Savjeti za roditelje

Kako djeci i sebi olakšati odlazak na spavanje i osigurati dovoljno sna?

Djeci je vrlo teško samo 'ugasiti' mozak zato što je stigla noć i vrijeme je za spavanje. Umjesto da roditelji stalno naglašavaju kako je vrijeme za odlazak u krevet i povećaju tjeskobu trebali bi se fokusirati na opuštanje i smirivanje djeteta

profimedia-0070068716.jpg
Foto: Profimedia.hr

San je bitan za svaku osobu bez obzira na godine, ali je vrlo važan i za djecu kako bi se lakše razvijala i obavlja sve obveze tijekom dana. Kada djeca imaju probleme sa spavanjem neće se dovoljno odmoriti, bit će nervozna, ali se ni roditelji neće dobro odmoriti i slijedit će stresni dani.

Image
Savjeti za roditelje

Edukatorica Iva Brčić: Zajedničko spavanje s bebom treba izbjegavati prvih šest mjeseci

Odlazak na spavanje također može svakodnevna borba za roditelje. Djeca često, bez obzira na dob, ne žele ići ranije na spavanje pa večeri mogu jako iscrpljujuće za cijelu obitelj. Za djecu je vrlo važna rutina, a sljedeći savjeti mogu roditeljima pomoći da puno lakše stvore obrasce koji su djeci jako potrebni.

Odlazak na spavanje treba uskladiti s djetetovim potrebama

Djeca školske dobi trebaju ići na spavanje između 20 od 22 sata svake večeri, prema preporukama američke Nacionalne organizacije za spavanje. No odlazak na spavanje treba prilagoditi djetetu. Većina djeca ima iste obrasce spavanja koje ne mijenja, bez obzira na to što se događa oko njih. Djeca koja su ranoranioci će se probuditi ranije čak i ako idu kasno spavati, a ona koja vole dugo biti budna neće zaspati dok im tijelo ne bude spremno. Stoga je vrlo važno da roditelji s djetetom dogovore razumno vrijeme za odlazak na spavanje koje će djetetu omogućiti dovoljno sna i buđenje na vrijeme, objašnjava pedijatar Ashanti Woods za Healthline.com.

Image
Foto: Unsplash

Buđenje u isto vrijeme

Odredi vrijeme buđenja prema tome koliko dijete treba sna i kada ide na spavanje. Woods preporučuje stvaranje rutine vrlo rano u vrtićkoj dobi, kako bi se smanjio kasniji stres roditeljima i djeci. Roditelji trebaju biti dosljedni s rasporedom. Dopuštanje odmaka od rasporeda tijekom vikenda je ugodno za djecu, ali može kasnije stvoriti problem. Dodatni sati sna će djeci otežati odlazak na spavanje. No ako vrijeme odlaska na spavanje i buđenje uvijek bude u isto vrijeme, u razmaku od sat vremena, svima će život biti lakši.

Image
Foto: Unsplash

Dosljedna rutina spavanja

Rutina je posebno važna za bebe, manju djecu i predškolce. Woods preporučuje da vrijeme nakon večere bude priprema za spavanje, a treba uključivati lagano igranje, kupanje, pranje zuba, priču za laku noć i nakon toga spavanje. Cilj rutine je utjeha i opuštanje, a to će stvoriti idealnu atmosferu za odlazak na spavanje. Osim toga, dijete će automatski postati pospano i puno lakše zaspati.

Image
Foto: Unsplash

Uvijek isključiti ekrane prije spavanja

Hormon melatonin je vrlo važan dio procesa spavanja i buđenja. Kada je melatonin na vrhuncu u tijelu onda su ljudi pospani i spremni za spavanje. Istraživanja o plavom svjetlu s TV ekrana, pametnih telefona i monitora pokazuje da mogu utjecati na proizvodnju melatonina. Gledanje u ekran prije spavanja može kod djece odgoditi pospanost za 30 do 60 minuta, pokazala je studija iz 2017. godine. Najbolje je urediti dječju sobu bez ekrana zbog čega će dijete zaspati u mraku. Također je dobro ne unositi telefone u spavaću i dječju sobu.

Image
Foto: Unsplash

Smanjiti stres prije spavanja

Kortizol je još jedan hormon koji igra veliku ulogu procesu spavanja, a također je poznat i kao "hormon stresa". Kada je u tijelu visoka razina kortizola dijete neće biti pospano i neće moći zaspati. Stoga je važno raditi aktivnosti koje umiruju, ovo će smanjiti razine kortizola i dijete će lakše zaspati.

Image
Foto: Unsplash

Izbjegavanje fokusiranja na spavanje

Djeci je vrlo teško samo "ugasiti" mozak zato što je stigla noć. Umjesto da roditelji stalno naglašavaju kako je vrijeme za spavanje i povećaju tjeskobu trebali bi se fokusirati na opuštanje i smirivanje djeteta. Nauči svoju djecu da duboko dišu. "Udah kroz nos koji traje četiri sekunde, zadržavanje daha pet sekundi, a onda izdah na usta u trajanju od šest sekundi", savjet je Roban. Manja djeca mogu s roditeljima vježbati dulji izdah i udah.

Image
Foto: Unsplash

Niža temperatura u prostoriji

Ciklus spavanja ne ovisi samo o svjetlu ili njegovom nedostatku nego je vrlo važna i temperatura. Razina melatonina pomaže da se regulira tjelesna temperatura zbog koje će tijelo lakše zaspati. No na pospanost utječe i vanjska temperatura, a to znači da ne smije biti pretoplo u prostoriji. Klinički psihologinja i stručnjakinja za spavanje Whitney Roban preporučuje spavanje u pamučnoj pidžami i temperaturu u prostoriji od 18 do 21 stupanja tijekom noći.

Image
Foto: Unsplash