Vrlo su učinkoviti

Želiš jesti više povrća i hraniti se zdravije? Usvoji ove jednostavne trikove

Otkrivamo ti 5 jednostavnih trikova koji će ti omogućiti da jedeš zdravije te da u svoju prehranu uvrstiš puno više povrća

pexels-daria-shevtsova-4117548.jpeg
Foto: Pexels

Hraniti se zdravo nije tako teško niti komplicirano kao što se mnogima čini, a zdrava prehrana trebala bi biti bazirana na svježim i cjelovitim namirnicama te obogaćena s puno voća i povrća.

Svi znamo koliko su špinat, brokula i kelj dobri za naše zdravlje, no jedemo li povrće dovoljno često? Ako si među onima kojima povrće nije često na jelovniku, onda bi trebala pronaći načine kako da ga uvrstiš u svoju prehranu.

Image
Foto: Pexels

Naime, povrće je bogato vitaminima, mineralima i vlaknima te drugim hranjivim tvarima koje su neophodne za održavanje dobrog zdravlja. Od prehrane bazirane na povrću puno ćeš se bolje osjećati, a tvoje će ti tijelo biti zahvalno.

Želiš li u svoju prehranu uvrstiti više povrća, to ne znači da u potpunosti moraš promijeniti svoj jelovnik ili pak samo stalno jesti dosadne salate. Postoji zaista mnogo trikova i savjeta koji ti mogu pomoći da u svoju prehranu uvrstiš više zdravih namirnica poput povrća. Neke od najboljih otkrivamo u nastavku.

Naruči dostavu hrane

Kada nemaš vremena za spremanje obroka, najlakše je iz hladnjaka izvaditi smrznutu pizzu ili pak pripremiti neku brzinsku tjesteninu. Iako praktična, takva rješenja nisu najbolji izbor za tvoje zdravlje. Instant hrana sadrži puno nezdravih sastojaka i emulgatora pa ju je bolje izbjegavati. Kada nemaš dovoljno vremena za pripremu obroka, radije naruči nešto zdravije izvana. Danas već postoji zaista širok izbor restorana koji dostavljaju hranu, a većina ih nudi i vegetarijanske te veganske obroke koji sadrže puno povrća.

Image
Foto: Pexels

Dodaj u svoje obroke zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće ima zaista brojne beneficije i sadrži mnoštvo nutrijenata, a malo kalorija pa je odličan izbor i ako pokušavaš smršavjeti. Najbolji izbor su špinat, brokula i kelj, a od njih možeš pripremiti brojna jela poput variva ili ih spremiti za prilog. Špinat možeš dodati i u svoj smoothie.

Image
Foto: Pexels

Jedi šareno

Povrće se ističe svojim bojama, a želiš li se hraniti zdravo, tanjur bi ti trebao biti što šareniji. Crveno, narančasto, žuto i zeleno voće i povrće savršen su izbor. Takve će namirnice opskrbiti organizam svim važnim vitaminima, mineralima i aminokiselinama. Neka ti spomenute boje budu na umu i kada ideš u nabavku namirnica. Uvijek kupuj svježe povrće i, kad god je moguće, od lokalnih proizvođača.

Image
Foto: Pexels

Svaki tjedan isprobaj novu namirnicu

Želiš li malo začiniti svoju prehranu, ne trebaš stalno isprobavati neka nova i komplicirana jela. Dovoljno je da na tjednoj bazi uvedeš barem jednu novu namirnicu odnosno povrće koje nisi isprobala ili ga rijetko jedeš. Možda si vidjela super recept s butternut tikvom pa zašto je ne bi isprobala? Mnoštvo zanimljivih, a jednostavnih recepata baziranih na povrću pronaći ćeš na internetu ili društvenim mrežama. Isprobavanje zanimljivih recepata ili pak novih namirnica cijeli će proces pripremanja obroka učiniti uzbudljivijim, a tvoj će organizam biti opskrbljen nutrijentima.

Image
Foto: Pexels

Dodaj povrće u juhe, umake i smoothieje

Povrće možeš dodati u gotovo svako jelo, bez obzira na to je li riječ o juhi, umaku, varivu ili pak običnom smoothieju. Primjerice, u svoj uobičajeni smoothie od banane uvijek možeš ubaciti nekoliko listova špinata, a to neće utjecati na njegov okus. Razno povrće možeš dodati i u juhe ili umake kako bi ih učinila zdravima i hranjivima, ali i bolje ukusnima. Brokula se savršeno slaže s tjesteninom, a od kelja možeš pripremiti ukusno varivo. Od cvjetače možeš napraviti ukusni kremasti umak. Obogati svoju prehranu povrćem i to će se zasigurno pozitivno odraziti na tvoje zdravlje, bolje ćeš se osjećati te imati puno više energije.  

Image
Foto: Pexels