7 snažnih vrsta sjemenki koje moraš uvrstiti u svoju prehranu

Obiluju proteinima i drugim vrijednim sastojcima

7 snažnih vrsta sjemenki koje moraš uvrstiti u svoju prehranu

O zdravstvenim dobrobitima raznih vrsta sjemenki u posljednje se vrijeme puno priča, a ljudi su ih zapravo koristili još u davnoj povijesti za razne namjene.

Obiluju antioksidantima i mnogim drugim nutrijentima i iz tog bi razloga trebale biti zastupljene u ljudskoj prehrani što češće. Razne vrste sjemenki poput lana, sezama ili pak chia sjemenki danas se mogu kupiti u gotovo svakoj trgovini, a mogu se koristiti u mnogim jelima.

Želiš li učiniti nešto dobro za svoje zdravlje te obogatiti svoje obroke vrijednim sastojcima, u nastavku ti otkrivamo 7 vrsti sjemenki koje bi svakako trebala uključiti u svoju prehranu.

Foto: Unsplash

Chia sjemenke

Upravo su chia sjemenke danas jedne od najpopularnijih, a pobornici zdravog života ih obožavaju. Zbog njihovog visokokvalitetnog sastava, chia sjemenke se često nazivaju superhranom, a obiluju vlaknima, proteinima, kalcijem te omega-3 masnim kiselinama. Mogu se dodati u smoothie, jogurt, salate ili pak se od njih može pripremiti ukusan puding.  


Sjemenke bundeve

O njima se ne govori toliko često, no bučine sjemenke također su vrlo zdrave i ukusne, a bogate su fitokemikalijima, vlaknima, proteinima i vrijednim mineralima. Mogu se jesti kao snack između obroka, dodati u salate, kruh, peciva, itd.  shimmer fallback

Kvinoja

Ako si u potrazi za namirnicama koje obiluju proteinima, onda bi u svoju prehranu svakako trebala uvrstiti kvinoju. Sjemenke kvinoje često se nazivaju i 'lažnom žitaricom', a sadrže više kalcija od mlijeka te više proteina od mesa. Riječ je o drevnoj i izuzetno hranjivoj namirnici koja je vrlo ukusna, a s njom se mogu spremiti mnoga ukusna jela.  


Lanene sjemenke

Još jedne vrlo popularne sjemenke u našim krajevima su sjemenke lana. Sadrže omega-3 masne kiseline, vlakna i antioksidante, a mogu pomoći kod snižavanja krvnog tlaka, odlične su za probavu, kožne probleme, itd.  


Konopljine sjemenke

Ono po čemu se ove sjemenke ističu je njihov bogati nutritivni sastav. Sjemenke konoplje nemaju nikakvo psihoaktivno djelovanje, a obiluju proteinima, zdravim masnoćama i mineralima. Blagog su orašastog okusa i mogu se koristiti u muslijima, salatama, smoothiejima, itd.


shimmer fallback

Sjemenke suncokreta

Ove su sjemenke odlične za grickanje i vrlo su ukusne, a bogate su vitaminom E, manganom i zdravim masnoćama. Štite krvožilni sustav, a bogate su i bjelančevinama. Osim kod pečenja kruha i peciva, odlično se slažu sa salatama, muslijima ili jogurtom.


shimmer fallback

Sjemenke sezama

Sezamove sjemenke su izvrstan izvor kalcija, no sadrže i druge vrijedne mineralne poput bakra i magnezija. Imaju i visok udio vlakana pa povoljno djeluju na probavni sustav. Iako se najčešće konzumiraju na kruhu i pecivima, mogu se iskoristiti na mnogobrojne načine, a odlično idu uz razne salate. 

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.