Mali trikovi za gubitak kilograma

5 nesvjesnih navika u prehrani koje te sprječavaju da smršaviš

Gubitak kilograma je proces u kojem se ponekad mogu dogoditi neke nesvjesne pogreške koje će usporavati ili zaustaviti proces mršavljenja

farhad-ibrahimzade-vxPtIlRwq2g-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Zdravi gubitak kilograma je nešto s čime se bori sve veći broj ljudi. Nezdrava prehrana, previše sjedenja, ali i pandemija donijeli su zdravstvene probleme mnogim ljudima, pa ipak - stručnjaci upozoravaju da je važno mršavjeti na zdrav način u kojem su ključne promjena navika. Bez obzira koliko god mi željeli, ne postoji čarobni štapić i važno je unijeti zdrave promjene u rutinu.

Image
Šalica zdravlja

Pomoć iz prirode: Najbolji čajevi za mršavljenje i jačanje metabolizma

Za početak je vrlo važno dobro upoznati svoje tijelo, ali i navike. To je način da se smanji količina frustracije jer svaka osoba ima jedinstvene potrebe, ali i mjesto s koje kreće početak mršavljenja. Stoga je važno početi unositi promjene i biti dosljedan u tom procesu.

Naravno, ako se ponekad skrene s puta ne treba odmah odustati nego je važno vratiti se na pravi put. No ponekad čak i kada se naprave sve promjene moguće je da se proces mršavljenja uspori ili zastane. Ponekad se željeni rezultati ne postižu zbog nekih navika u prehrani koje ljudi uopće ne primjećuju. Koje navike mogu usporiti proces mršavljenja možeš otkriti u nastavku:

Pretjeruješ sa zdravim namirnicama

Ključno je jesti hranu koja je ukusna, ali i bogata nutrijentima. No puno nutricionista preporučuje da se mjere porcije kako se ne bi pretjeralo s kalorijama. "Iako su namirnice poput orašastih plodova, maslaca od orašastih plodova, humusa i avokada bogate hranjivim tvarima, sve sadrže zdrave masti, ali i puno kalorija", kaže nutricionistkinja Amy Goodson za Eatthis.com.

Ipak, naglašava da mnogi ljudi koji pokušavaju izgubiti kilograme misle da zbog toga što jedu zdrave namirnice ne moraju paziti na količinu. No istina je drugačija. "Veličina porcije je ključna kada se pokušava smršavjeti, te treba brojati orašaste plodove ili paziti na količinu maslaca od kikrikija i humusa, to je ključ uspjeha".

Image
Foto: Unsplash

Ne unosiš dovoljno proteina

"Proteini neophodan za mršavljenje jer pomaže u gubitku masnih stanica i izgradnji mišića, ali nažalost, mnogi ljudi jedu obroke koji nemaju dovoljno proteina", kaže nutricionistica Courtney D'Angelo. Često osobe koje paze na prehranu nisu sigurne koliko proteina trebaju unijeti. "Pileća prsa, puretina, riba ili svinjski file odličan su izvor proteina. Nakon unosa proteina tijelo će manje žuditi za grickalicama i rafiniranom hranom", dodaje D'Angelo.

Image
Foto: Unsplash

Kuhanje s previše ulja i masnoća

Vrsta ulja i količina može utjecati na proces mršavljenja. "Ulje je jedan od onih sastojaka zbog kojih se broj kalorija u hrani značajno povećava", kaže nutricionistkinja Trista Best. Može se smanjiti količina ulja ili na primjer kupiti sprej s uljem kako bi se lakše smanjila količina masnoća. Kuhanje bez ulja također može biti opcija ili kod pirjanja koristiti puno manje ulja i više vode, a samim tim će smanjiti broj kalorija.

Image
Foto: Unsplash

Kalorični dodaci uz obroke

"Dodavanje umaka uz roštilj ili kečap uz obrok za ručak ili večeru, dresing za salatu, dodavanje majoneze u sendvič ili teriyaki umak u piletinu stvaraju dodatne kalorije," kaže D'Angelo. To ne znači da više ne možeš koristiti dodatke jer to uopće ne bi bilo zabavno! No pronalazak neke zdrave alternative ili manje količine mogu značajno pridonijeti mršavljenju.

Image
Foto: Unsplash

Previše skretanja s plana

"Svatko s vremena na vrijeme treba komad kolača ili malo čipsa, no u tome ne treba pretjerivati jer se može unijeti veliki broj kalorije. I sav deficit kalorija se brzo nadoknadi. Možda se broj kilograma neće povećati, ali se neće ni izgubiti kilogrami", dodaj Goodson. "Razmišljaj o tome kao o pravilu 80/20: 80% vremena usredotoči se na pridržavanje plana i konzumiranje cjelovitih žitarica, nemasnih proteina, mliječnih proizvoda, zdravih masnoća, voće i povrće, a 20% vremena dopusti sebi uživanje u visokokaloričnoj hrani koja ne bi trebala biti na stolu svaki dan."

Image
Foto: Unsplash