Bebe na plaži - da ili ne?

Beba i more - da ili ne? Izjava pedijatra da bebe nemaju što tražiti na plaži izazvala pravu lavinu

Prvo ljetovanje s malom bebom krije brojne rizike s kojima bi se roditelji mogli suočiti, a crnogorski pedijatar Jovan Raičević izazvao je pravu pomutnju tvrdnjom na društvenim mrežama jer je naveo nekoliko razloga zašto malim bebama nikako nije mjesto na plaži

bebe-plaza.jpg
Foto: Unsplash

Za svakog novopečenog roditelja prvi odlazak na more s novorođenom bebom malo je stresan, no ipak je pravi gušt - jedva čekaju malo promijeniti klimu i okolinu i uživati sa svojim djetetom, koje po prvi puta može osjetiti čari morskih radosti. I iako većina roditelja slijedi pravila poput onog da beba mora stalno biti u hladu, da na plažu dolaze što ranije ujutro i što kasnije predvečer, kada sunce nije jako, ako se pita crnogorskog pedijatra Jovana Raičevića, trebali bi slijediti jedno jedino pravilo - a to je da s malim bebama uopće ne idu na plažu.

Image
Da ili ne

Jesu li bazeni za male bebe? Na ove stvari moraš pripaziti

U Facebook statusu koji je neki dan objavio, a koji je izazvao brojne rasprave na društvenim mrežama, crnogorski pedijatar rekao je kratko i jasno - male bebe nemaju što raditi na plaži. "S obzirom na to da se proteklih dana u ambulanti sve češće srećem s roditeljima koji se pitaju kako da svojoj bebi omoguće siguran boravak na plaži, odlučio sam napisati kratak tekst sa savjetima za mlade roditelje koji s djetetom mlađim od godinu dana žele ići na plažu. Dakle, idemo po točkama: 1. MALE BEBE NEMAJU ŠTO TRAŽITI NA PLAŽI!" - tako glasi objava dr. Raičevića.

Nakon ove kratke objave, koja je podigla puno prašine, a koju su prenijeli i brojni mediji, dr. Raičević napisao je još jednu, malo podužu objavu, u kojoj je naveo nekoliko razloga zašto stoji iza svojih riječi i zašto smatra da malim bebama nije mjesto na plaži, odnosno koji su potencijalni rizici s kojima bi se roditelji mogli suočiti tijekom ljetovanja s malom bebom.

"Kao pedijatar s iskustvom i u ambulantnoj i u bolničkoj zdravstvenoj ustanovi u gradu koji je ljetna turistička destinacija, ne mogu lako ni nabrojiti što sam sve vidio u svojoj karijeri, od opekotina od sunca, preko teških gastrointestinalnih infekcija pa do utapanja. Ljetovanje se lako pretvori u noćnu moru", upozorio je dr. Raičević roditelje i istaknuo da se s novorođenčetom ne bi smjelo nigdje putovati, a objasnio je i zašto.

S novorođenim bebama ne bi se smjelo putovati

"S novorođenom bebom (u prvih mjesec dana života) apsolutno nigdje ne treba putovati. Novorođene bebe imaju nezreo imunološki sustav i ne treba ih izlagati nepotrebnom riziku da pokupe neku infekciju koja im može ugroziti život. Novorođenče je toliko osjetljivo da je jedno od zlatnih pravila pedijatrije da se sve bebe koje u prvom mjesecu života dobiju povišenu temperaturu odmah tretiraju kao da imaju najtežu infekciju (sepsa, meningitis) što zahtijeva hospitalizaciju, kompletnu dijagnostičku obradu i intravensku antibiotsku terapiju", rekao je i dodao da novorođenče treba boraviti doma, u bliskom kontaktu s roditeljima te da se moraju izbjegavati pretjerani socijalni kontakti da bi se rizik od infekcije smanjio.

Image
Foto: Unsplash

Zatim je dodao da se s bebama starijima od šest mjeseci može putovati, no treba pažljivo birati način putovanja i destinaciju, pri čemu je putovanje autom najsigurnije, jer, kako kaže, boravak na mjestima gdje ima mnogo ljudi, kao što su aerodrom, autobusna ili željeznička stanica, kao i putovanja sredstvima javnog prijevoza, nose sa sobom rizik od prijenosa zarazne bolesti. "Što se destinacije za odmor tiče, tko ima, najbolje je da ode kod bake i djeda na selo ili na planinu", istaknuo je doktor.

Pješčane plaže i plićaci najrizičniji su za djecu

"Idealno bi bilo izbjegavati destinacije masovnog turizma jer ćete tamo naići na pretrpane plaže i izložiti svoje dijete najvećem riziku na ljetovanju, a to je virusna gastrointestinalna infekcija, prije svega rotavirus. Mjesta koja su za malu djecu najpristupačnija i najugodnija, kao što su pješčane plaže s velikim plićakom, ujedno su i epidemiološki najrizičnija jer su obično pretrpana kupačima. Ne zaboravite da svatko tko uđe u plićak sa sebe spere sve svoje viruse i bakterije. Imunološki sustav odraslog s tim se može nositi, ali imunitet djeteta ne, pogotovo zato što odrasli znaju da se ta voda ne smije gutati, a male bebe i djeca to često čine namjerno jer im se sviđa okus slane vode", objasnio je dr. Raičević u svom statusu.

Image
Foto: Unsplash

Dao je savjet roditeljima da s djecom odlaze na plaže na kojima nije gužva i na kojima nema mnogo kupača, a ako već idu na javnu plažu, najsigurnije je ići ujutro, primjerice oko 7 sati. More se preko noći očisti, a rano ujutro ni nema toliko puno ljudi na plaži, stoga je to najsigurnije za malu djecu.

Opasnost od pretjerane vrućine i izlaganja suncu

"Ako idete na plažu s malom bebom, ona mora neprekidno biti u hladu, idealno u hladovini drveća, dok je zaštita koju nudi suncobran neadekvatna. Zbog toga što i more i pijesak odlično odbijaju sunčeve zrake, na plaži ima toliko reflektiranih sunčevih zraka da boravak ispod suncobrana ništa ne znači. Idealno je da bebi kupite mali UV šator radi adekvatne zaštite", napisao je dr. Raičević.

Osim toga, dodao je i da postoji opasnost od dehidracije, budući da se pojačano znojimo kada je vruće, a kod malih beba mehanizam znojenja i termoregulacije je nezreo i postoji rizik od hipertermije, odnosno toplinskog udara, ali i rizik od hipotermije. "Postoji rizik i od hipotermije, naročito kod beba u prva tri mjeseca života, dok se jače ne razvije potkožno masno tkivo. Dovoljno je da se navuče oblak i puhne malo jači vjetar i beba se može pretjerano rashladiti".

Image
Foto: Unsplash

"Na kraju krajeva, što beba ima od kupanja u moru? Zdravstvena korist od boravka na moru se prije svega svodi na povećanu produkciju vitamina D zbog dužeg izlaganja suncu, dok je, ako nemate neko kožno oboljenje kojem morska voda godi (psorijaza, ekcem), izlaganje morskoj vodi od minornog značaja. Bebe u prvoj godini života se svakako ne smiju izlagati jačem sunčevom zračenju (zato se i preporučuje da vitamin D piju cijele prve godine, neovisno o godišnjem dobu) tako da ova korist za njih otpada, a izlažu se nepotrebnom riziku od infekcije, rashlađivanja, pregrijavanja, dehidracije i opeklina", napisao je pedijatar i na samom kraju istaknuo da je more za bebe preveliko, a plićak predubok, pa je za male bebe najidealniji bazenčić na terasi.