Trend među holivudskim mamama

Kod kuće je najljepše? Holivudske dame koje su rodile u udobnosti vlastitog doma

Mnogo je stvari koje moraš uzeti u obzir prilikom donošenja odluke o porođaju kod kuće, a ako razmišljaš o ovoj opciji ili jednostavno želiš znati nešto više o ovom trendu, izdvojile smo nekoliko iskustva slavnih majki koje su rodile u udobnosti svog doma

porod kod kuće.jpg
Foto: Profimedia

Porođaj s epiduralnom, porođaj u vodi, podrška doule, partner na porodu…opcije su brojne, a jedan od novijih (povratničkih) trendova svakako je i porođaj kod kuće.

Ne tako davno, odabir poroda kod kuće činio se bizarnom odlukom - reliktom prošlosti koju su još jedino hipi mame provodile u djelo. Ali to je bilo prije nego što su slavne žene počele dijeliti svoje priče o nevjerojatnim porođajima u udobnosti vlastitog doma.

Naime, u posljednje vrijeme, sve se više slavnih mama počelo otvarati o jedinstvenom i moćnom iskustvu rađanja svojih beba kod kuće. Mnoge od njih dale su intervjue ili pisale duge objave na društvenim mrežama kako bi podijelile svoje osnažujuće priče sa svijetom.

No samo zato što je u trendu, ne znači da je i za svakoga, naravno. Mnogo je stvari koje moraš uzeti u obzir prilikom donošenja odluke o porođaju kod kuće, uključujući vlastite čimbenike rizika i blizinu bolnice, ako nešto pođe po zlu. Porođaj u bolnici može biti jednako lijepo i ugodno iskustvo, baš kao i porođaj kod kuće. Ali ako razmišljaš o ovoj opciji ili jednostavno želiš znati nešto više o ovom trendu, izdvojile smo nekoliko iskustva slavnih majki koje su odabrale porod kod kuće.

Gigi Hadid

"Morala sam se truditi svim mogućim sredstvima", rekla je Gigi Hadid za Vogue o svom 14-satnom porođaju 2020. godine kada je na svijet donijela dječaka po imenu Khai. "Znala sam da će to biti najluđa bol u mom životu, ali moraš joj se predati i jednostavno je prihvatiti. Svidjelo mi se…Definitivno je postojala točka u kojoj sam se pitala kako bi mi bilo s epiduralnom, ali moja primalja me pogledala i rekla mi je: 'Ti to radiš. Nitko ti ne može pomoći. Ionako si prešla točku epiduralne, pa bi se osjećala potpuno isto i u bolničkom krevetu'."

Alyson Hannigan

"To definitivno nije pravi izbor za sve", rekla je zvijezda serije 'Kako sam upoznao vašu majku' za Yahoo. "Ne volim bolnice i ideja da rađam negdje gdje mi se uopće ne sviđa nije bila način na koji sam željela donijeti svoju djecu na svijet. Pomislila sam: 'Gdje mi je najugodnije?' Izbor porođaja kod kuće za mene je bio fenomenalan."

Ashley Graham

Plus-size manekenka još je jedna od slavnih žena koja je svoje prvo dijete rodila u udobnosti vlastitog doma. Ashley je podijelila svoju priču na svom podcastu Pretty Big Deal i rekla kako je boravak u bolnici čini tjeskobnom i sretna je što je kod kuće imala vrlo 'opušteno okruženje'. "Ništa vas ne priprema za to koliko je porođaj čaroban i intenzivan. Toliko sam zahvalna što sam uspjela roditi u svom domu sa suprugom kraj sebe svih šest sati poroda", rekla je i dodala kako ju je ovo iskustvo dodatno osnažilo. "Osjećam se da više ne postoji ništa što ne mogu učiniti."

Alanis Morissette

Nagrađivana kanadska pjevačica nedavno je u 46. godini rodila treće dijete i ovaj put odabrala podođaj kod kuće i o ovom iskustvu ima samo riječi hvale. Nikada nije željela roditi u bolnici, stoga je bila sretna što je uz sebe imala supruga dok je rađala. "Ne kajem se i ponovila bih to svaki put, iako nije bilo najlakše iskustvo u mom životu, ali je definitivno uzbudljivo", rekla je za Today.

Hilary Duff

Bivša teen zvijezda i 33-godišnja glumica nedavno je svoje treće dijete rodila kod kuće, okružena suprugom i dvoje starije djece. Glumica je na svom Instagramu podijelila osobni video porođaja u vodi. "Bilo je tako apsolutno lijepo i korisno (i šokantno) da smo se nakon rođenja moje djevojčice zagrlili…Volim vjerovati da je tada u sebi govorila: 'Dobar posao, mama'. Uspjeli smo. Zajedno", napisala je.

Mayim Bialik

Zvijezda serije 'Teorija velikog praska' rodila je sina kod kuće i rado je podijelila svoje iskustvo. "Porođaj kod kuće prikladan je za ljude koji žele prirodan porod podići na sljedeću razinu: pustite me da rodim na podovima kojima sam koračala u iščekivanju, pustite me da rodim u sobama kuće u kojima sam besanih noći razmišljala kakav bi bio ovaj trenutak. Pustite mi da rodim s mirisima kuhinje i laganim hihotom dječaka koji će biti prijatelj ovog djeteta", rekla je glumica u svom stilu.

Cindy Crawford

"Volim to što ste u svom okruženju", rekla je slavna manekenka za SheKnows o svoja dva porođaja kod kuće, sa sinom Presleyem i kćeri Kaiom koji su danas već punoljetni. "Ne čujete drugu osobu u hodniku kako vrišti ili kola hitne pomoći ili ljude koji jure oko vas. Odabrali ste koga ćete imati sa sobom. U roku od sat vremena u mojoj kući nije bilo nikoga. Bila sam tamo sa svojom bebom i mužem. Istog dana, sjedila sam i večerala sa suprugom."

Thandie Newton

"Nikad kao dijete ili odrasla osoba nisam bila u bolnici, a bolnicu sam samo povezivala s bolešću", rekla je glumica zašto je sve troje svoje djece odabrala roditi kod kuće. "I osjećala sam se lijepo i zdravo i divno dok sam bila trudna, a dom sam odabrala jer je mjesto na kojem se osjećam opušteno i ugodno."