Prehrana uz fizičku aktivnost igra ključnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja i svi znamo koliko je važno hraniti se zdravo te izbjegavati procesuirane namirnice i zaslađene napitke koji štetno utječu na naše zdravlje.
U posljednje se vrijeme sve češće govori o 'supernamirnicama' koje su u svijetu zdrave prehrane postale iznimno popularne, a pod tim pojmom najčešće se misli na one namirnice obiluju nutrijentima te povoljno utječu na cjelokupno ljudsko zdravlje.
Supernamirnice najčešće sadrže mnoštvo važnih vitamina, minerala i antioksidanasa, a bogate su i drugim nutrijentima poput vlakana, proteina i zdravih masnoća. Upravo zato, svi bismo trebali obogatiti svoju prehranu takvom hranom, osobito zimi kada se želimo zaštititi od raznih virusa i infekcija.
Prema mišljenju liječnika i nutricionista, ovo su četiri top namirnice koje bi svatko trebao dodati u svoju prehranu u zimskim mjesecima.
Zeleno lisnato povrće
Kako ističu nutricionisti, uključivanje zelenog lisnatog povrća u prehranu od izuzetne je važnosti za ljudsko zdravlje, a tijekom zime postaje još i bitnije. Špinat, kelj i raštika samo su neke od top namirnica koje preporučuju, a koje obiluju antioksidansima koji smanjuju upale u organizmu i na taj nas način štite od raznih bolesti. Namirnice s antioksidativnim djelovanjem jako su važne u ljudskoj prehrani jer neutraliziraju djelovanje štetnih slobodnih radikala i tako sprečavaju upale. Ako se ne liječe, upale u tijelu mogu postati kronične i tako dovesti do niza zdravstvenih komplikacija i bolesti.
Kvinoja
Još jedna svestrana namirnica koju bi svatko trebao uključiti u prehranu je i kvinoja. Ova je pseudožitarica prepuna važnih antioksidanasa koji nas, kao što je već ranije spomenuto, štite od upala i bolesti. Osim toga, kvinoja ne sadrži gluten, a obiluje kalcijem i proteinima. Iznimno je ukusna i može se pripremiti na bezbroj načina.
Đumbir
Đumbir se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu, a važan je za očuvanje imuniteta, pravilno funkcioniranje probavnog sustava i pozitivno utječe na zdravlje općenito. Kao začin već se stoljećima koristi u kineskoj i ajurvedskoj medicini, a od korijena svježeg đumbira radi se čaj koji je dobar za jačanje imunološkog sustava. Đumbir obiluje hranjivim tvarima kao što su vlakna, vitamini B i C te kalij i magnezij. Sadrži i druge važne spojeve koji imaju antioksidativno i protuupalno djelovanje. Đumbir pomaže kod mučnine i tjeskobe, povoljno utječe na koncentraciju i iznimno je ljekovit pa ga se svakako preporuča dodati u prehranu, osobito zimi.
Agrumi
Agrumi kao što su limun, naranče ili grejp obiluju C vitaminom pa su idealna namirnica u zimskim mjesecima, tijekom sezone prehlade i gripe. Osim C vitamina, citrusno voće sadrži i važne minerale te fitokemikalije za koje je dokazano da mogu smanjiti rizik od razvoja raka. Možeš ih iscijediti i piti kao sok ili pak dodati u voćne salate.