12 najboljih namirnica za zdravu kožu

Sve je više istraživanja koja pokazuju da prehrana doista utječe na ten i kožu

12 najboljih namirnica za zdravu kožu

Već sigurno znaš da biranje zdravih namirnica - poput lisnatog zelenog povrća, tamne čokolade i citrusa - može pomoći u prevladavanju kroničnih stanja poput bolesti srca i dijabetesa. No, jesi li znala da određena hrana također može imati čudesan efekt na tvoju kožu?

Ono što jedemo može utjecati na ravnotežu hormona, uzrokovati akne i stvoriti ili smanjiti upalu koja je povezana sa starenjem kože.

Upravo zato donosimo ti 12 najboljih namirnica koje će ti pomoći održavati kožu zdravom i prelijepom:

1. Masna riba
Masne vrste ribe, kao što je losos, sadrže omega-3 masne kiseline koje mogu smanjiti upalu i zadržati vlažnost kože. One su također dobar izvor visokokvalitetnih proteina, vitamina E i cinka.

2. Avokado
Avokado je bogat korisnim masnoćama i sadrži vitamine E i C, koji su važni za zdravu kožu. Oni također sadrže i spojeve koji mogu zaštititi tvoju kožu od oštećenja uzrokovanih suncem.


3. Orasi
Orasi su dobar izvor esencijalnih masti, cinka, vitamina E, vitamina C, selena i proteina - sve to su hranjive tvari koje tvoja koža treba da ostane zdrava.

4. Suncokretove sjemenke
Sjemenke suncokreta izvrstan su izvor hranjivih tvari, uključujući vitamina E, koji je važan antioksidans za kožu.

5. Batat
Slatki krumpir batat izvrstan je izvor beta-karotena, koji djeluje kao prirodna krema za sunčanje i može zaštititi tvoju kožu od oštećenja uzrokovanog suncem.


6. Tamna čokolada
Kakao sadrži antioksidanse koji mogu zaštititi tvoju kožu od opeklina. Ovi antioksidanti mogu također ispeglati bore, poboljšati debljinu kože, hidrataciju, protok krvi i teksturu kože.

7. Brokula
Brokula je dobar izvor vitamina, minerala i karotenoida koji su važni za zdravlje kože. Sadrži i sulforafan, koji može spriječiti rak kože i zaštititi tvoju kožu od opeklina.

8. Rajčica
Rajčice su dobar izvor vitamina C i svih glavnih karotenoida, osobito likopena. Ovi karotenoidi štite kožu od oštećenja od sunca i mogu spriječiti stvaranje bora.


9. Soja
Soja sadrži izoflavone, za koje se pokazalo da poboljšavaju izgled kože i peglaju bore, poboljšavaju količine kolagena, elastičnost i suhoću kože, te je štite od UV zračenja.

10. Crvena ili žuta paprika
Paprika sadrži mnogo beta-karotena i vitamina C - oba su važna antioksidansa za kožu. Vitamin C je također potreban za stvaranje kolagena, strukturnog proteina koji održava tvoju kožu elastičnom i mladolikom.

11. Zeleni čaj
Katehini koji se nalaze u zelenom čaju snažni su antioksidansi koji mogu zaštititi kožu od oštećenja uzrokovanog suncem i smanjiti crvenilo te poboljšati njenu hidrataciju, debljinu i elastičnost.

12. Crveno vino
Resveratrol, poznati antioksidans koji se nalazi u crvenom vinu, može usporiti proces starenja kože tako što narušava štetne slobodne radikale koji oštećuju tvoju kožu.