Muke po mjesečnici

Menstruacija kasni? Ovo su neki od mogućih razloga

Kašnjenje ili izostanak menstruacije može biti uzrokovano brojnim čimbenicima ili zdravstvenim stanjima, a mi ti otkrivamo one najčešće

pexels-polina-zimmerman-3958561.jpeg
Foto: Pexels

Kod mnogih djevojaka i žena kašnjenje menstruacije često može izazvati brigu, stres i osjećaj tjeskobe. Mnogima prvo na pamet pada trudnoća, no ako je ta mogućnost isključena, valja imati na umu da izostanak mjesečnice može biti uzrokovan i brojnim drugim razlozima.

Image
Nije PMS

Jesi li čula za 'menstrualnu prehladu'? Evo kako je prepoznati

Uobičajen menstruacijski ciklus može trajati od 21 do 35 dana,  a krvarenje u prosjeku traje 3 do 7 dana. Kod svake žene menstruacijski ciklus izgleda drugačije i varira, a na njega mogu utjecati brojni čimbenici i zdravstvena stanja.

Smatra se da mjesečnica kasni ako je od očekivanog datuma mjesečnice prošlo 5 i više dana. Povećana količina stresa, sindrom policističnih jajnika, nagli gubitak kilograma i pretjerano vježbanje samo su neki od razloga koji mogu izazvati kašnjenje menstruacije.  

Ako su ti mjesečnice neredovite, svakako bi o tome trebala porazgovarati sa svojim liječnikom kako bi se utvrdilo što je uzrok. Neke od najčešćih razloga zašto mjesečnica kasni donosimo u nastavku.

Stres

Upravo je stres (fizički i mentalni) jedan od najčešćih razloga zašto mjesečnica kasni. Velike životne promjene također mogu uzrokovati izostanak menstruacije, baš kao i stres. Primjerice, čak i odlazak na godišnji odmor može uzrokovati kašnjenje menstruacije jer se mijenjaju naše dnevne rutine i remeti se bioritam. Možda si pod stresom radi nekakvog velikog projekta na poslu, spavala si loše ili pak se samo oporavljaš od jet laga nakon kratkog odmora. Sve to može utjecati na menstrualni ciklus i uzrokovati izostanak menstruacije.

shimmer fallback

Promjene u tjelesnoj težini

Značajne i nagle promjene u tjelesnoj težini također mogu uzrokovati kašnjenje menstruacije. Ako si se naglo udebljala ili pak jako smršavila, moguće je da će ti mjesečnica kasniti. Takve nagle promjene u tjelesnoj težini u fizičkom su smislu 'uznemirujuće' za naše tijelo i utječu na razne procese u organizmu pa tako i na menstrualni ciklus. Radikalne dijete, intenzivno vježbanje ili pak prelazak s vrlo aktivnog na sjedilački način života neki su od čimbenika zbog kojih mjesečnica može kasniti ili izostati.

shimmer fallback

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika odnosno PCOS je vrlo čest hormonalni poremećaj, a neki od simptoma koji se pritom javljaju su ciste na jajnicima, poremećaji menstrualnog ciklusa, pretilost, akne, pojačana dlakavost, itd.  Dijagnostika i liječenje provodi se u suradnji endokrinologa i ginekologa. Najprije je važno utvrditi razinu hormona, a potom se određuje terapija i način liječenja koji je vrlo individualan te ovisi o dobi žene i brojnim drugim faktorima.

shimmer fallback

Hormoni

Hormonalna neravnoteža može biti jedan od razloga zašto mjesečnica kasni. Primjerice, visoka razina prolaktina može uzrokovati izostanak menstruacije. Prolaktin je hormon koji stimulira proizvodnju majčinog mlijeka. Visoke razine prolaktina mogu ometati normalnu proizvodnju estrogena i progesterona, a to može uzrokovati poremećaje u menstrualnom ciklusu.

shimmer fallback

Poremećaji u radu štitnjače

Štitnjača igra važnu ulogu u reproduktivnom zdravlju žene i u njezinom menstrualnom ciklusu. Ova žlijezda proizvodi i oslobađa hormone koji u interakciji s reproduktivnim sustavom pokreću ovulaciju te izazivaju menstruaciju. Kada štitnjača ne radi ispravno, moguće je da će doći i do poremećaja u menstrualnom ciklusu odnosno do kašnjenja ili pak izostanka menstruacije.

shimmer fallback

Uzimanje određenih lijekova

Iako ti možda zvuči iznenađujuće, čak i uzimanje određenih lijekova može se odraziti na tvoj menstrualni ciklus. Primjerice, uzimanje antidepresiva može uzrokovati neredovite mjesečnice.

shimmer fallback

Nema nekog posebnog razloga

Ponekad nema nikakvog posebnog razloga zašto mjesečnice kasni. Ako si isključila sve moguće uzroke poput trudnoće, stresa ili promjena u težini, moguće je da mjesečnica samo kasni ili da u potpunosti izostane. Događa se i prilično je uobičajeno, no imaš li jako često neredovite mjesečnice, o tome bi svakako trebala razgovarati sa svojim ginekologom.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.