Dolazak na svijet

Istraživanje otkrilo zašto se većina beba rađa tijekom noći

Kad je u pitanju porođaj, dosta toga je nepoznanica. Kada će ti početi trudovi? Kako će teći cijeli proces? Kada će se beba roditi? Pa, istraživanje bi možda moglo pomoći u odgovoru na ovo posljednje

pexels-isaac-taylor-1557255.jpg
Foto: Pexels

Mnoge obitelji imaju priču o bebi koja se rodila nekoliko minuta nakon herojske vožnje njihovih roditelja u bolnicu usred noći. I upravo na temelju ovih priča, lako je donijeti zaključak da bebe odlučuju upoznati svijet kada smo najmanje pripremljeni - u večernjim i noćnim satima.

Image
Zabavne informacije

U koliko sati si rođena? Otkrij kako je to utjecalo na tvoju osobnost

Image
Foto: Pexels

A kako se nedavno ispostavilo, izgleda da ovakve priče nisu samo priče jer znanstvenici su otkrili da se bebe zaista najčešće rađaju noću.

Zašto su mnogi roditelji blagoslovljeni dolaskom bebe usred noći i koji dan u tjednu je prema statistikama najpopularniji kad je u pitanju rođenje djeteta - provjeri u nastavku.

Sve potječe iz epohe špilja i mamuta

Možda postoji evolucijski razlog zašto se naše bebe rađaju noću. Naime, za naše pretke je bilo sigurnije rađati noću kada su se drugi ljudi iz njihovih plemena okupljali i mogli novoj majci pružiti više zaštite i pomoći. Noć je tada bila sigurnije vrijeme za porod bez straha od grabežljivaca.

Image

"Dugogodišnje iskustvo i istraživanja iz drugih područja pokazala su da će se ljudski porodi bez opstetričke intervencije najvjerojatnije dogoditi noću ili u ranim jutarnjim satima. Ovo bi moglo biti dio našeg evolucijskog naslijeđa. Naši su preci živjeli u skupinama koje su danju bile aktivne i raštrkane, a noću se okupljale da bi se odmorile. Dakle, noćni trudovi i porođaj vjerojatno su majci i novorođenom djetetu pružili određenu zaštitu", objasnio je Peter Martin, jedan od autora istraživanja.

Majčino tijelo igra ključnu ulogu

Hormoni igraju vrlo veliku ulogu u tome zašto bebe žele upoznati svijet noću. Melatonin, taj škakljivi hormon koji nas uljuljkava u blagoslovljen san, također pomaže u započinjanju trudova. Trudnici ponekad može biti vrlo teško zaspati, ali količina melatonina raste do kraja trudnoće. Ovaj hormon čini trudove jačima u kombinaciji s hormonom rođenja -oksitocinom.

Image
Foto: Pexels

Na koji način žena rađa dijete također je od velike važnosti

Prema istraživačima, većina beba rođena je između 1 i 7 sati ujutro, a mnoge bebe rađaju se i u 8 sati ujutro.

Znanstvenici imaju objašnjenje za ovo pravilo. Bebe koje su rođene prirodnim putem, bez intervencije, vide svijet tijekom obrasca noć/dan. Bebe, koje se rađaju carskim rezom, najčešće se rađaju ujutro, a vrlo je malo poroda carskim rezom noću.

Image
Foto: Pexels

U kojem danu u tjednu se bebe najčešće rađaju

Prema studijama, većina beba rođena je u utorak u usporedbi s nedjeljom kada je najmanje beba rođeno. Što je još više iznenađujuće, vjerojatnije je da će se porođaji u subotu i nedjelju dogoditi u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima nego porođaji od ponedjeljka do petka.

Image
Foto: Pexels