7 prirodnih sastojaka koji će te spasiti od ljetnih alergija

Mogli bi ti djelovati čak i bolje od farmaceutskih lijekova...

7 prirodnih sastojaka koji će te spasiti od ljetnih alergija

Ako si alergična na ambroziju dobro znaš kakve te muke čekaju svakog proljeća. Ovaj je korov mnogima postao najveći životni neprijatelj, a nerijetko pobjeđuje u borbi s imunitetom. Iako je ambrozija najpopularnija biljka koja izaziva jake alergijske reakcije, na žalost nije jedina. Ni približno.

Ljeti počinju cvasti mnoge trave koje su poznate po tome da izazivaju alergije jače nego biljke koje cvatu u proljeće. Simptomi ljetnih alergija uključuju kihanje, curenje iz nosa a najgore mogu pogoditi oči koje postanu potpuno crvene i natečene. 

Iako je u kriznim situacijama najlakše posegnuti za farmaceutskim lijekovima koji pomažu ublažiti simptome, obavezno razmisli i o ovim prirodnim pripravcima. Oni mogu utjecati na same uzroke alergija i tako ublažiti njihovu pojavu.

Češnjak

Češnjak je jako moćan prirodni lijek koji učinkovito jača imunitet, blokira produkciju histamina i ublažava simptome alergije. Možeš ga sao dodati više u svoja svakodnevna jela, a od njega možeš raditi i čaj.

Kvercetin

Istraživanja su pokazala da kvercetin posjeduje snažna antihistaminska svojstva i pomaže ublažiti upale izazvane alergijama. Ovaj flavonoid nekima čak i pomaže bolje od farmaceutskih antihistaminika jer inhibira otpuštanje histamina i tako sprječava samu pojavu reakcije. Kvercetin možeš nabaviti kao dodatak prehrani, a možeš ga unijeti i prirodnim putem kroz namirnice poput bobičastog voća, peršina, luka i paprika.

Biljni čajevi

Neke biljke djeluju kao prirodni antihistaminici, a najlakše ćeš ih unijeti putem infuzije čaja. Pokušaj s kamilicom, zelenim čajem, bazgom, đumbirom, metvicom i anisom. Najbolje je ranije pripremiti veću količinu čaja i piti ga rashlađenog kroz dan umjesto vode.

Biotin

Biotin je B vitamin koji pomaže u održavanju normalnih funkcija sluznice poput onih u nosu, sinusima i suznim žlijezdama. Ovaj sastojak pomoći će ti u smanjenju alergijskih upala na sluznicama, i smanjiti neugodna curenja iz nosa i suzenja očiju. Biotinom obiluju iznutrice, riba, jaja, avokado, zeleno lisnato povrće i orašasto voće, a možeš ga kupiti i kao dodatak prehrani. 


Med

Med može ublažiti simptome alergija na trave, a utječe i na uzroke. On tijelo izlaže blagim količinama peludi pa mu tako pomaže da izgradi otpornost. 

Probiotici

Zdrava probava ključ je dobrog imuniteta. Probiotici će ti puno pomoći u održavanju zdrave probave, a važno je brinuti se i o prebioticima te konzumirati mnogo svježeg povrća. Ne daj se zavarati kupovnim napitcima s probioticima jer oni jednostavno nisu toliko učinkoviti. Najbolje je ih je konzumirati u obliku dodataka prehrani, a ima ih puno i u kiselom zelju, juhi od kostiju i kefiru.

D vitamin

Manjak vitamina D povezan je s razvojem alergija i autoimunih bolesti. On također pomaže u održavanju zdrave probave, a dobivamo ga od sunca iako je dobro uzimati i dodatke prehrani s D vitaminom.