Za kraljevski život

Prinčevi i princeze: najljepša imena za bebe inspirirana bajkama

Od Aurore do Viliama, ova rijetka imena iz priča i bajki danas se vraćaju na velika vrata jer kraljevne i kraljevići opet su u modi

profimedia-0331505016.jpg
Foto: profimedia.hr

Trnoružica, Zlatokosa ili Mala sirena, koja ti je bila najdraža priča kad si bila djevojčica? Vjerojatno se sjećaš kako su u bajkama našeg djetinjstva najljepša imena uvijek bila rezervirana za kraljeviće i kraljevne.

shimmer fallback

Bajke su važan dio književnosti u mnogim dijelovima svijeta, ali nekako ih najviše povezujemo s Europom, točnije Njemačkom radi braće Grimm, Francuskom zbog autora omiljenih priča za djecu Charlesa Perraulta, Irskom radi genijalnog Oscara Wildea te Danskom, od kud je još jedan među najpoznatijim bajkopiscima - Hans Christian Andersen.

Image
PRVA dm ženska konferencija

'Odvoji dan za sebe' : Konferencija za žene koju nikako ne smiješ propustiti

shimmer fallback

Od princeza do sirena i dobrih vila, likovi iz svima nam poznatih bajki koje smo toliko voljele kao djeca uglavnom su nosili neka lijepa imena koja su nam se urezala u sjećanje. Inspirirani čudesnim pričama o vremenu kad su svijetom vladali kraljevi, roditelji sve češće biraju ova posebna retro imena za svoju djecu.

Osim što lijepo zvuče, mnoga imaju i posebno značenje. Evo naših 12 prijedloga čarobnih imena za djevojčice i dječake dostojnih kraljevskih dvora jer ipak su oni naši mali prinčevi i princeze:

shimmer fallback

Albert - ime je njemačkog podrijetla, nastalo je od imena Adalbert i Adelbert, a znači 'plemenit', 'slavan' i 'sjajan'.

Anastazija - ime je nastalo od grčke riječi 'anastasis' koja znači 'uskrsnuće', a često je među svecima. Nekoć se davalo djevojčicama rođenim u vrijeme Božića ili Uskrsa.

Ariela - ovo jedinstveno ime izvedeno je od imena Ariel, koje je hebrejskog podrijetla, davalo se i djevojčicama i dječacima, a doslovno znači, 'lav božji'.

Artur - ime keltskog porijekla koje znači 'medvjed', a proslavilo se zahvaljujući legendarnom kralju Arthuru koji je vodio vitezove Okruglog stola.

Aurora - ime latinskog porijekla koje znači 'zora', također je bilo ime rimske božice izlaska sunca čije se suze pretvaraju u kapi jutarnje rose.

Bela - ovo poetično ime je nastalo od imena Isabela, a znači 'božje obećanje'. Ime Bella na talijanskom, francuskom, španjolskom, grčkom i portugalskom znači 'lijepa'.

shimmer fallback

Elza - skraćeno je od Elizabeta koje je nastalo od židovskog imena Elisheva te znači 'zakletva Bogu' , a također i 'bog je moja radost'.

Henry - ime popularno u engleskoj kraljevskoj lozi nastalo je od germanskog imena Heimrich koje se sastoji od njemačke riječi 'heim', što znači dom te 'rich', što znači 'vladar'.

Lili - Lily na engleskom znači 'ljiljan', ovo nježno ime poteklo je od latinske riječi 'lilium' te grčke riječi 'leirion', a kasnije se koristilo kao pridjev koji znači 'čisto' i 'bijelo'.

Rosa/Roza - ženstveno i nježno ime latinskog porijekla koje znači 'cvijet', odnosno 'ruža'.

Simon - ovo ime je grčkog i židovskog podrijetla, a označavalo je jednostavnog i čistog čovjeka. Ime se pojavljuje u Starom, kao i u Novom zavjetu.

Viliam - ime dolazi od imena William koje ima engleske korijene, a znači 'odlučni zaštitnik' i 'nepokolebljiv štitonoša', također korijene ima u starom germanskom imenu Wilhelm koje znači 'ratnik snažne volje'.

POGLEDAJ VIDEO: Jasmina stvara poseban svijet lutki i ilustracija

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.