Trudnoća i majčinstvo
Trudnoća i majčinstvo

Šparoga – kraljica proljeća bogata vitaminima, mineralima i vlaknima

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Sezona branja šparoga u punom je jeku. Hrskavo i svježe, ovo je ukusno povrće vrijedno čekanja da nikne u prvim toplijim proljetnim danima.

Sočan i jedinstven okus šparoga teško je zadržati duže vrijeme, jer vrlo brzo dehidriraju. Imaju glavu nalik na pupoljak i dugu stabljiku, od kojih su obje jestive. Šparoge su niskokalorične, bogate vitamina, mineralima i vlaknima što ih čini idealnom namirnicom za sve koji žele zdravo jesti i usto održavati vitku liniju.

Šparoge je iznimno zdravo jesti tijekom trudnoće

Šparoga je prepuna vitamina B koji je važan za vitalnost živčanog sustava i održavanje energije. Ovo povrće puno energije sadrži folnu kiseline, vitamine B1, B2, B6, kolin i nijacin. Folna kiselina iznimno je važna za trudnice jer prema istraživanjima veći unos te kiseline za vrijeme trudnoće smanjuje rizik od urođenih mana kao što su, primjerice, deformacije kralježnice. Šparoge sadrže i minerale (cink i magnezij) koji su dobri za rastući fetus jer mogu spriječiti nisku porođajnu težinu. Zbog sadržaja visoke razine aminokiseline asparagina, šparoge su korisne u slučajevima nadutosti, što je uobičajeno u trudnoći. Asparagin djeluje kao prirodni diuretik i omogućava tijelu da se oslobodi viška vode i soli.

Zašto su šparoge dobre za vas i vaše dijete?

Šparoga je paket pun zdravih nutrijenata. Vitamin B pomaže u regulaciji razine homocisteina u krvi što je odličan izbor za osobe koje imaju probleme sa srcem, a kod onih mlađih očuvat će zdravlje krvožilnog sustava. Šparoga je bogata glutationom, spojem koji pomaže u razbijanju niza slobodnih radikala i patogena u tijelu što ga čini korisnim u prevenciji i borbi protiv nekih vrsta raka. Istraživanja pokazuju da šparoge mogu smanjiti rizik od dijabetesa poboljšanjem izlučivanja inzulina i funkcija β-stanica. Kao prirodni diuretik, pomažu u sprečavanju nastanka bubrežnih kamenaca tako da ispiru bubrege. Šparoge sadrže visoke razine beta-karotena, vitamina C, vitamina E, vitamina K koji je važan za jake kosti te smanjuje rizik od obolijevanja od Alzheimerove bolesti, tiamina, riboflavina, rutina, nijacina te folnu kiselinu, željezo, fosfor, bakar, kalij, selen i mangan. Pomažu u smanjenju kolesterola, visokog tlaka, kod kroničnog umora, u jačanju krvnih žila, zaštiti od alergije i astme te u prevenciji ateroskleroze, kardiovaskularnih bolesti te moždanog udara.

Šparoge je najbolje jesti kad su svježe ubrane zbog njihove brze dehidracije, a i kako bi iskoristili sve njezine važne nutrijente. Pristaju uz različite namirnice i mogu se koristiti u raznovrsnim jelima poput pita, rižota, štrudli, palačinki te salata. Šparoge se mogu jesti sirove, kuhane, pečene, pirjane, ukiseljene, a mogu se blanširati te zamrznuti. Iskoristite šparoge najbolje što možete jer ih njihovi vitamini i minerali te okus čine idealnima za zdrav proljetni obrok vaše obitelji.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx