Sve blagodati crnog vina

Znaš li zašto je dobro popiti čašu crnog vina svaku večer?

Opuštanje s čašom crnog vina nakon dugog dana može biti dobro za tvoje zdravlje - psihički i fizički

pexels-koolshooters-7142991.jpg
Foto: Pexels

Čini se da se nitko ne može zasititi crnog vina, uključujući i znanstvenike. Svakog dana naletimo na još jedno istraživanje koje govori o zdravstvenim plusevima ovog alkoholnog napitka u tamnocrvenoj boji.

Image

Vijest koja nam je popravila dan: Crno vino čini nas mršavijima

No, je li crno vino zaista dobro za nas? I ako da, zašto?

Srećom po nas, dokaz se zaista krije u čaši za crno vino (samo jednoj!) jer kako se ispostavilo, pijenje čaše crnog vina svake večeri zapravo može biti dobro za tvoje zdravlje - mentalno i fizički.

Evo pet razloga zbog kojih bi se opuštanje s čašom crnog vina nakon dugog dana trebalo naći na tvom popisu obveza - jedan razlog za svaki radni dan u tjednu:

Crno vino može biti dobro za srce

Dokazano je da antioksidansi u crnom vinu zvani flavonoidi smanjuju rizik od srčanih bolesti snižavanjem razine LDL (lošeg kolesterola) i povećanjem proizvodnje dobrog kolesterola.

Prema istraživačima sa Sveučilišta Kalifornija, određene sorte imaju više koncentracija flavonoida od drugih. Od najčešćih sorti crnog vina, najviše flavonoida ima Cabernet Sauvignon, slijede ga Petite Sirah i Pinot Noir, zatim Merlot i Red Zinfandel.

Crno vino može smanjiti rizik od depresije

Iako je kronično obilno pijenje povezano s tjelesnim i mentalnim zdravstvenim problemima, umjereno ispijanje crnog vina može imati suprotan učinak.

Sedmogodišnje istraživanje na preko 5500 odraslih osoba u dobi od 55 do 80 godina, bez prethodne povijesti depresije ili zlouporabe alkohola, pokazalo je da su oni koji su umjereno uživali u crnom vinu (definirani kao oni koji su pili dvije do sedam malih čaša vina tjedno) imali manje vjerojatnosti patiti od depresije od onih koji su pili više ili manje od te količine.

Polifenoli koji se nalaze u crnom vinu pomažu u održavanju zdravih crijeva

Ta jutarnja šalica jogurta nije jedina stvar koja može pomoći tvojim crijevima. Studija je pokazala da pijenje crnog vina povećava količinu dobrih bakterija u tvom debelom crijevu, pomažući probavnom traktu da učinkovitije "probavlja hranu, regulira imunološku funkciju i proizvodi vitamin K koji igra ključnu ulogu u pomaganju zgrušavanju krvi".

Spoj u crnom vinu može pomoći u gubitku kilograma

Novo istraživanje proučava učinke piceatannola, spoja koji se nalazi u crnom vinu, na masnoće.

Laboratorijska studija otkrila je da piceatannol blokira proces koji omogućuje stvaranje masne stanice, a očekuje se da će još studija proučavati dalje načine na koje nam ovaj spoj može pomoći u gubitku kilograma.

Spojevi u crnom vinu također mogu poboljšati pamćenje i usporiti ili odgoditi početak demencije

Tim s Medicinskog fakulteta Mount Sinai u New Yorku otkrio je da polifenoli, također pronađeni u čaju, orašastim plodovima, bobicama i kakau, mogu značajno usporiti kognitivno pogoršanje i demenciju povezanu s Alzheimerovom bolešću.

I znanstvenici iz Texas A&M potvrdili su da resveratrol, antioksidans koji se nalazi u koži crvenog grožđa, nekih bobica i kikirikija, ima "pozitivan učinak na hipokampus, dio mozga koji je od vitalne važnosti za pamćenje, učenje i raspoloženje".