Želja za djetetom

U što sve žene vjeruju? Pet mitova o neplodnosti i prava istina

Borba s neplodnošću je teško emocionalno putovanje za svaki par. Pokušaji, neuspjesi, bol i razočaranje mogu biti iznimno iscrpljujući, stoga je vrlo važno uvijek razgovarati s liječnikom i ne vjerovati u sve teorije koje kruže

mateus-campos-felipe-o8PKa61OCz4-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Za mnoge parove različiti problemi s neplodnošću mogu biti zapreka za ostvarenje najvećeg sna u životu - dobivanje djeteta. Međutim, neplodnost je vrlo kompleksa i često krivo shvaćena.

No možda je problem i veliki broj informacija koje se mogu pronaći na internetu, prevelika količina netočnih informacija može loše utjecati na parove koji jako žele dijete. Postoje mnogi mitovi u koje žene vjeruju baš zbog toga što se često pojavljuju u njihovom okruženju.

Image

5 stvari koje ti smanjuju plodnost i 5 koje je povećavaju

Borba s neplodnošću je teško emocionalno putovanje za svaki par. Pokušaji, neuspjeh, bol i razočaranje te isprobavanje različitih stvari mogu biti iznimno iscrpljujuće. Stoga je vrlo važno uvijek razgovarati s liječnicima i ne vjerovati u sve teorije koje kruže negdje na internetu ili među prijateljima.

Čišćenje svih nevažnih informacija iz života svakako će olakšati ovu borbu, ali i poboljšati emotivno stanje jer sljedeće teorije ženama mogu stvarati veliki pritisak.

Mit: Većina žena zatrudni vrlo lako

Možda želite dijete, ali vaša želja se nikako ne ostvaruje? No trebaš znati da niste jedini i da danas sve više parova ima probleme sa začećem. U Hrvatskoj više od 17 posto parova ima probleme s neplodnošću iako ti se možda čini da svi oko tebe imaju malu djecu. Možda se tvoja frustracija povećava jer ne uspijevaš u najprirodnoj stvari na svijetu.

Svakako ne pomaže ni činjenica da u svijetu slavnih sve više žena rađa u četrdesetima i pedesetima. Srećom, žene sve više govore o svojoj borbi za potomstvo, a to će svakako olakšati situaciju mnogim ženama. Žene trebaju znati da nisu same i da puno parova oko njih ima probleme sa začećem ili održavanjem trudnoće.

Image
Foto: Pexels

Mit: Kada par ima probleme s neplodnošću obično se radi o ženi

Žene ostaju trudne pa ako ne može ostati trudna onda njezino tijelo ne funkcionira, zar ne? No, to nije istina. Postoje jasne brojke koje govore istinu, kod trećine parova problem je kod žene, druge trećine kod muškaraca, a kod ostalih se radi o kombinaciji ili nepoznatim uzrocima.

Kod žena određene zdravstvene situacije poput endometrioze, sindroma policističnih jajnika ili problema s hormonima mogu storiti probleme s neplodnošću. Kod muškaraca se radi o drugačijim problemima poput smanjenog broj spermija ili pokretljivosti.

Image
Foto: Pexels

Mit: Samo se opusti i ostat ćeš trudna

Prije nekoliko godina studija je otkrila da stres povezan s liječenjem plodnosti može utjecati na začeće. Borba s neplodnošću je sigurno stresna i potrebno je pronaći zdrave načine za nošenje s ovim problemom odnosno smanjiti stres. No veza između neplodnosti i stresa još nije potpuno shvaćena.

Znanost ne podržava ideju da je psihičko stanje odgovorno za sposobnost i mogućnost začeća, pa ne trebaš nositi taj teret. S druge strane, spoznaja o neplodnosti jedan je od najvećih izvora stresa i traži potporu, bez obzira znači li to psihološku podršku, pomoć prijatelja ili razgovore s osobama koji su prošli isto.

Image
Foto: Pexels

Mit: Liječenje neplodnosti uvijek je uspješno

Zdravstveni postupci poput potpomognute oplodnje puno su uspješniji nego proteklih godina i odlična su opcija za parove koji ne mogu začeti prirodno. No bez obzira na sve veći razvoj medicine uspjeh nije zagarantiran. No razvoj znanosti je svakim danom sve veći i parovi mogu dobiti sve veću liječničku pomoć.

Image
Foto: Pexels

Mit: Moja prijateljica dobila je dijete u 40. pa mogu i ja

Plodnost svake žene je drugačija. Svaka žena ima određen broj jajnih stanica, s godinama se njihov broja smanjuje. No ipak neke žene mogu biti izuzetno plodne i u četrdesetima, dok druge više neće imati jajne stanice. Genetika igra veliku ulogu u tome hoće li žena moći zatrudnjeti kasnije u životu.

Broj jajnih stanica nema veze s mjesečnicom jer to ne mora značiti da postoje jajne stanice. Mjesečnica nije isto što i plodnost! Stoga je vrlo važno razgovarati s liječnikom o planiranju obitelji, a sve više žena se odlučuje za mogućnost zamrzavanja jajnih stanica.

Image
Foto: Pexels