Kelj spada u porodicu kupusnjača i jedna je od najzdravijih biljaka. Uzgaja se od davnina, a sve do danas ostao je prepoznat kao izuzetno vrijedna namirnica koja obiluje brojnim hranjivim tvarima. Postoji nekoliko vrsta kelja - 'obični' kelj, kelj pupčar, lisnati kelj i raštika.
Nutricionisti ističu kako je upravo kelj jedna od najzdravijih biljnih namirnica koje postoje pa ga svakako nastoj što češće uključiti u svoju prehranu. Obiluje korisnim spojevima, od kojih neki imaju snažna ljekovita svojstva. Uz to, niskokaloričan je pa je savršen izbor za osobe koje se bore s viškom kilograma.
Zašto je kelj tako dobar za ljudsko zdravlje? Pročitaj u nastavku.
Izvor je brojnih nutrijenata
Kelj je vrlo popularna biljna namirnica i u prehrani bismo ga trebali koristiti što češće jer sadrži brojne vrijedne hranjive tvari od kojih se posebno ističu:
- Vitamin A
- Vitamin K
- Vitamin C
- Mangan
- Kalcij
- Kalij
- Magnezij
Sadrži jako malo kalorija, a izuzetno je hranjiv pa je savršen izbor za osobe koje su na dijeti. Od kelja se može napraviti ukusno varivo ili popečci, a može se poslužiti i kao prilog uz mesna jela.
Obiluje moćnim antioksidansima
Uz vitamine i minerale, kelj sadrži i vrijedne antioksidanse koji su ključni za održavanje dobrog zdravlja jer se bore protiv slobodnih radikala koji mogu izazvati brojna oštećenja u našem organizmu. Osobito se ističu flavonoidi koji imaju snažno djelovanje jer štite zdravlje srca, snižavaju krvni tlak te imaju protuupalno, antivirusno, antidepresivno i antikancerogeno djelovanje.
Obiluje C vitaminom
Kelj je odličan izvor vitamina C koji je važan antioksidans te je ključan kod mnogih vitalnih funkcija u našem tijelu. Primjerice, neophodan je za sintezu kolagena, a važan je i za jačanje imunološkog sustava. Zanimljivo je da šalica sirovog kelja sadrži više C vitamina nego jedna naranča.
Jedan je od najboljih izvora vitamina K
Vitamin K je važan nutrijent te ima ključnu ulogu kod zgrušavanja krvi i razvoja kosti. Upravo kelj je jedan od najboljih izvora vitamina K na svijetu te može pomoći u prevenciji srčanih bolesti i osteoporoze.
Sadrži tvari koje imaju antikancerogeno djelovanje
Kelj sadrži spojeve za koje se vjeruje da imaju snažna antikancerogena svojstva. Jedan od njih je sulforafan – moćna biljna tvar koja može pomoći u prevenciji raka. Neke su studije pokazale da prehrana obogaćena povrćem poput kelja, brokule i cvjetače može značajno smanjiti rizik od razvoja nekih vrsta karcinoma.
Sadrži vrijedne minerale
Kelj sadrži i neke vrlo vrijedne minerale poput kalcija koji ima važnu ulogu za zdravlje kostiju, a sadrži i magnezij kojeg većina ljudi ne unosi dovoljno kroz hranu. Unos namirnica koje sadrže magnezij štite od razvoja dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti. Kelj je ujedno i dobar izvor kalija, minerala koji je važan za osobe s visokim krvnim tlakom.
Može pomoći kod mršavljenja
S obzirom na to da sadrži jako malo kalorija, kelj je odličan izbor za osobe koje se bore s viškom kilograma. Jako je hranjiv i zasitan pa bi ga svakako trebala uključiti u prehranu pokušavaš li smršavjeti. Sadrži visok udio vode pa ima nisku energetsku gustoću. Brojne studije su pokazale da konzumiranje hrane s niskom energetskom gustoćom može pomoći kod gubitka kilograma.