Problematični prijatelji vašeg tinejdžera

Kako reagirati kada vaše dijete dovede kući nekoga za koga osjećate da je loš utjecaj na njega

Problematični prijatelji vašeg tinejdžera

Dok su djeca bila mala i imala prijatelje koji vam se nisu sviđali, mogli ste pozvati u kuću drugu djecu i potaknuti nova prijateljstva. Posve je druga priča kada postanu adolescenti.

Nećete imati apsolutno nikakva utjecaja na to s kim izlaze vaši tinejdžeri. Ustvari, što više negodujete, veća je vjerojatnost da će se odnos nastaviti. To je naprosto način na koji vam žele kazati "ja odrastam i donosim vlastite odluke, i ti se nemaš pravo miješati". Sigurno znate nekoga u svom krugu prijatelja tko je kao tinejdžer mnogo dulje bio u vezi s nekim samo zbog protivljenja roditelja.

Dakle, ako niste zadovoljni odabirom cure ili dečka vašeg tinejdžera, umjesto da kažete da su nepodobni, smislite nešto pozitivno o njima kao krasne oči, lijep osmjeh ili sjajan smisao za humor. Čim vaš tinejdžer shvati da nećete prigovarati, nema se protiv čega buniti i veza može puknuti prije nego kasnije.

Drugi dobar pothvat je da ih pozovete na večeru, prednost čega jest mogućnost da upoznate i zavolite tu osobu, ili pak će svojim ponašanjem i vašem djetetu pokazati kako možda nije najbolji odabir.Mirno i staloženo, no reagirajte na probleme i prijestupe

Međutim, morate intervenirati ako smatrate da je vaš tinejdžer krenuo u sitne prijestupe, alkohol ili zlouporabu droge. Sjednite i izgovorite svoju zabrinutost, počevši s izjavom kako vam je taj "prijatelj" drag, ali vas brine njegovo ponašanje te uzrok tog ponašanja. Pitajte ih znaju li zbog čega se prijatelj ponaša tako; možda je nesretan kod kuće ili ima duboko ukorijenjen probleme u kojemu bi mu vaše dijete, kao dobar prijatelj, trebalo pomoći.

Naglasite da zapadanje u istu kolotečinu s prijateljem neće pomoći nikome. Dajte im maksimalnu mogućnost razgovora ako prihvaćaju, a ako ne, barem imate mirnu savjest jer ste razgovarali s njima brižnim, suosjećajnim tonom te imaju priliku razmišljati o tome te što je ispravno u toj situaciji.

Stroge zabrane i vikanje izazvat će kontraefekt

Bez obzira na to u čemu je problem i koliko god smatrali njihova momka ili djevojku nepodobnom, najmanje što vam treba jest samovoljno postupanje i zabrana njihova viđanja, jer to će najvjerojatnije izazvati suprotan učinak.

Vikanje "Zabranjujem ti da se više viđate" ili nešto slično i vrlo vjerojatno će se okrenuti protiv vas. Ako ste istinski uzrujani i zabrinuti zbog nekog prijatelja, prijateljice ili momka/djevojke, zamolite njihovu blisku prijateljicu ili rođakinju/rođaka koju cijenite i vi i vaše dijete, da mirno porazgovara s vašim djetetom.


Jeste li se vi našli u ovakvoj situaciji? Kako ste vi riješili problem nepoželjnih prijatelja, momka/djevojke?