Mjesec ljubavi

Riječ stručnjaka : Valentinovo i djeca te kako djeca doživljavaju ljubav?

Ljubav je jako važna za rast i razvoj osobe u svim pogledima. Ona je temelj svake obitelji i društva. I zbog toga bi ju trebalo redovito njegovati i jačati, ne samo na Valentinovo

profimedia-0513776549.jpg
Foto: Profimedia.hr

U prvih nekoliko godina djeca stvaraju brojne veze i uspostavljaju odnose s ljudima oko sebe. Odnosno osjećaju razne vrste ljubavi. Pri čemu svaka od tih ljubavi utječe na dijete na određeni način i potiče različite elemente razvoja i pruža određena iskustva. Već u najranijoj dobi ono razvija ljubav prema sebi, odnosno, ući se prihvatiti sebe onakvo kakvo je. Upravo je ova vrsta ljubavi temelj za sve ostale. A kako dijete može vježbati ljubav prema sebi? Pa jačanjem samopouzdanja kroz isprobavanje novih hobija ili vještina ili nošenjem odjeće koja mu se sviđa i u kojoj se ugodno osjeća bez obzira na to što drugi misle o tome. Slavljenje malih pobjeda također pridonosi tome.

Osim navedene ljubavi imamo i ljubav obitelji. To je ljubav koju dijete osjeća od strane članova uže i šire obitelji. Često se smatra da je beskonačna i da se nikada ne može izgubiti. Ta ljubav igra veliku ulogu kasnije u životu. Utječe na odabir partnera i način kako osoba iskazuje ljubav prema vlastitoj djeci. Jer ne smijemo zaboraviti da djeca uče od odraslih pa tako i kako se odnose jedni prema drugima i prema njemu. Jedan od način kako jačati tu ljuba je kroz oprost. Tako dijete s vremenom shvaća da njegovi bližnji nisu krivi ako nešto nije po njegovom ili ako se nešto izjalovi. Traženje malih sitnica koje su ga razveselile ili mu uljepšale dan (omiljeno jelo, tatin osmjeh, brat koji je posudio igračku) i izražavanje zahvale za njih je također jedan od načina.

Prijateljska ljubav je iznimno važna. Kroz nju se razvija duboko poštovanje između pojedinaca. Osoba uči prilagođavati svoja očekivanja, uči se povjerenju, uči kako dati i primiti podršku i temelj je za zdravu vezu. Najbolji način za podupiranje prijateljstva je razvijanje empatije kod djece.

shimmer fallback

Naravno tu je i romantična ljubav. Za razliku od mladih i odraslih, djeca ovu vrstu ljubavi doživljavaju kroz oblik simpatije, zaljubljenosti ili općeg sviđanja. Najčešće je izražavaju kroz fizički kontakt, odnosno zagrljaje i poljupce. Verbalno izražavanje je također vrlo učestalo. Na primjer dijete će reći: „Ti si tako pametna. Ti si tako smiješan.“ Također, kada im se netko sviđa onda s njim žele i provoditi svoje vrijeme. Kod manje djece je riječ o igri, kako rastu tu je želja za dijeljenjem svog obroka ili pak odlazak u kino ili nešto slično.

I ima još jedna koja nije ništa manje važna, a to je nesebična ljubav. Ona je temelj za ljubaznost i prihvaćanje drugih i različitih od sebe. A najlakši način za jačanje ovakve ljubavi je pomaganje svojim ukućanima u svakodnevnim aktivnostima, poticanje na humanitarni rad, pomaganje potrebitima i slično.

Ljubav je jako važna za rast i razvoj osobe u svim pogledima. Ona je temelj svake obitelji i društva. I zbog toga bi ju trebalo redovito njegovati i jačati, ne samo na Valentinovo.

Iva Brčić, mag.soc/phil., je praktičar terapijskih vještina i tehnika Instituta D.O.M. i europske krovne udruge za dječju i adolescentnu psihoterapiju. Kroz svoj rad pomaže roditeljima u baby handlingu i odgoju. Već godinama provodi edukaciju roditelja o odgoju i o nenasilnoj komunikaciji s djecom, te s djecom provodi radionice Reci NE bullyingu koje im pomažu u socijalizaciji i razvoju emocionalne inteligencije. Surađuje s Učiteljskom akademijom, Dramskom Akademijom i Fakultetom političkih znanosti, te vrtićima i školama na kojima održava predavanja na temu odgoja, prevencije obiteljskog i međuvršnjačkog nasilja, utjecaja medija.

Image
Novo razdoblje

Edukatorica Iva Brčić: Kako pomoći djetetu da krene u vrtić bez suza?

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.