Umjetni zaslađivači
Niskokalorična sladila su sastojci koji su mnogo puta slađi od šećera (saharoze). Kao primjere možemo navesti acesulfam-K, aspartam, saharin, steviol glikozide i sukralozu, koji su između 150 i 600 puta slađi od saharoze, i neotam koji je između 7000 i 13000 slađi. Intenzitet slatkoće niskokaloričnih sladila ovisi o njihovoj prirodnoj snazi zaslađivanja i koncentraciji u kojoj se koriste. Što se tiče kalorijskog sadržaja, mogu imati od nula do četiri kilokalorije po gramu, ali to u praksi znači vrlo malo kalorija zbog toga što se proizvodima dodaju iznimno male količine takvih sladila.
Međutim brojna istraživanja su pokazala da umjetni zaslađivači poput aspartama zapravo vode do debljanja i otežanog mršavljenja. Studije pokazuju da aspartam zapravo dovodi do debljanja i težeg gubitka težine. Umjetni zaslađivači ne aktiviraju centar za nagrađivanje za hranu u mozgu poput prirodnog šećera. Tvoj mozak nikada ne dobiva signal da je tvoja želja za slatkim zadovoljena, pa nastavljaš jesti - čak i više nego što bi pojela da si koristila običan šećer. Osim toga, istraživanja pokazuju da aspartam pojačava glad više od glukoze, koja je prirodni šećer. Kemikalije u aspartamu ometaju metabolizam i skladištenje masti ometanjem hormona leptina i inzulina, što dovodi do većeg povećanja tjelesne težine.