10 nezdravih namirnica koje su štetnije za tvoje tijelo od šećera

Nije bitno samo koliko se jede nego i što se jede! Pokušaj ove namirnice izbjegavati...

10 nezdravih namirnica koje su štetnije za tvoje tijelo od šećera

Postoji puno dezinformacija oko toga koje su namirnice zdrave, a koje ti štete. Mnogi ljudi misle da zdrava prehrana znači samo jedenje određenog broja kalorija u danu, no prava istina je nije bitno samo koliko jedete već i kvaliteta hrane koju jedete, te koliko je ona uopće sigurna za konzumaciju.

U nastavku saznaj koje su najgore namirnice za tvoje tijelo - neke će te možda iznenaditi!

Umjetni zaslađivači

Niskokalorična sladila su sastojci koji su mnogo puta slađi od šećera (saharoze). Kao primjere možemo navesti acesulfam-K, aspartam, saharin, steviol glikozide i sukralozu, koji su između 150 i 600 puta slađi od saharoze, i neotam koji je između 7000 i 13000 slađi. Intenzitet slatkoće niskokaloričnih sladila ovisi o njihovoj prirodnoj snazi zaslađivanja i koncentraciji u kojoj se koriste. Što se tiče kalorijskog sadržaja, mogu imati od nula do četiri kilokalorije po gramu, ali to u praksi znači vrlo malo kalorija zbog toga što se proizvodima dodaju iznimno male količine takvih sladila.

Međutim brojna istraživanja su pokazala da umjetni zaslađivači poput aspartama zapravo vode do debljanja i otežanog mršavljenja. Studije pokazuju da aspartam zapravo dovodi do debljanja i težeg gubitka težine. Umjetni zaslađivači ne aktiviraju centar za nagrađivanje za hranu u mozgu poput prirodnog šećera. Tvoj mozak nikada ne dobiva signal da je tvoja želja za slatkim zadovoljena, pa nastavljaš jesti - čak i više nego što bi pojela da si koristila običan šećer. Osim toga, istraživanja pokazuju da aspartam pojačava glad više od glukoze, koja je prirodni šećer. Kemikalije u aspartamu ometaju metabolizam i skladištenje masti ometanjem hormona leptina i inzulina, što dovodi do većeg povećanja tjelesne težine.

Hidrogenirana ulja (nezdrava biljna ulja)

Treba znati da je ključni faktor za dobro zdravlje pravilan omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina u prehrani. Međutim veliki i stalni rast potrošnje biljnog ulja u ljudskoj prehrani (biljna ulja se uvijek nalaze i u procesuiranoj hrani) i loša hrana kojom farmeri hrane stoku i perad promijenili su zdrav omjer unosa omega-3 i omega-6 kiseline.

Unos omega-6, koji nalazimo u biljnim uljima kao što su kukuruzno, uljane repice, soje, suncokreta, šafranike i grožđa, mogu uzrokovati razne upale u tijelu, a povezane su i sa sljedećim bolestima: srčane bolesti, dijabetes, pretilost, sindrom iritabilnih crijeva, astma, rak, auto-imune bolesti, visok krvni tlak, neplodnost, krvni ugrušci...

Ta biljna ulja – pogotovo kada se zagriju – uzrokuju i pojačavaju oštećenja stanica, metaboličke funkcije, hormonalnu neravnotežu. To je razlog zašto je riblje ulje, bogato Omega-3 kiselinama, toliko popularno kao dodatak prehrani, isto kao i ulje jetre bakalara.
Uz to, biljna ulja, ako nisu organska, vjerojatno su izvedena od genetski modificiranih organizama (GMO), i to je još jedan važan razlog zašto ih treba izbjegavati.

Što koristiti umjesto njih? Ekstra djevičansko maslinovo ulje, kokosovo ulje, avokado ulje, ili ghee.

Visoko fruktozni kukuruzni sirup

Visoko fruktozni kukuruzni sirup, kojeg koriste komercijalni proizvođači hrane, se dobiva pretvaranjem dijela glukoze kukuruznog sirupa u fruktozu, još jedan oblik šećera. Konzumacija fruktoze iz visoko fruktoznog kukuruznog sirupa može uzrokovati probleme s preradom masnoća u jetri i dovesti do bolesti - nealkoholne masne jetre tijekom vremena.

