10 jednostavnih, a učinkovitih načina kako da se nosiš s masovnim strahom i panikom

Ti biraš na što se fokusiraš, stoga usmjeri svoju pažnju na dobro, na pozitivne stvari

10 jednostavnih, a učinkovitih načina kako da se nosiš s masovnim strahom i panikom


Naši najveći strahovi nisu utemeljeni na činjenicama. Najčešće se bojimo nepoznatoga. Virus koji hara svijetom i neizvjesna budućnost zbog posljedica koje će imati na ekonomiju,  odličan su "materijal" recept da od straha iskočiš iz svoje kože. 

Psihologinja Marcia Reynolds otkriva za portal Psychology Today kako pomaže svojim klijentima da se ovih dana nose sa strahom i negativnim mislima.

Image

Ova eterična ulja odlična su protiv svih vrsta glavobolje


"Tvoje emocije oblikuju tvoju stvarnost. Ono na što se fokusiraš postaje tvoja priča i tvoj život. Istina je da postoji bolest, da ljudi umiru od nje i da pandemija utječe na naše živote, ali isto tako postoje oni koji su ozdravili te oni koji pomažu jedni drugima da u ovim teškim vremenima pronađu radost. Ti biraš na što ćeš usmjeriti svoju pažnju", objašnjava Reynolds. 

shimmer fallback


(FOTO: Pixabay)

Psihološki stres događa se kada počneš vjerovati da nemaš kontrolu, kada mislilački um staviš pred promatrački. Ljudska bića imaju izuzenu moć da promotre, analiziraju i upravljaju svojim reakcijama i mislima.

Pokušaj ovu jednostavnu vježbu:

Zatvori oči. Misli o ničemu. Sad pomisli na nešto. Koja je tvoja prva misao? Kakve osjećaje u tebi izaziva? - sada se nalaziš u promatračkom umu. Negativne priče odvlače te od onog što je smisleno i bitno. One će te uvući u razgovore o ružnm stvarima, umjesto da pažnju posvetiš lijepim i pozitivnim. 

Nauči ovladati svojim umom kako on ne bi kontrolirao tebe. Evo kako:

  • Ne prepuštaj se osjećaju bespomoći i rezignacije. Svoj um kontroliraš kada obraćaš pozornost na  ono što se događa u tvome tijelu, emocijama i mislilma.
  • Opusti tijelo. Promotri gdje si napeta. Svaki put kada čuješ nešto negativno, u mislima otiđi u taj dio svog tijela i opusti ga.
  • Biraj na što ćeš usmjeriti pažnju. To je tvoja najveća snaga.  
  • Odluči kako se u ovom trenutku želiš osjećati. Pronađi nešto na što možeš misliti, a da je toliko jako da ti može popraviti raspoloženje. Slike, priče koje će ti promijeniti perspektivu. Ima ih!


(FOTO: Pexels)

Image
  • Iskoristi distrakciju. Radi nešto u čemu uživaš, što te veseli. Sviraj, pleši, pjevaj, piši, bavi se biljkama, pročitaj neku inspirativnu knjigu, nazovi prijatelja za kojeg znaš da će te razvedriti. 
  • Razvedri ostale oko sebe. U trenutku kada se posvetiš brizi za druge, "iskoračit ćeš iz sebe" i zaboraviti na strahove i negativne misli. Osjećaji ljubavi i zahvalnosti jači su od straha i bespomoći.
  • Živi u sadašnjem trenutku. Ne nagađaj što će se dogoditi u budućnosti niti žali za prošlosti. Da, želiš se pripremiti budućnost. To je odgovorno ponašanje, ali nakon što to učiniš, vrati se u sadašnjost.
  • Blagoslovi u svojim misima ljude oko sebe, svakoga na koga pomisliš. Zaželi im sve najbolje u životu - zdravlje i sreću. Strah je zarazna, ali isto tako je i nada. 
  • Nauči i druge da promijene fokus. Pomozi im da usmjere pažnju na pozitivne stvari. Što je više vedrih i pozitivnih pojedinaca to će nam svima biti bolje. 
  • Počni živjeti danas. Ne čekaj da vidiš što će se dogoditi idući mjesec. Svaki trenutak života je dragocjen. Ne bacaj ga!  

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.