Jedna stvar je sigurno zajednička većini ljudi, a to je da se svi žele osjećati dobro i sretno. A često kada se spominje dobro raspoloženje možemo vidjeti da se spominje je endorfin.
Endorfini su neurotransmiteri koji se otpuštaju u mozgu, a onda se stvaraju pozitivni osjećaji u cijelom tijelu. Na primjer, intenzivan kardio trening može dovesti do povećanja endorfina, ali i seks, smijeh i određene vrste hrane. No, ne smijemo zaboraviti da možemo kombinirati sve ove navedene stvari i to često.
No, možemo li konzumiranjem određenih namirnica povećati razinu endorfina? Prema neuroznanstvenici i autorici Caroline Leaf postoji "sretna hrana", ali možda učinak neće biti intenzivan kao kod treninga i seksa. Hrana ne sadrži endorfin (ni jedna namirnica), ali ima hranjive tvari koje su izravno povezane s povećanjem razine endorfina, kojeg još nazivamo hormonom sreće. Endorfine naše tijelo oslobađa kako bi se pospješio osjećaj zadovoljstva i ublažila bol .
Prije nego što saznaš koje četiri namirnice utječu na razinu endorfina treba napomenuti da na raspoloženje utječe mnogo toga. Ne samo da postoje drugi neurotransmiteri i hormoni koji igraju ulogu, već su važne i životne okolnosti. Ako prolaziš kroz težak životni period, grickanje hrane koja povećava razinu endorfina neće čarobno riješiti probleme. No, prema dr. Leaf ipak mogu barem malo pomoći da se osjećamo bolje. Smatraj ovo listom dobrih grickalica za dane kada si loše raspoložena: