Hidrogenirana ulja (nezdrava biljna ulja)
Treba znati da je ključni faktor za dobro zdravlje pravilan omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina u prehrani. Međutim veliki i stalni rast potrošnje biljnog ulja u ljudskoj prehrani (biljna ulja se uvijek nalaze i u procesuiranoj hrani) i loša hrana kojom farmeri hrane stoku i perad promijenili su zdrav omjer unosa omega-3 i omega-6 kiseline.
Unos omega-6, koji nalazimo u biljnim uljima kao što su kukuruzno, uljane repice, soje, suncokreta, šafranike i grožđa, mogu uzrokovati razne upale u tijelu, a povezane su i sa sljedećim bolestima: srčane bolesti, dijabetes, pretilost, sindrom iritabilnih crijeva, astma, rak, auto-imune bolesti, visok krvni tlak, neplodnost, krvni ugrušci...
Ta biljna ulja – pogotovo kada se zagriju – uzrokuju i pojačavaju oštećenja stanica, metaboličke funkcije, hormonalnu neravnotežu. To je razlog zašto je riblje ulje, bogato Omega-3 kiselinama, toliko popularno kao dodatak prehrani, isto kao i ulje jetre bakalara.
Uz to, biljna ulja, ako nisu organska, vjerojatno su izvedena od genetski modificiranih organizama (GMO), i to je još jedan važan razlog zašto ih treba izbjegavati.
Što koristiti umjesto njih? Ekstra djevičansko maslinovo ulje, kokosovo ulje, avokado ulje, ili ghee.