7 razloga zašto žudiš za slanom hranom

Teško se obuzdavaš, iako znaš da sa slanim ne valja pretjerivati? Možda nije samo stvar u tvom ukusu

7 razloga zašto žudiš za slanom hranom

Ako odjednom osjećaš veliku želju jesti čips i sličnu zasoljenu hranu, možda postoji razlog zašto osjećaš takvu potrebu. Zapravo, razloga može biti puno: od dehidracije do PMS-a, prenosi Byrdie.

Image"Općenito, sol je začin koji stvara ovisnost i prirodno nam je da žudimo za slanom hranom jer je sol potrebna našem organizmu za preživljavanje", kaže Amy Shapiro, američka nutricionistica koja radi za Daily Harvest.
Dakle, ako ti se baš jako jedu kokice, čips ili pommes frites, možda je posrijedi jedan od sljedećih razloga:

1. Dehidracija

Često je glad zapravo zamaskirana žeđ - ako popijemo vode, više nismo gladni. No, može se dogoditi da osjećamo želju za slanom hranom jer ne unosimo dovoljno tekućine pa tijelo to rješava na taj način - ako jedemo slano, više ćemo piti. Slanu hranu možemo poželjeti i ako nam je mučno i povraćamo pa gubimo elektrolite - na primjer, u slučaju crijevne viroze ili trudnoće.

Image2. Intenzivno treniraš

Kod znojenja gubimo sol iz organizma - pa je logično da nakon intenzivnog vježbanja i preznojavanja naš organizam želi nadoknaditi sol. Ovo nije isto što i dehidracija, jer se ne radi o gubitku vode, već samo soli koju treba nadoknaditi.

3. Pod velikim si stresom

Kad si u stresu, to ne utječe samo na tvoju psihu, već i na tvoje tijelo - zato kada idući put osjetiš žudnju za slanim, prije no što posegneš za vrećicom čipsa, zaustavi se i osvijesti nije i ta žudnja prouzrokovana stresom.

4. Skriveni zdravstveni problem

Postoje neki zdravstveni problemi koji uzrokuju žudnju za slanom hranom. To su, na primjer, neki poremećaji u radu bubrega te Addisonova bolest, koja nastaje kao posljedica razaranja kore nadbubrežnih žlijezda.

Image5. PMS

Mnoge žene osjećaju potrebu za slanim u danima prije menstruacije. Razlog tome su hormonalne promjene. Ipak, preporučuje se obuzdati u konzumaciji slane hrane, a povećati unos tekućine kako bi se ublažili simptomi kao što su nadutost i osjetljive grudi.

Image6. Konzumiraš puno soli

Ponekad se radi o tome da smo navikli jesti slano pa nam hrana koja nije dobro posoljena nije ni ukusna. Razmisli jedeš li puno brze hrane i grickalica te je li ti prešlo u nakviku posegnuti za soljenkom čak i prije no što si probala hranu koju ćeš jesti.

7. Naše tijelo tako funkcionira

Ljudski organizam treba sol kako bi pravilno radio. Jod koji je sastavni dio soli pomaže da srce radi pravilno, održava rezine tekućine i tijelu i još mnogo toga. U vrijeme dok smo bili lovci i sakupljači, nije nam bilo tako lagano doći do soli kao danas kad su trgovine pune slanih proizvoda na dohvat ruke. No, mi i dalje funkcioniramo kao da nam sol nije lako dostupna pa od tud i osjećamo žudnju za slanim.