
10 nezdravih namirnica koje su štetnije za tvoje tijelo od šećera

Postoji puno dezinformacija oko toga koje su namirnice zdrave, a koje ti štete. Mnogi ljudi misle da zdrava prehrana znači samo jedenje određenog broja kalorija u danu, no prava istina je nije bitno samo koliko jedete već i kvaliteta hrane koju jedete, te koliko je ona uopće sigurna za konzumaciju.
Niskokalorična sladila su sastojci koji su mnogo puta slađi od šećera (saharoze). Kao primjere možemo navesti acesulfam-K, aspartam, saharin, steviol glikozide i sukralozu, koji su između 150 i 600 puta slađi od saharoze, i neotam koji je između 7000 i 13000 slađi. Intenzitet slatkoće niskokaloričnih sladila ovisi o njihovoj prirodnoj snazi zaslađivanja i koncentraciji u kojoj se koriste. Što se tiče kalorijskog sadržaja, mogu imati od nula do četiri kilokalorije po gramu, ali to u praksi znači vrlo malo kalorija zbog toga što se proizvodima dodaju iznimno male količine takvih sladila.
Treba znati da je ključni faktor za dobro zdravlje pravilan omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina u prehrani. Međutim veliki i stalni rast potrošnje biljnog ulja u ljudskoj prehrani (biljna ulja se uvijek nalaze i u procesuiranoj hrani) i loša hrana kojom farmeri hrane stoku i perad promijenili su zdrav omjer unosa omega-3 i omega-6 kiseline.
Visoko fruktozni kukuruzni sirup, kojeg koriste komercijalni proizvođači hrane, se dobiva pretvaranjem dijela glukoze kukuruznog sirupa u fruktozu, još jedan oblik šećera. Konzumacija fruktoze iz visoko fruktoznog kukuruznog sirupa može uzrokovati probleme s preradom masnoća u jetri i dovesti do bolesti - nealkoholne masne jetre tijekom vremena.
Ako pokušavaš održavati zdravu prehranu i životni stil izbjegavaj energetska pića. Ona imaju prosječno više od 30 grama šećera po konzervi i imaju previše stimulansnih supstanci. Ove mješavine kofeina, taurina, ginsenga, i L-karnitin su intenzivne i, iako će ti na brzinu dići energiju, pa čak i privremeno suzbiti apetit, kasnije će dovesti do pada u organizmu. Ova pića poremećuju apetit, san, hidrataciju i raspoloženje. Nemoj zaboraviti - ponekad, kada se osjećaš umorno, možda si samo dehidrirana pa će ti i čaša vode pomoći!
Nitriti se dodaju u obrađeno meso kao što su špek, razne salame, kobasice i hrenovke. Dodaju se kao konzervansi za poboljšanje boje i izgleda mesa, ali i za dodavanje slanog okusa. Na visokim temperaturama ti nitriti se mogu spojiti sa specifičnim proteinima u mesu i tvoriti toksične spojeve nitrozamine - koji su kancerogeni i za koje se vjeruje da povećavaju rizik od raka gušterače, želuca i debelog crijeva.
Trans masti su zastrašujući mali spojevi. One su toksini u tijelu, ali naši probavni sustavi ih ne prepoznaju kao takve, pa se, umjesto da se eliminiraju, ugrađuju u naše stanice, potpuno narušavajući rad našeg metabolizam i pojačavajući upale u tijelu.
Žuta boja #5 (Tartrazin) i #6 (Sunset Yellow) su umjetne boje koje se koriste za bojenje hrane i pića, primjerice u kremama za slatkiše, pekarskim proizvodima ili umacima i senfovima restorana brze hrane.
Istraživanja su pokazala da je ispijanje sokova povezano s povećanim unosom kalorija i povećanom tjelesnom težinom. Istraživanja su to povezala i s nižim unosom mlijeka, kalcija i drugih hranjivih tvari, kao i s ozbiljnim medicinskim problemima kao što je dijabetes tipa 2. Osim toga rezultati ukazuju na to da bezalkoholna pića povećavaju glad, smanjuju sitost ili jednostavno pojačavaju želju za slatkim zbog čega se konzumira više kalorija nego što je potrebno.
Kokice se često spominju kao dobar dijetalni međuobrok, no pazite koje kokice za mikrovalnu kupujete. Naime, neke od njih imaju u pakiraju velike količine nezdravih masnoća. Osim toga njihove posebne vrećice obrađene su kemijskim premazom koji se, kada se zagrije, razgrađuje u perfluoroktansku kiselinu (PFOA). Ova tvar može uzrokovati rak kod životinja, pa je očito da nije baš zdrava niti za ljude.
Neprerađeno svježe meso može biti zdravo i hranjivo, ali isto se ne može reći za prerađeno meso. Na temelju studije iz 2010. godine s Harvard School of Public Health, istraživači su otkrili da konzumiranje obrađenog mesa, kobasica i slanine povećava rizik od srčanih bolesti za 42%, a dijabetes tipa 2 za 19%. Uz to, obrađeno meso je prepuno natrija. Samo jedna šnita salame (primjerice šunkerice) može sadržavati od 310 do 480 miligrama.


Nevidljivi SPF stickovi: Nova generacija zaštite od sunca bez bijelog traga

Najbolji recepti za domaći sladoled od pistacija - od klasične verzije do veganske verzije
