Godina bez puno sna

Jesi li znala da se roditelji posvađaju čak 2 500 puta u prvoj bebinoj godini?

Beba unosi najveću sreću u jednu obitelj, ali donosi i velike promjene u odnos svakog para

ayo-ogunseinde-1Dsvt_XAclw-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Nitko ne može osporiti činjenicu da je dolazak bebe događaj koji u potpunosti mijenja život roditeljima. Većina parova razmišlja samo sreći koju beba unese u obitelj, no rijetki su spremni na količinu stresa koja bi mogla uslijediti. Istraživanje u kojem je sudjelovalo više od dvije tisuće mama i tata otkrilo je se parovi posvađaju sedam puta u toku dana zbog toga kako se brinuti o bebi i tko najviše radi u obitelji.

Image
Slatki svijet

10 zanimljivih činjenica koje možda nisi znala o bebama

Uobičajene svađe tijekom prve godine uključuju tko je najumorniji i koji roditelj bi trebao ustati noću, a čak 16 posto parova će imati probleme zbog nedostatka seksa. Još je jedan veliki problem, nešto manje od 20 posto raspravlja o nedostatku naklonosti partnera nakon rođenja djeteta. Podjela odgovornosti također stvara napetosti u vezi - tko bi trebao obavljati kućanske poslove, tko je odgovoran za hranjenje i nošenje bebe, ali i tko je zadužen za mijenjanje pelena.

Istraživanje koje su napravile stranice za roditelje ChannelMum.com i The Baby Show, otkrilo je još nekoliko zanimljivih stvari. Oko 30 posto parova izjavilo je da ponekad nisu razgovarali pet dana. Petina novih roditelja razdvojila se u prvoj godini, a glavni razlozi za razvod bili su potpuni nedostatak seksa i komunikacije, ali i nevjera.

Image
Foto: Pexels

"Veliko je razočaranje vidjeti toliko parova kako se rastaju u prvih 12 mjeseci roditeljstva kada se događa jedno od najuzbudljivijih perioda u njihovom životu", komentirala je Zoë Bonser, direktorica The Baby Show. "Iako je ovo divno razdoblje, nema sumnje, stresno je zbog promjene u obrascima spavanja, rutini i odgovornosti te navikavanju na treću osobu o kojoj se stalno trebate brinuti."

Moguće je smanjiti stres i broj svađa

Novopečeni roditelji suočavaju se s puno promjena kada u njihov život stigne dijete, a nedostatak sna može pogoršati odnose koji su inače dobri. Stoga je važno je da parovi shvate da se suočavaju s velikim promjenama i da trebaju njegovati svoj odnos.

Trebaju razgovarati o novim ulogama i odgovornostima, a važno je i da podjele poslove. No, važno je odvojiti vrijeme i za ponovno povezivanje s prijateljima, te odvojiti vrijeme za brigu o sebi, čak i ako se radi o samo nekoliko minuta. Podrška drugih ljudi također može ublažiti stres tijekom tih prvih mjeseci, a prema ovom ispitivanju samo je 23 posto ispitanika zatražilo pomoć od prijatelja ili članova obitelji.

Smanjivanje stresa i uklanjanje glavnih razloga za svađe prije nego postanu veliki problem može pomoći u održavanju dobrog odnosa. Osjećaj snažne povezanosti s partnerom pomoći će da se uklone ogorčenosti i ljutnja. "Zajedničko vrijeme može biti jednako važno kao i briga o bebi jer će sretni roditelji imati sretno dijete", kaže Siobhan Freegard, osnivačica portala ChannelMum.com.