Prvi put u povijesti: Magazin Time je izabrao 'dijete godine'. Riječ je 15-godišnjoj Gitanjali Rao

Magazin Time odabrao je 15-godišnju znanstvenicu i izumiteljicu Gitanjali Rao za prvo 'Dijete godine'

Prvi put u povijesti: Magazin Time je izabrao 'dijete godine'. Riječ je 15-godišnjoj Gitanjali Rao

Jedan od najutjecajnijih magazina na svijetu već pune 92 godine izabire osobu godine. Lani je Šveđanka Greta Thunberg postala najmlađa osoba koja je uspjela osvojiti laskavu titulu. Greta je tada imala samo 16 godina, a prije nje najmlađa osoba godine bio je 25-godišnji Charles Lindbergh davne 1927. godine.

Image

Ženska strana s Marijom Pajić: Njezina priča o odrastanju slama srca, ali to je nije spriječilo da osvoji svijet


No, ove godine Time je odlučio pretražiti medije i škole diljem Amerike kako bi pronašao djecu u dobi od 8 do 16 godina koji su već postigli velike stvari i pozitivno utječu na svijet. Popis je sužen s 5000 mladih Amerikanaca na pet finalista, a svaki od njih dobit će novčanu nagradu i priliku da svoj rad predstavi javnosti. 

Gitanjali Rao, 15-godišnja znanstvenica iz Denvera, proglašena je prvim "Djetetom godine". Mlada, pametna, ponosna, u bijeloj kuti i omiljenim tenisicama svoje generacije Rao se pojavila na naslovnici Timea. Već je osmislila nekoliko izuma uključujući uređaj koji može identificirati olovo u pitkoj vodi ali i aplikaciju te proširenje za Google Chrome koje uz pomoć umjetne inteligencije može otkriti virtualno zlostavljanje. Ova nevjerojatna mlada djevojka nada se da će nadahnuti druge da stvaraju ideje i inovacije koje će pomoći u 

Introducing the first-ever Kid of the Year, Gitanjali Rao https://t.co/Hvgu3GLoNspic.twitter.com/4zORbRiGMU

— TIME (@TIME) December 3, 2020


"Promatrajte, razmišljajte, istražujte, gradite i komunicirajte", poručila je svim ljudima mlada Rao u video razgovoru kojeg je za Time magazine vodila glumica i aktivistica Angelina Jolie. Tijekom razgovora mlada znanstvenica pokazala je širinu svog briljantnog uma, ali i dala savjete za sve druge mlade ljude koji se bave znanošću.

", rekla je mlada Rao.

Znanstvenica Rao nadalje je objasnila kako želi pomoći u stvaranju mreže mladih izumitelja i znanstvenika diljem svijeta koji će raditi na rješavanju svjetskih problema. Naglasila je i da nije lako biti mlada žena u znanosti.
"Ne izgledam poput tipičnog znanstvenika. Sve što vidim na TV-u je da su znanstvenici stariji, bijeli muškarci. Moji ciljevi su drukčiji, ne samo stvaranje vlastitih izuma za rješavanje svjetskih problema, već želim nadahnuti druge da učine isto. Iz osobnog iskustva znam da nije lako kad ne vidiš nikoga drugog poput sebe", objasnila je ova mlada djevojka koja predstavlja novu generaciju mladih ljudi koji žele i bore se za novi i bolji svijet.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.