Zašto djecu treba pustiti da pogriješe i nekad dožive i neuspjeh?

Dopusti svojoj djeci da isprobaju sve što ih zanima i što je dostupno. Pretvori riječ 'neuspjeh' u 'učenje' ili nešto slično

Zašto djecu treba pustiti da pogriješe i nekad dožive i neuspjeh?

Neuspjeh je dio života. Roditelji žele najbolje za svoju djecu, a ono što se smatra "najboljim" mijenja se iz generacije u generaciju, no tako se i mijenja najbolji način da se to postigne. Roditelji nisu savršeni, kao ni njihova djeca, ali iz nekog razloga mnogi vjeruju da će neuspjeh i pogreške neizbježno naštetiti djeci.

Image

Kaži pravu stvar: Osam rečenica koje će ti pomoći da odgojiš sretno dijete


"Istina je da stalni neuspjeh u svakom području može naštetiti djetetovom samopouzdanju. Svakako, roditelji bi trebali osigurati da dijete ne dolazi u neodgovarajuće situacije za svoje sposobnosti i sklonosti. Ali vrijedi i obrnuto. Štetno je zaštititi dijete od svakog neuspjeha. Dijete tako može vjerovati da je savršeno ili da roditelji vjeruju da je nesposobno i da neće uspjeti", kaže hipnoterapeutkinja Nancie Barwick za YourTango.

Sjeti se trenutaka kada je dijete učilo hodati. Većina beba pokušava stajati i hodati puno puta prije nego što shvate kako se to radi. Spotaknu se, padnu, ustanu i pokušavaju ponovno. Često isprobavaju različite strategije. Na kraju nauče hodati i trčati. Ponos na njihovim divnim malim licima je naprosto prekrasan, kaže dalje Barwick. Isto vrijedi i kada djeca uče pričati. Obožavamo male dječje pogreške dok izgovaraju prve rečenice. Neuspjeh se događa s bilo kojom vještinom koju djeca pokušavaju naučiti.

Zašto se općenito slažemo s time da naša djeca neke stvari uče kroz pokušaj i pogreške, a druge ne? Jedan od razloga je taj što kada djeca griješe dok uče hodati i govoriti to ne smatramo neuspjehom jer znamo da će naučiti. Dakle, roditelji moraju naučiti vjerovati da će djeca naučiti i druge stvari. Za njihov razvoj važno je da nauče prihvaćati neuspjeh kao mogući rezultat i da ih to neće ubiti jer će tako moći funkcionirati u svijetu odraslih.

Image


(Foto: Pixabay)

Kako dalje navodi Barwick, djeca koja sama rade stvari i brinu se za sebe lakše će se snaći u životu, za razliku od djece kojima roditelji provjeravaju domaću zadaću ili se stalno brinu za sve stvari. Samostalna djeca znat će kako jednostavno upravljati vremenom i obaviti zadatke. 

Kako dalje navodi, ako djetetu nije dopušteno da pogriješi, toliko će se bojati neuspjeha i da ne razočara roditelje da neće ni pokušati učiniti neke stvari. Djeca mogu biti talentirana, ali zbog straha od neuspjeha neće krenuti i učiti nove stvari. Pa što roditelji mogu učiniti?

Prema ovoj terapeutkinji situacija je vrlo jednostavna. Dopusti svojoj djeci da isprobaju sve što ih zanima i što je dostupno. Pretvori riječ "neuspjeh" u "učenje" ili nešto slično. Podrži djecu emocionalno ako vidiš da su uznemirena, potakni ih da nastave pokušavati i pokaži im koliko si ponosna na njihovu hrabrost, trud i upornost. Tako se stvara karakter djeteta koje može uspjeti!