Srednja dob

5 načina na koje se tijelo mijenja u četrdesetima

Žensko tijelo doživljava promjene u četrdesetima. Kilogrami se sve lakše sakupljaju, seks može biti bolan, a događaju se još neke neočekivane fizičke promjene

profimedia-0315126364.jpg
Foto: Profimedia.hr
Play logo

Iako danas vlada kult mladosti i često čujemo rečenice poput "četrdesete su nove tridesete" priroda je ipak neumoljiva. Naša tijela se mijenjaju s godinama, a za žene većina promjena počinje na početku četrdesetih. Svaka od tih promjena je drugačija kod svake žene, ali većina prolaze kroz iste stvari.

Play logo
Image

Kratka kosa nakon četrdesete? Ovo su savjeti kako je održavati

No, sve je to dio života i vrlo je važno da znamo što nas očekuje u ovom periodu života i kako si možemo olakšati određene promjene. U nastavku možeš saznati što se sve počinje mijenjati u četrdesetima, a ne radi se samo o promjenama u ciklusu.

Gubitak kose puno je češći nego što se misli

Kosa s godinama često postaje rjeđa, a ovaj proces počinje u ranim četrdesetima. Zašto? Ova promjena može se objasniti jednom riječju - predmenopauza. Započinje obično u četrdesetima, a kod manjeg broja žena kreće već u tridesetima.

"Gubitak dlaka događa se na cijelom tijelu. To znači potencijalno manje dlaka na nogama, ali i manji broj stidnih dlačica. Zbog čega se žene ovisno o situaciji osjećaju dobro ili loše", objašnjava liječnica Elizabeth Roth za Oprah.com. Kako ova liječnica dalje kaže žene mogu koristiti neke učinkovite tretmane za gubitak kose, ali sve ovo se ne događa preko noći. "Cijeli proces započinje godinama prije menopauze i napreduje vrlo postupno", kaže dalje Roth.

Play logo

Problemi s pamćenjem

Žene bi u ovom periodu mogle primijetiti da osjećaju "neku maglu" u glavi, ali bi i mogle shvatiti da imaju probleme s pamćenjem. No, iznenađuje činjenica da ovo nije samo dio normalnog procesa starenja, to je dio ženskog procesa starenja. "Imamo receptore za estrogen u dva područja mozga koja kontroliraju pamćenje, a kad je manje estrogena, dolazi do strukturnih promjena u tim područjima", objašnjava dr. Pauline Maki sa Sveučilišta Illinois u Chicagu. Prvo područje je hipokampus, koji se smatra memorijskim središtem mozga, a drugo je prefrontalni korteks koji organizira informacije kako bismo ih mogli bolje zapamtiti.

Pravo je pitanje što možemo učiniti u ovakvoj situaciji? Dobra vijest je da ovo stanje nije trajno. "Funkcije u mozgu se vraćaju nakon menopauze. Tijelo se prilagođava manjim razinama estrogena i to se kompenzira", kaže dalje. Postoji terapija estrogenom koja je pokazala da može pomoći u ovoj fazi zaboravljivosti. No, problemi s pamćenjem obično nisu dovoljan razlog da žene krenu s ovom terapijom jer se povećavaju šanse za rak dojke, bolesti srca i moždani udar.

shimmer fallback

Promjene u mjesečnom ciklusu

Svaka žena zna da će doći u životno razdoblje kada će prestati imati mjesečnicu. No, kod svake žene taj je proces drukčiji. "Bilo bi lijepo kada bi jajnici postupno stvarali manje estrogena, ali to je vrlo nepredvidljiv proces", kaže dr. Jan Shifren. Oni mogu izbaciti različite količine estrogena svakog mjeseca kad tijelo uđe u predmenopauzu, što znači da ciklusi mogu biti češći (recimo, svakih 25 ili 26 dana umjesto 28) ili rjeđi. Može se dogoditi da je menstruacija jako obilna, a ponekad će preskočiti neke mjesece. Uglavnom može biti kaotično. Liječnica naglašava da se svaka žena treba javiti svom ginekologu, ako osjeća da joj je potrebna pomoć.

Play logo

Mokraćni mjehur više nije pod kontrolom

Trudnoća i porođaj utječu na stanje mokraćnog mjehura, a žene u starijoj životnoj dobi imaju probleme s inkontinencijom. No, ono što bi moglo iznenaditi mnoge žene je da ovi problemi mogu započeti u četrdesetima. Manje količine estrogena slabe mišiće mjehura i okolnih mišića što može dovesti do zadržavanja mokraće.

Srećom, postoje vrlo učinkovita rješenja za inkontinenciju kao i nezgodne situacije (iscuri dok vježbaš ili se smiješ), ali i kada ne možeš dovoljno brzo stići do kupaonice. Kegelove vježbe samo su jedan od načina da se situacija poboljša.

shimmer fallback

Češće infekcije urinarnog sustava

Puno se promjena događa u donjem dijelu tijela (suhoća rodnice je glavna među njima), a naravno da je uzrok niža o niža razina estrogena. "Infekcije mokraćnog sustava postaju češće kod žena nakon menopauze zbog promjena u razini estrogena. Ovaj problem vidimo kod 60 do 70 posto žena koje su ušle u menopauzu.", kaže dr. Lauren Streicher.

Play logo

Streicher preporučuje primjenu lokalnog estrogena, no najvažnije se prvo javiti liječniku i s njim dogovoriti primjerenu terapiju. Lokalni estrogen može pomoći u obnavljanju normalne funkcije tkiva uretre, a tako se smanjuje rizik od infekcija.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.