U posljednje vrijeme sve se više priča o sjemenkama i njihovim nutritivnim vrijednostima, a želiš li obogatiti svoju prehranu, onda bi ih svakako trebala uvrstiti u svoje obroke.
Postoje razne vrste jestivih sjemenki, a odličan su izvor vlakana, zdravih masnoća, vitamina, minerala i antioksidanata.
Neke od najzdravijih vrsti sjemenki koje bi definitivno trebala uvrstiti u svoju prehranu jer su izuzetno zdrave i vrijedne, otkrivamo u nastavku .
Foto: Unplash
Sjemenke lana
Lanene sjemenke su odličan izvor vlakana, ali i omega-3 masnih kiselina. Da bi se u potpunosti iskoristila njihova nutritivna vrijednost, najbolje ih je jesti svježe mljeveno. Tako ih možeš dodati u jogurt, smoothie, juhe, variva ili žitarice.

Chia sjemenke
Ove sićušne sjemenke u posljednje su vrijeme postale jako popularne i to s razlogom. Naime, odličan su izvor vlakana, a zanimljiva je činjenica da mogu upiti čak 10 puta više vode od svoje težine. Zbog toga su vrlo zasitne, mogu se koristiti u pripremi pudinga, ali i kao zamjena za jaja.

Sjemenke konoplje
Konopljine su sjemenke odličan izvor proteina, a obiluju i omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i cinkom. Imaju blag orašasti okus, a mogu se dodati u salate, žitarice ili smoothieje.
Suncokretove sjemenke
Sjemenke suncokreta su veličinom veće od ostalih pa se zbog toga mogu jesti i same - kao grickalice. Dobar su izvor zdravih masnoća, no sadrže i dosta kalorija pa se ne smije pretjerivati s količinama. Osim toga, obiluju i vitaminima i mineralima, modu se dodati u kruh, peciva, salate, granolu, itd.

Sezam
Sezam je u našoj prehrani popularan već godina i to najčešće se koristio kao dodatak raznim pecivima. Sjemenke sezama su odličan izvor minerala i proteina, a prije dodavanja jelima ih je najbolje lagano popržiti. Imaju fini i aromatični okus te obogaćuju mnoga jela.

Sjemenke nara
Nar odnosno šipak obiluje zdravim košticama odnosno sjemenkama koje su pravo malo čudo u nutritivnom smislu. Istraživanja su pokazala da mogu usporiti mnoge bolesti, obiluju C vitaminom, a pomažu i kod mršavljenja. Možeš ih jesti same ili pak ih dodati u voćnu salatu. Vrlo su sočne i ukusne.
