4 pouzdana simptoma ovulacije koje trebaš znati

Želiš bolje razumjeti svoje ovulacijske simptome? Na pravom si mjestu...

4 pouzdana simptoma ovulacije koje trebaš znati

Važno je razumjeti i poznavati svoj ovulacijski ciklus. Ono što je zeznuto je što se jako puno stvari događa u našem tijelu u svakom trenutku. 

Međutim, jednom kada naučiš sve važne stavke ovulacijskog kalendara svog tijela (koji je usko povezan s menstrualnim ciklusom) postat ćeš svjesnija zašto osjećaš određene simptome u ovo doba mjeseca.

Upoznavanje s ciklusom ovulacije još je važnije za žene koje pokušavaju zatrudnjeti. Postoje istraživanja koja pokazuju da je ovulacija razlog PMS-a i njegovih neugodnih nuspojava, a da bi se održao pravilan obrazac, najbolje je izbjegavati stvari kao što su pušenje ili nezdrava prehrana, koji su povezani s poremećenim ciklusima ovulacije.

Ginekologinje Jennifer Browning i Sheeva Talebian za portal The/Thirty objasnile su sve simptome ovulacije:

Tvoj obrazac ovulacije povezan je s tvojim menstrualnim ciklusom

"Žena ovulira 12 do 16 dana prije menstruacije", objašnjava Browning. "Ako je ženski ciklus dug 28 dana, a prvi dan ciklusa je prvi dan krvarenja prije 14 sati, onda ovulira od 12. do 16. dana. Ako joj je ciklus dug 30 dana, onda ovulira od 14. do 18. dana."

"Ovulacija može varirati od menstrualnog ciklusa do menstrualnog ciklusa, ali obično se javlja sedmog dana ciklusa i tek 21. dan ciklusa", kaže Talebian. "Prvi dan je prvi dan ciklusa menstruacije."

Možeš predvidjeti svoj ovulacijski period

Ginbekologinja Talebian predlaže sljedeće kako bi držala korak s ovulacijskim ciklusom:

  • Prati svoje menstruacije i izbroji 14 dana od prvog dana. Primjerice, ako si danas dobila menstruaciju, ovulirala si prije 14 dana. 
  • Praćenje svoje tjelesne temperature, što bi značilo provjeravanje temperature odmah ujutro kad se probudiš. Obično se spušta u vrijeme ovulacije i povećava nakon ovulacije. 
  • Praćenje cervikalne sluzi, koja se mijenja od guste i bijele do rijetke, ljepljive i prozirne u vrijeme ovulacije. 

Tvoj ovulacijski ciklus određuje kada si najplodnija

"Najplodnija si dva do tri dana prije ovulacije", potvrđuje Browning. "Sperma može živjeti unutar žene do 72 sata nakon spolnog odnosa, ali bi trebala biti prisutna tijekom ovulacije. Većina stručnjaka za plodnost savjetuje seks ne češće nego svaki drugi dan. Zanimljiva je činjenica da zdrav ejakulat obično sadrži nekoliko milijuna spermatozoida koji se svi natječu za oplodnju jednog jajašca."

Ginekologinja Talebian se slaže: "Najviše ste plodni oko 12 do 24 sata prije nego što se jajašce oslobodi, odnosno prije nego dođe do ovulacije. Jajašce je održivo (može se oploditi) oko 24 sata nakon ovulacije, a ako nakon 24 sata nema ovulacije, ono se degenerira. "

Četiri najvažnija znaka ovulacije

"Tijekom ovulacije, žena može primijetiti povećanu čistoću vaginalnog iscjetka", objašnjava Browning. Također može iskusiti blage grčeve koji se zovu Mittelschmerz. Mittelschmerz se pojavljuje kada žena otpušta jajašce i propušta malu količinu krvi u zdjelicu. Neke žene će osjetiti lagano vaginalno krvarenje tijekom ovulacije, a neke blagu osjetljivost u grudima

Ginekologinja Talebian svojim pacijenticama uvijek govori da budu svjesne sljedećih ovulacijskih simptoma: 

  • Češći iscjedak koji postaje rjeđi, bistriji i ljepljiviji.
  • Grčevi i bol se javljaju kada se folikule, u kojima se nalazi jaje, protežu kao jajne stanice. Tekućina, a ponekad i malo krvi, oslobađa se s ovulacijom, što također može uzrokovati tupu nelagodu nekoliko dana.
  • Nakon ovulacije dolazi do blagog porasta tjelesne temperature, a zbog ovulacije se povećava progesteron.
  • Osjetljive grudi javljaju se nakon ovulacije.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.