Roditeljski život

Uspavljivanje mališana: Trebaju li mame slušati srce ili razum?

Uspavljivanje djeteta je uvijek zanimljiva tema o kojoj ponekad roditelji i znanost imaju potpuno drugačija mišljenja

profimedia-0012770834.jpg
Foto: Profimedia.hr

Za mnoge roditelje, posebno mame, uspavljivanje može biti dug i često vrlo težak proces koji nema kraja. Provodiš sate i sate pomažući djetetu da otputuje u zemlju snova, ali onda se ono često budi plačući i sve morate ponavljati - i tako svaku večer. Naravno, svaka mama isproba različite tehnike koje je čula ili pročitala negdje jer će roditelji će često sve pokušati kako bi i oni ulovili nekoliko sati neprekidnog noćnog sna. No, neka djeca sve što trebaju je - mama, bez obzira koliko je ona iscrpljena i frustrirana.

Image
Priroda odlučuje

Jesi li znala? Zašto većina mama nosi dijete na lijevoj strani?

Treba li ostati uz dijete dok ne zaspi, vruća je tema među stručnjacima i roditeljima. Na dječjim igralištima često se može čuti kako roditelji imaju različite pristupe ovoj temi i kako uvjeravaju jedan drugoga što je bolje. Neki kažu da će uspavljivanje djeteta naštetiti njegovoj neovisnosti. Drugi vjeruju da će im to pomoći da ostvare jaču vezu s djetetom.

No, u nekim slučajevima roditelji nemaju izbora i moraju biti uz dijete. Rachel Gorton, stručnjakinja za spavanje, rekla je da nije imala izbora kada su se kod njezinog sina pojavili problemi sa spavanjem. "Mogla sam očekivati da će moj sin neće biti potpuno neovisan kada se radi o spavanju ili sam mogla biti stalno frustrirana jer se ne ponaša kako ja očekujem", rekla je za Motherly.

Što kažu stručnjaci?

Čini se da su mišljenja različita. Prema UCLA Centru za probleme sa spavanjem, jedan od tri česta problema sa spavanjem kod male djece je potreba za pomoć pri uspavljivanju i često buđenje. To bi moglo značiti da će mama često noći provesti u krevetu svog mališana ili se čak voziti okolo u automobilu kako bi dijete utonulo u san. Dijete nauči povezivati osobu ili aktivnost s odlaskom na spavanje, a osoba tako postaje "njegov jastuk" i dijete neće moći zaspati bez "tog jastuka".

Djeca žele svoje roditelje pored sebe jer ih vole, boje se ili su zabrinuti. No, jedan dio stručnjaka misli da je važno dijete naučiti da se samostalno uspavljuje i spava jer je to presudno za njegov rast i razvoj.

Hoće li djeca postati nesamostalna?

Ova tvrdnja nije točna, a to potvrđuje i znanost. Istraživanja pokazuju da privrženost nije štetna za dijete. Prema studiji iz 2012. objavljenoj u časopisu Korean Journal of Pediatrics, osjetljivo i odgovorno roditeljstvo pomaže djetetu da postane samopouzdanije, neovisnije, stabilnije i sigurnije.

Image
Foto: Pixabay

Ovo naravno ne znači da svaki roditelj može ili treba ležati sa svojim djetetom dok ne zaspi. Ovo možda nije najbolje rješenje za svaku obitelj. Kao što je Gorton objasnila iz profesionalnog iskustva, ali i kao majka koja pomaže svom sinu - "važno je da mama samo slijedi svoje srce jer će joj ono reći što je najbolje za dijete".

"Podsjetilo me na presudnu ulogu koju igram u životu svog sina, ne samo prije spavanja, već i kao osoba koja mu daje samopouzdanje. Ja sam njegova konstanta. Ja sam osoba u koju gleda kad se boji. Moje se dijete jednostavno osjeća sigurno sa mnom. Tako da mu mogu pružiti mir, pokazati da se može opustiti, da može duboko disati i ići spavati. Prihvaćanje ove istine, pomoći će svima da sanjaju slatke snove", rekla je na kraju Gorton za Motherly.