Citrusno voće ili agrumi odličan su izvor vitamina C, ali i brojnih drugih hranjivih tvari pa bismo ih što češće trebali uključiti u jelovnik, osobito u zimskim mjesecima.
Najpopularniji citrusi su limun, naranče, grejp i mandarine, no postoje i brojne druge vrste ovog voća. Citrusno voće ima brojne zdravstvene prednosti za ljudski organizam, od zaštite imuniteta pa do antikancerogenih svojstava.
S obzirom na to da je vrlo zdravo i vrijedno u nutritivnom smislu, citruse bismo trebali jesti što češće. Sedam najvažnijih razloga zašto ih trebaš uključiti u svoju prehranu otkrivamo u nastavku.
Bogati su vitaminima i važnim biljnim spojevima
Poznato je kako je citrusno voće vrijedan izvor vitamina C koji je važan za zaštitu imunološkog sustava, ali i za održavanje lijepe i mladolike kože jer potiče sintezu kolagena. Uz to, citrusno voće sadrži i brojne druge nutrijente koji su važni za naš organizam, uključujući i vitamin B, kalij, fosfor, magnezij i bakar. Osim toga, citrusi su bogati biljnim spojevima koji imaju protuupalno te antioksidativno djelovanje.
Odličan su izvor vlakana
Citrusi poput naranči su dobar izvor vlakana. Vlakna su važna u prehrani jer doprinose održavanju zdravog probavnog sustava, a mogu smanjiti i rizik od pretilosti. Naranče su dobar izvor topivih vlakana koja pomažu kod smanjenja lošeg kolesterola.
Imaju malo kalorija
Boriš li se s viškom kilograma, svakako uključi citrusno voće u svoju prehranu. Bogato je vlaknima i vodom pa je vrlo zasitno, a sadrži jako malo kalorija. Uz to, neki citrusi potiču i prirodnu detoksikaciju organizma te povoljno utječu i na rad metabolizma.
Mogu smanjiti rizik od nastajanja bubrežnih kamenaca
Pojava bubrežnih kamenaca danas je vrlo učestala, a riječ je o jednom od najčešćih poremećaja urinarnog trakta koji češće pogađa muškarce nego žene. Bubrežni kamenci mogu biti uzrokovani niskom razinom citrata u urinu, a neki agrumi povećavaju razinu tih citrata te tako smanjuju rizik od nastanka bubrežnih kamenaca.
Štite od raka
Mnoge su studije pokazale da redovita konzumacija citrusnog voća može smanjiti rizik od razvoja nekih vrsta raka. Jedna studija pokazala je da su osobe koje su redovito jele grejp imale manji rizik od raka pluća. Druge studije sugeriraju kako agrumi mogu zaštititi i od raka jednjaka, želuca, dojke i gušterače. Citrusno voće sadrži biljne spojeve, poput flavonoida, koji imaju antikancerogena svojstva te antioksidativno djelovanje.
Sadrže nutrijente koji su važni za zdravlje srca
Redovita konzumacija citrusa dobra je i za zdravlje srca, a istraživanja su pokazala kako je kod ljudi koji redovito jedu ovo voće manji rizik od razvoja srčanih bolesti i moždanog udara. Primjerice, vlakna i flavonoidi koje citrusi sadrže smanjuju razinu lošeg kolesterola te tako pozitivno utječu na ljudsko zdravlje.
Štite moždane stanice
Vrijedni biljni spojevi koje citrusi sadrže mogu spriječiti i razvoj neurodegenerativnih bolesti, poput Parkinsove i Alzheimerove bolesti. Naime, flavonoidi koji se nalaze u agrumima imaju protuupalno djelovanje te tako štite naš živčani sustav od propadanja. Uz to, pokazalo se da neke vrste flavonoida štite moždane stanice te poboljšavaju funkciju mozga.