Česta bolest

6 simptoma raka dojke na koje treba paziti (i ne radi se o kvržici)

Vrlo je važno da žene redovito pregledavaju dojke, ali i da se jave liječniku ako primijete neke od ovih promjena na grudima

profimedia-0349382632.jpg
Foto: Profimedia.hr

Rak dojke je zloćudna bolest, a broj žena umrlih od ove bolesti pada već pet godina za redom u Hrvatskoj. Prije je ova opaka bolest bila glavni uzrok smrti, ali se danas nalazi na trećem mjestu nakon raka pluća i raka debelog crijeva. To je samo još jedan od pokazatelja da je vrlo važno pratiti promjene na tijelu i redovito ići na preventivne kontrole.

Image
Slušaj svoje tijelo

Rak jajnika: 8 ranih znakova bolesti koju je ključno otkriti što prije

Znamo da većina dijagnoza kreće ovako: žena je osjetila kvržicu, a zatim je otišla liječniku i krenula na daljnje pretrage. No, kako bi se na vrijeme otkrila zloćudna bolest vrlo je važno paziti na nekoliko stvari. Obavljati redovite samopreglede, preventivne preglede, ali i paziti na različite simptome (ne samo kvržice).

Samopregled dojki najbolje je obavljati jednom mjesečno, između petog i deset dana menstrualnog ciklusa. Ako žena nema mjesečnicu onda je najbolje odrediti jedan dan u mjesecu kada se obavlja samopregled, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Također je vrlo važno obratiti pažnju na sve promjene u tom području.

Što žena treba tražiti na tijelu?

"Svaka žena najbolje poznaje svoje tijelo, ako primijeti nešto drugačije važno je da se odmah javi liječniku", objašnjava onkologinja i kirurginja Minna Lee za Prevention.com. Općenito, se preporučuje ženama starijim od 40. godina da svake godine obave mamografiju. No, u određenim situacijama može se i drugačije odrediti vremenski ritam, a onda je važno razgovarati sa specijalistom.

Image
Foto: Unsplash

Kvržice u tkivu dojke su najpoznatiji simptom raka dojke, ali nisu jedini znak da se nešto događa u tijelu. Vrlo često ne postoji svijest o manje poznatim simptomima raka, a ignoriranje tih simptoma može odgoditi postavljanje dijagnoze. Naravno, što je dijagnoza uspostavljena ranije to je veća šansa za brže liječenje i ozdravljenje.

U nastavku možeš pronaći simptome koji se povezuju s rakom dojke i koje nikada ne treba ignorirati, a u slučaju da je bilo što sumnjivo važno se odmah javiti liječniku.

POGLEDAJ VIDEO: Kako se zaštititi od melanoma?

Promjene na koži

Promjene na koži i udubine ili zadebljanja mogu biti simptomi raka dojka. Nekad bolest odnosno rak dojke kreće iz unutrašnjeg dijela prema koži i nastaju blokade, a onda se događaju promjene na koži. Također koža može izgledati kao narančina koža, ali ovo može biti znak infekcije ili mastitisa te se nikako ne smije ignorirati.

Image
Foto: Unsplash

Bol u bradavicama ili dojkama

Različita stanja mogu uzrokovati bol u bradavicama ili grudima. Uzrok boli također mogu biti PMS, trudnoća ili čak menopauza. No ako je bol konstantna, a možda postoje i drugi simptomi, vrlo je važno javiti se liječniku. Bol može biti oštra ili tupa, a pojavljuje se jer rak raste.

Image
Foto: Unsplash

Retrakcija bradavice (uvlačenje prema unutra)

Neki oblici raka dojke mogu izazvati uvlačenje bradvica prema unutra, tumor raste i dojka mijenja oblik. Nedavno istraživanje pokazalo je da se kod 7% žena oboljelih od raka dojke pojavljuje retrakcija bradavice, piše Prevention.com.

Image
Foto: Unsplash

Iscjedak iz dojke

Moguće su i neke druge promjene na bradavicama, a može se pojaviti iscjedak. No, dobra vijest je što ovaj simptom rjeđe povezan s rakom. Iscjedak se može pojavitim kod stiskanja ili ne, a može biti i krvav te se pojavljuje samo na jednoj dojci.

Image
Foto: Unsplash

Oticanje cijele ili dijela dojke

Upalni rak dojke često započinje crvenom i upaljenom kožom koja bubri, a to je zbog toga stanice raka zatvaraju protok limfe. Ovo je vrlo rijedak oblik raka, ali se može dogoditi.

Image
Foto: Unsplash

Promjena boje ili teksture

Ovo može uključivati različite stvari poput crvenila, zadebljanje bradavice ili nekog drugog dijela dojke, tamniju boju kože ili se mogu pojaviti ljuskice. Ovi simptomi ne moraju nužno značiti da žena ima rak dojke, ali svaku promjenu na dojkama treba provjeriti.

Image
Foto: Unsplash