima i šećerom te posežeš za komadom kolača kako bi podignula šećer koji će potom gušterača morati obraditi i ponovno ćeš osjetiti umor nakon kratkotrajnog osjećaja poleta. Liječnica i za ovaj problem savjetuje šetnju odmah nakon obroka, kako bi izbjegla, odnosno prebrodila umor izazvan skakanjem šećera u krvi.