Slatke bebe

Dječji svijet: Tri savjeta kako poboljšati razvoj bebinog mozga

Dr. Jack Shonkoff sa Sveučilišta Harvard objašnjava kako je igranje s bebom najvažnija stvar koju roditelji mogu učiniti

colin-maynard-CEEhmAGpYzE-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Jesi li znala da se najvažnija interakcija s djetetom događa kroz igru? Razvoj bebinog mozga izuzetno je važan, ali roditelji trebaju uživati u tome i nikako se bojati. Roditeljstvo je mnogo više umjetnost nego znanost.

Image
Optimistični i znatiželjni

Djeca ljeta: Zašto su bebe rođene u lipnju posebne?

Iskustva koja imaju mala djeca i njihovi odnosi s roditeljima doslovno oblikuju razvoj njihovog mozak. A temelji koji se stvaraju u najranijoj fazi života mogu utjecati na učenje i ponašanje te na fizičko i mentalno zdravlje kasnije u životu. Nikako se ne smije podcijeniti važnost ranih godina u životu djeteta, piše Unicef.

Bebu treba upoznati

Najvažnija stvar koju svaki roditelj može učiniti da podrži razvoj, a posebno razvoj mozga malog djeteta, jest da upozna svoje dijete. Kroz interakciju s djetetom se stvara odgovorno roditeljstvo. Beba se smije, guguće, pokazuje, a roditelj joj odgovara, a onda beba sve povezuje s onim što je učinila. Beba stvara neki zvuk, roditelj uzvraća, beba pokazuje na nešto i roditelj to gleda - sve uvijek ide u dva smjera.

shimmer fallback

Kod vrlo male djece važno je da se sve odvija u kontekstu igre. Igranje je istraživanje u kojem dijete isprobava stvari. Dijete shvaća da kad počne nešto raditi, događa se potpuno druga stvar. Osim toga dijete kroz igru pokušava vladati svijetom i stoga je važno osigurati sigurno okruženje i mogućnosti za učenje.

Zabava je važna

Igra se može dogoditi tijekom hranjenja, presvlačenja ili kupanja. Sve su to prilike za zaigranu interakciju i učenje između odraslih i djece. Vrlo je važno da roditelji uživaju u tome i da sve bude opušteno i prijateljski, a ne nešto što treba napraviti. Osmijeh treba iskoristiti za početak igre, a roditelji ne smiju zaboraviti da se u takvim situacijama razvija bebin mozak. Možda neće sve uspjeti iz prve, ali što se više igrate, s vremenom će biti lakše.

Igre pomažu u razvoju bebinog mozga

U dojenačkoj dobi sve se sastoji od interakcije - zvukovi, gledanje bebe u oči, uspostavljanje osobne veze, osjetljivost na osjećaje bebe.

Najbolje igre stvaraju osjećaj emocionalne sigurnosti koja omogućuje rast. Na primjer, kada mama pokrije bebinu glavicu krpom i onda se igra "gdje je nestala beba", dijete uči. Zašto se beba uvijek smije kada ju netko traži? Prvo, to je osobna interakcija, a drugo beba tako shvaća da stvari nestaju i vraćaju se odnosno da još uvijek postoje.

Ako beba uvijek uživa u ovoj igru postoji razlog za to. A to je zato što bebin mozak govori: "Ja učim i uživam u ovom iskustvu". Roditelji ne smiju zaboraviti da ove igre koje se stalno ponavljaju pomažu u izgradnji bebinog mozga i zato bebe uvijek žele još i nikada im ne dosade igre s odraslima.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.