Hvala, dosta mi je!

Odustani na vrijeme: 7 stvari koje se događaju tvom tijelu ako se prejedeš

Postoji uzrečica koja kaže: 'Teško je biti gladan, a teško je biti i sit'. Svatko tko se barem jednom prejeo, zna da je to istina

pexels-nicole-michalou-5778906.jpg
Foto: Pexels

Fatalna ljubav grelina i dopamina

Vrlo ukusna hrana može imati opasne učinke na mozak. "Pretjerana konzumacija ukusne hrane može pokrenuti reakcije u sustavu nagrađivanja mozga, slične onima zabilježenima kod ovisnosti", upozorava psihologinja Nicole Aurigemm. Evo kako to funkcionira: Kada jedeš redovito, nutritivno bogato i umjereno, jest ćeš samo kada si gladna. To je zato što se hormon grelin, koji upravlja apetitom, povećava prije jela i smanjuje nakon što pojedeš obrok. No, kada se najedeš pečenog mesa, slasnog i masnog pire krumpira preko kojeg si prelila umak, a potom pojedeš kolač, popiješ liker, grelin će ostati aktivan. Kod prekomjernog unosa masti i šećera, hormon koji regulira glad ostaje povišen čak i nakon jela, objašnjava psihologinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, tu je i osjećaj ovisnosti, zahvaljujući pojačanom lučenju dopamina u organizmu, dok uživaš u finoj hrani. Naime, "osim utjecaja na apetit, grelin također aktivira dopamin, tako da jedući masnu i slatku hranu, razine grelina ostaju povećane, što aktivira oslobađanje dopamina, što ćeš osjetiti kroz žudnju za još jednim kolačem jer se jedući ga, osjećaš sjajno. To dovodi do začaranog kruga i ovisničkog ponašanja".

"Mozak se osjeća nagrađeno nakon što pojede ukusnu hranu te traži još ovog ugodnog stimulansa što stvara ciklus ovisnosti", objašnjava psihologinja i dodaje kako je "otegotna okolnost ta što su naša tijela evolucijski ustrojena da traže visokokaloričnu hranu".

Rješenje je u tome da izbalansiraš u svojoj prehrani ugljikohidrate i masti s proteinima i povrćem kako bi svoj mozak (jer on na koncu sve regulira) držala pod kontrolom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
4/8