Prvi posjet zubaru trebao bi biti već između 1. i 2. godine

Prije nekoliko godina, stomatolozi su preporučivali da prvi pregled zubića djeca trebaju s roditeljima obaviti između 3. i 4.

4c209ebb1d004

godine, no nove preporuke kažu da je najbolje djecu upoznati sa stomatološkom ordinacijom do 2. godine. Tada su mališani manje prestrašeni pa ranim odlascima zubaru na neki način uče kako pregled zubića nije strašan i bolan.

Naime, djeca starosti 4 godine u stadiju su razvoja koji nazivamo "godine strahova". Ona se plaše mraka, stranih osoba ili životinja, dok se dvogodišnjaci ne plaše gotovo ničeg. Čim prohodaju u stanju su ispitivati svoje mogućnosti do krajnjih granica, pa će pokušati sami sići niz stepenice, staviti ruku na vruću peglu ili istrčati samostalno među skupinu nepoznatih ljudi. Stoga im ni posjet stomatologu neće biti nikakav problem, pa pedijatri preporučaju da se on obavi nakon 1. rođendana.

Nedavna istraživanja pokazala su da djeca koja su po prvi puta posjetila stomatologa praktički kao bebe, imaju manje strahova od zubara i bolje brinu o svojim zubićima te imaju manje problema s karijesom u kasnijoj dobi.

Kod pregleda zubića, važno je educirati i roditelje i djecu kako pravilno brinuti o zdravlju cijele usne šupljine. Ono što je važno, osim zdravlja zubi i usne šupljine, jest da stomatolozi mogu danas predvidjeti budući rast zubi i moguće ortodontske probleme te na vrijeme obaviti preventivne zahvate.

Stomatolog će s roditeljima također prodiskutirati na koji način dudice, sisanje palca, prehrana i slatkiši oštećuju mliječne zubiće te savjetovati kako spriječiti kvarenje i krivi rast. Stomatolog može pomoći roditeljima da nauče kako pozicionirati dijete da mu pranje zubića bude ugodnije te odgovoriti na sva pitanja koja mama i tata imaju vezano za rast zubi.

Standardni pregled uključuje provjeru mogućih abnormalnosti, karijesa, problema sa zubnim mesom, cistama, krajnicima i grlom.

Ako ne postoji neuobičajena količina zubnog plaka, mrljica ili naslaga, pri prvim posjetama zubaru neće biti ni brušenja. Bebama su njihova usta središte univerzuma i izvor prvih ugodnih iskustava kao što je sisanje ili jedenje pa svaka hrana, igračke i prsti prvo završe u ustima.

Neki jednogodišnjaci ili dvogodišnjaci možda će plakati pri prvom posjetu stomatologu, ali ne iz straha, već zato što su bebe vrlo zaštitnički nastrojene prema svojim ustima i ne vole da drugi diraju to posebno mjesto na njihovu tijelu. Ipak, to nije traumatično iskustvo, a redoviti posjeti stomatologu značit će za bebu ponavljane radnje i boravak u poznatoj okolini. Benefiti su višetruki, jer dijete tako razvija pozitivna iskustva koja će trajati dugo u odraslu dob.

Stomatolozi su u današnje vrijeme opremljeni šarenim rekvizitima koji će uz pregled i zabaviti i zainteresirati mališane, no nije na odmet da ponesete i svoje igračke, kako bi dijete vidjelo da i njegovi plišani prijatelji vole ići stomatologu.

(JK)