Energetska pića

Ako pokušavaš održavati zdravu prehranu i životni stil izbjegavaj energetska pića. Ona imaju prosječno više od 30 grama šećera po konzervi i imaju previše stimulansnih supstanci. Ove mješavine kofeina, taurina, ginsenga, i L-karnitin su intenzivne i, iako će ti na brzinu dići energiju, pa čak i privremeno suzbiti apetit, kasnije će dovesti do pada u organizmu. Ova pića poremećuju apetit, san, hidrataciju i raspoloženje. Nemoj zaboraviti - ponekad, kada se osjećaš umorno, možda si samo dehidrirana pa će ti i čaša vode pomoći!

Nitriti

Nitriti se dodaju u obrađeno meso kao što su špek, razne salame, kobasice i hrenovke. Dodaju se kao konzervansi za poboljšanje boje i izgleda mesa, ali i za dodavanje slanog okusa. Na visokim temperaturama ti nitriti se mogu spojiti sa specifičnim proteinima u mesu i tvoriti toksične spojeve nitrozamine - koji su kancerogeni i za koje se vjeruje da povećavaju rizik od raka gušterače, želuca i debelog crijeva.

Trans masti

Trans masti su zastrašujući mali spojevi. One su toksini u tijelu, ali naši probavni sustavi ih ne prepoznaju kao takve, pa se, umjesto da se eliminiraju, ugrađuju u naše stanice, potpuno narušavajući rad našeg metabolizam i pojačavajući upale u tijelu.

Kao da to nije dovoljno, trans masti također snižavaju dobre razine kolesterola, i podižu razinu lošeg kolesterola, čime se povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa i pretilosti, sve to istovremeno oslabljujući imunološki sustav.

Kada je u pitanju trans masti, nema zdravije opcije. Ako vidite djelomično hidrogenirana ulja na listi sastojaka, to je siguran znak da u proizvodu postoje trans masti - čak i ako oznaka tvrdi da ih nema.

Boje za hranu

Žuta boja #5 (Tartrazin) i #6 (Sunset Yellow) su umjetne boje koje se koriste za bojenje hrane i pića, primjerice u kremama za slatkiše, pekarskim proizvodima ili umacima i senfovima restorana brze hrane.
Ove boje povezane su s poremećajima učenja i koncentracije kao što je poremećaj deficita pažnje kod djece. Norveška i Švedska već su zabranile uporabu ovih umjetnih boja, a u ostatku EU hrana koja sadrži te aditive mora biti označena. Žuta boja #5 može još izazvati alergijske reakcije poput osipa u malom dijelu populacije.

Bezalkoholna pića - sokovi

Istraživanja su pokazala da je ispijanje sokova povezano s povećanim unosom kalorija i povećanom tjelesnom težinom. Istraživanja su to povezala i s nižim unosom mlijeka, kalcija i drugih hranjivih tvari, kao i s ozbiljnim medicinskim problemima kao što je dijabetes tipa 2. Osim toga rezultati ukazuju na to da bezalkoholna pića povećavaju glad, smanjuju sitost ili jednostavno pojačavaju želju za slatkim zbog čega se konzumira više kalorija nego što je potrebno.
Uz sve to puno sokova sadrži visoko fruktozni kukuruzni sirup koji može uzrokovati probleme s preradom masnoća u jetri i dovesti do nealkoholne masne jetre tijekom vremena.

Kokice iz mikrovalne pećnice

Kokice se često spominju kao dobar dijetalni međuobrok, no pazite koje kokice za mikrovalnu kupujete. Naime, neke od njih imaju u pakiraju velike količine nezdravih masnoća. Osim toga njihove posebne vrećice obrađene su kemijskim premazom koji se, kada se zagrije, razgrađuje u perfluoroktansku kiselinu (PFOA). Ova tvar može uzrokovati rak kod životinja, pa je očito da nije baš zdrava niti za ljude.

Prerađeno meso

Neprerađeno svježe meso može biti zdravo i hranjivo, ali isto se ne može reći za prerađeno meso. Na temelju studije iz 2010. godine s Harvard School of Public Health, istraživači su otkrili da konzumiranje obrađenog mesa, kobasica i slanine povećava rizik od srčanih bolesti za 42%, a dijabetes tipa 2 za 19%. Uz to, obrađeno meso je prepuno natrija. Samo jedna šnita salame (primjerice šunkerice) može sadržavati od 310 do 480 miligrama.

Isto tako treba izbjegavati tvornički uzgojeno meso i ribu. Ove životinje ne samo da su živjele grozno i nehumano, nego je i masovna proizvodnja mesa jako štetna za okoliš i vrlo štetna za naše zdravlje. Ove meso je puno hormona i inflamacija od nezdrave životinje koja je cijeli život provela pod stresom.